ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

Paljanski red vožnje i karta u jednom smjeru

romanijapres | 19 April, 2017 21:04

PALJANSKI RED VOŽNJE I KARTA U JEDNOM SMJERU

Autobuska stanica Pale u vlasništvu preduzeća "Stanišić" izvršila je jednodnevnu obustavu rada kao znak upozorenja zbog, kako su naveli, nezakonitosti u oblasti drumskog prevoza.
Najaviše i da će od septembra građani Pala, možda, ostati bez autobuske stanice. Zašto? Zato što gazde i domaćini nemaju koristi. 
Sjetimo se samo predizbornih priča, silne brige o građanima u tom periodu i obećanja da će se više pažnje posvetiti stanovništvu, a zanemariti lični interes...Oni bivši su, tobože, brinuli samo o sebi i izgubili kontakt sa građanima, ovi drugi će sve drugačije....Bajke za glasače, za naivni narod koji je pomislio možda u jednom trenutku-evo nekih domaćina, nekih privrednika, možda će nešto uraditi!
A šta rade domaćini i privrednici ako nemaju interesa? Ništa!
Nije, zaista, trebalo da prođe mnogo vremena, pa da ovi  dušebrižnici i pravednici iz predizborne kampanje počnu da pokazuju svoje pravo lice. Svi. Jedan po jedan. 
A zbog čega? Pa, zbog novca, zbog lične koristi, zbog čega bi drugog?! Koga briga za građane, gdje je tu briga za potrebe građana sada kada prijete da Pale, možda,više neće imati autobusku stanicu?! Jer to tako može da odluči jedan čovjek. Ili neka interesna grupa. Zato što im se može. Zato što su svojevremeno dobili mogućnost da uz pomoć opštine izgrade privatnu autobusku stanicu. Dobro, to nije jedinstven primjer u svijetu da nešto funkcioniše na bazi privatno-javnog partnerstva ( ili kako se već definiše ovaj slučaj), ali sigurno jeste jedinstven primjer da privatnik koji nešto otkupi od opštine ili države na određen vremenski period, očekuje konstantnu pomoć ( finansijsku , tj.budžetsku) od te iste opštine, odnosno, države.
I dobijali su pomoć. I raniije su iz opštine Pale izdvajana određena sredstva za pomoć privatnoj autobuskoj stanici. U budžetu opštine ove godine planirano je 20.000 KM za Autobusku stanicu Pale. Pa, sam vlasnik glasao je skupštinskim klupama ( jer je,eto, i odbornik) za to da se njegovoj autobuskoj stanici daju sredstva iz budžeta.
Nije to prvi put da se prijeti ukidanjem Autobuske stanice Pale. Bilo je i ranije pokušaja da se na taj način (ucjenama) dobiju sredstva iz budžeta Grada Istočno Sarajevo ( koji nema nikave veze sa Autobuskom stanicom Pale). Tada se govorilo o nekim drugim razlozima, a sada se, evo, kao razlog pominju tzv. divlji autoprevoznici, zbog kojih stanica, kao, posluje sa gubitkom. Krivci za negativno poslovanje su im: ministarstva, Grad Istočno Sarajevo, opština Pale. Svi, samo ne domaćini.
 Sasvim logično, postavlja se pitanje: kako druge dvije autobuske stanice- na Dobrinju i Sokocu, posluju pozitivno? I kako njihov rad u tolikoj mjeri ne ugrožavaju nelegalni prevoznici (kojih, možda, i ima)?
Da li je to stvarni razlog?  To je samo razlog za pranje pred građanima zbog zatvaranja stanice. Ne isplati se više gazdama da drže autobusku stanicu, pa se priprema teren da se ona u narednih nekoliko mjeseci zatvori.
I da se za to okrive drugi!
Nadali su se svi većoj koristi nakon pobjede njihovog načelničkog kandidata na izborima.  Sada kad vide da to poprilično kilavo ide i da će teško vratiti ogroman novac koji su uložili u predizbornu kampanju i kupovinu glasova,  polako se odvajaju jedni od drugih. I počinju da rade jedni protiv drugih. 
Tako je to sa domaćinima, ako nema dobre zarade, nema ni ljubavi.
A građani?  Pa, neka sami razmišljaju o sebi. Ko će još o njima da brine! I šta će im autobuska stanica!? Uostalom, možda se revitalizuje stara pruga, pa će Paljani fino, gospodski, ćirom da putuju-kao u dobra, stara  vremena. Ali bez voznog reda, sa kartom u jednom smjeru.

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb