ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

Kad paljanski Gazda reketira!

romanijapres | 08 April, 2017 15:23

Nakon propagandnih poruka i medijskog linča prema svemu što nije Boško Jugović, SNSD,  DNS i SP, a koje svakodnevno možemo vidjeti u informativnom programu OSM televizije, na sceni su nove laži i panična politička kvazipropaganda.

Svjedoci smo da već neko vrijeme, tačnije nešto prije formalnog početka predizborne kampanje pred lokalne izbore, ova lokalna televizija izvještava krajnje neprofesionalno o ljudima i događajima u našoj opštini. Spinovanje javnosti političkom propagandom, jednostranošću, neobjektivnošću, neistinitošću...poziva na oprez i zabrinutost naših građana. Radi boljeg sagledavnja stvari podsjetićemo kako je sve počelo.

Kao što već rekosmo, pred sam formalni početak predizborne kampanje, tadanšnji formalni, a današnji suštinski (objasnićemo poslije navedenu konstelaciju) Gazda OSMTV tražio je, od tada još aktuelne opštinske vlasti, više novca za svoju medijsku kuću, sa opravdanjem da dolaze izbori i da bi trebalo da opština izdvoji više sredstva za izvještavanje (podsjetimo: OSMTV, kao privatna medijska kuća, u prošloj godini dobijala je 8.000 KM od opštine Pale, a sve druge medijske kuće na području opštine znatno manje sredstava).Klasični reket! Nakon negativnog odgovora, Gazda okreće list i počinje da sa medijskim linčom prema SDS-u, PDP-u i NDP-u. Nije toliko davno bilo da se možemo sjetiti bratoubilačkih priča novinara OSM televizije koji su radili i danas rade pod direktivom vrhovnog vođe. Priča se, pod velom tajne, da je osim direktiva i naredbi šta će se pratiti i kako, nerijetko i sam Gazda pisao tekstove i kreirao priloge koji su veličali SNSD i DNS, a blatili na najgori mogući način SDS, PDP i NDP. Ogromna propaganda koju je u tom periodu sprovodila OSMTV donijela je Gazdi i njegovim političkim drugarima samo polovičan rezultat: načelnik, sedmorica SNSD-ovaca, četvorica DNS-ovaca i jedan SP-ovac, koji ipak nisu bili dovoljni da se gladni krvoločni vukovi dokopaju cijelog komada kolača zvanog vlast i da se prione na raspodjelu novca građana Pala. Ipak, Gazda je i za to pola odrađenog posla nagrađen – 18.000 KM za firmu (OSMTV) i za sebe mjesto savjetnika za medije načelnika opštine. Brže-bolje, da ne bi došao u sukob interesa prepisao je firmu na sina. Međutim, i ptice na grani znaju ko i dalje gazduje u kući ili po onoj dobroj staroj: nije vrat-jeste šija. Otuda ono „formalno i suštinski“ s početka ovog pisanija.

Praksa izvještavanja iz predizborne kampanje nastavljena je i danas, naravno, jer vlast nije u potpunosti osvojena, a valja se opravdati i novo radno mjesto na teretu opštine. Svakodnevno možemo pogledati u informativnom programu OSMTV priče o SNSD-ovim, DNS-ovim, SP-ovim dobrim momcima i SDS-ovim lošim momcima. Ako ste pažljivo čitali tekst od početka možete primjetiti da neko nedostaje. Pa naravno PDP. Iako je u predizbornoj kampanji, u više navrata, OSMTV izvještavala o funkcionerima ove stranke i navodnim aferama, trenutno se ta stranka u programu OSMTV ne spominje, skoro pa nikako. Čak su oni koji su bili glavni likovi u tim aferama gosti u emisijama OSMTV. Pitate se zašto? Pa i grad Istočno Sarajevo izdvaja sredstva za medije, pa je Gazdinoj dinastiji stalo da se i tu ogrebe za koji dinar, kako za OSMTV, tako i za privatni projekat Jahorina film festival i porodično Udruženje.

Treba istaći da i dalje suštinski vlasnik OSMTV, uživajući u plodovima za koje su najviše zaslužni njegovi radnici, namjanje vodi računa o njima. Obnašajući funkciju savjetnika i služeći novom gospodaru, on nastavlja sa već ustaljenom praksom. S tim u vezi, obim posla se povećava, te najviše trpe upravo radnici. Osim ogromnog posla koji im je svakodnevno natovaren na pleća, svi rade za minimalna primanja. Opšte poznata stvar je da je plata radnika na OSMTV oko 500 KM i da se ona dobija u tri dijela. Prvo na račun „legne“, odnedavno, 390 KM, zatim nakon nekog vremena 70 KM toplog obroka, a onda i ostatak koji se dobije na ruke za koji dan. Znači plata, ta silna plata, se isplaćuje pet dana u tri navrata. Takođe, svi radnici bez obzira na zvanje i stručnu spremu na OSMTV primaju minimalac koji je namjenjen za radnike sa SSS. Treba istaći i da je nakon nedavnog povećanja plata, konkretno minimalca koji se dobija na OSMTV sa 370 KM, na 395 KM, radnicima ove medijske kuće oduzeto tih 25 KM od onoga što dobijaju na ruke. Nerijetko se desi i da umjesto toplog obroka ili dijela plate koji se dobija na ruke, Gazda pošalje radnike u mesaru  da uzmu obilje sirovog i suvog svinjskog mesa, kao kompezaciju za reklamiranje. Naravno, neko bi rekao da pomenutih 8.000, 18.000 ili još po nekoliko (desetina) hiljada od drugih opština i Grada nije neki novac na godišnjem nivou, te da su zato i izdvajanja za radnike mala. Ali, moramo se prisjetiti i vremena kad je OSMTV dobijala od opštine i po 70.000 KM za prenos sjednica Skupštine opštine, kada su Gazdići dobijali placeve po Palama... ,te više desteina hiljada maraka od Vlade Srpske, i tad su radnici radili za istu platu, a sav taj novac otišao je u Gazdinstva, odnosno nekretnine po Palama, Beogradu, Novom Sadu, skupocjene automobile... Tako da je svejedno, za radnike, koliko će opštine i Grad preusmjeriti sredstva za Gazdinu firmu. Ali avaj, ko još brine o tome, bitno je, bogati, šta je SDS ili neki SDS-ovac danas uradio?

Na kraju da se zapitamo šta bi se desilo da je onomad u junu 2016. godine, prije nego što je sve počelo, tadašnja vlast prihvatila da izdvoji više novca za OSMTV? Da li bi Gazda bio  savjetik za medije? Da li bi Gazda bio kandidat za odbornika SDS-a umjesto DNS-a na prošlim lokalnim izborima i kao takav koristio lokalnu TV stanicu koja se, između ostalog, finansira iz džepova svih građana Pala i Istočnog Sarajeva, za ličnu političku promociju? O čijim „aferama“ i „sukobu interesa“ bi izvještavala danas OSMTV? Treba se zapitati i da li danas na OSMTV, kao profesionalnoj mediskoj kući, možemo čuti da je novoizabrani načelnik, domaćin i dobar čovjek, kako je predstavljan prije nego što je došao na vlast, zaposlio petoro ljudi iako u budžetu za to nisu predviđena sredstva? Da li možemo npr. vidjeti analitičku priču o tome ko je sve zaposlen u načelnikov kabinet? Da su osim već navedenog savjetnika za medije koji ima svoju firmu koja je takođe dobila od opštine 18.000 KM, zaposleni i pravni savjetnik koji je zaledio svoje bivše/buduće mjesto u Elektrodistribuciji Pale, i šef kabineta koji je već radio u Studentskom centru Pale, i sekretarica koja je takođe bila radno angažovana? Da li možemo na OSMTV vidjeti prilog koji će istražiti da li je u redu da dok na spisku Zavoda za zapošljavanje imamo brojne mlade i perspektivne ekonomiste, pravnike, novinare i ostale stručnjake, „naš“ načelnik zapošljava ljude koji već imaju radna mjesta i primaju basnoslovne plate? Da li je tih već nekoliko puta pomenutih 18.000 KM koje je dobila Gazdina firma za izvještavnje o događajima sa područja opštine, izuzeto iz džepa samo od onih građana koji su dali glas SNSD-u, DNS-u i SP-u? (...) Ko o čemu k.... o poštenju!

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb