ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

MUP RS za godinu nije završio istragu protiv direktora „Puteva RS“

romanijapres | 08 Maj, 2018 15:49

Piše: Capital.ba

 

– Uprava kriminalističke policije MUP-a RS ni nakon više od godinu dana nije podnijela izvještaj tužilaštvu
– Prijedorsko preduzeće sedam puta dokazima dopunjavalo prijavu, slijede nove dopune
– Marjanović: Na osnovu nezakonite arbitraže „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“ isplaćeno 2,9 miliona KM

BANJALUKA – Ni nakon više od godinu dana Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS nije okončala istragu po krivičnoj prijavi koju je prijedorsko preduzeće „Niskogradnja Marjanović“ podnijelo protiv direktora „Puteva RS“ Nenada Nešića zbog „namještanja tendera“ teškog 26 miliona KM. Istovremeno, direktor prijedorske „Niskogradnje“ Goran Marjanović najavljuje da će prijavu još dopunjavati, saznaje portal CAPITAL.

Prijava je banjalučkom Okružnom tužilaštvu podnesena još 26. januara, a „Niskogradnja Marjanović“ tokom prošle godine dokazima je dopunjavala čak sedam puta. Međutim, inspektorski izvještaj još nije stigao tužiocima.

“Uprava kriminalističke policije MUP-a RS vrši službene provjere iz svoje nadležnosti po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka povodom krivične prijave pravnog lica čije je sjedište u Prijedoru, podnesene ovom tužilaštvu protiv odgovornog lica ‘Putevi RS’, kao i naknadno podnesenih sedam dopuna predmetne prijave od strane istoimenog preduzeća. Rad u navedenom predmetu nije okončan, a po njegovom dovršetku dostaviće se izvještaj nadležnom tužilaštvu”, stoji u odgovoru za CAPITAL iz MUP-a.

Marjanović za CAPITAL  danas kaže da “Kozaraputevi” i “Prijedorputevi” “oblast 1” u prijedorskoj regiji  održavaju bez ugovora, na osnovu nezakonite arbitraže. I o tome je, ističe, obavještavao tužioce.

“Dvije godine firme rade bez ugovora. ‘Putevi’ su pokrenuli arbitražu koja je protivzakonita i odnosila se na period od polovine do kraja 2016. godine. Arbitraža je legalna dok preduzeće ima ugovor sa ugovornim organom. Ukoliko se dese nesporazumi u vezi s radovima, onda se angažuje arbitar i ta situacija se rješava. Međutim, ovdje je zloupotrijebljen arbitražni postupak, jer je riječ o radovima koji nisu obuhvaćeni ugovorom. Za te radove isplatili su oko 2,9 miliona KM. Obavještavao sam tužilaštvo da se i dalje nelegalno radi. ‘Putevi’ planiraju da i za prošlu godinu pokrenu arbitražni postupak. Moje preduzeće je 12 miliona KM jeftinije. Ovo je čista zloupotreba direktora ‘Puteva’. Koliko znam, istraga i ne traje, nego se gleda kako da se to završi bez posljedica”, istakao je Marjanović.

Ističe i da je aktuelni tender za održavanje “oblasti 1” obustavljen, jer su “Putevi” u dokumentaciji “Niskogradnje Marjanović”, koja je i ovog puta bila 12 miliona KM jeftinija, našli dokument za koji tvrde da nema validnu opštinsku ovjeru.

“Naveli su da ne vrijedi ovjera opštine Sanski Most, iako im je uredno dostavljen dokaz dokaz da vrijedi. Trenutno je sve ovo na Kancelariji za razmatranje žalbi BiH i čeka se odluka. U ‘Putevima’ je nemoguće da dobijemo bilo šta, jer nas automatski eliminišu”, naveo je Marjanović.

Direktor javnog preduzeća Nenad Nešić, protiv kojeg su podnesene brojne krivične prijave za zloupotrebu položaja, danas nije odgovarao na pozive CAPITAL-a. Ranije je poručivao:”Neka istražni organi rade svoj posao”.

“Pravosudne institucije će utvrditi da li sam ja to uradio ili nisam. Navodi ‘Niskogradnje Marjanović’ su laž i vjerovatno će dobiti i kontra krivičnu prijavu”, kazao je Nešić prošle godine.

O ovom pitanju mišljenje je imao i vlasnik „Prijedorputeva“ i Kozaraputeva“ Dragan Čorokalo uz navode da se njegova preduzeća ovim poslom bave 50 godina i da nikada nijedno krivično djelo nije počinio.

„Firma „Niskogradnja Marjanović“ koja ima 15 – 20 radnika i koja se bavila samo nasipanjem seoskih puteva po Prijedoru sada želi na silu nešto da dobije. Šta vrijedi njihova niža ponuda, ako nemaju reference i ne mogu taj posao uraditi. Mi svake godine uložimo dva miliona KM samo u mašine za redovno održavanje i ako to pomnožimo sa četiri godine dolazimo gotovo do cifre za koju oni tvrde da je moguće uraditi posao. Ovdje je sve potpuno čisto“, tvrdio je Čorokalo.

Nešić ne štedi za “kvalitet”

Inače, „Niskogradnja Marjanović“ prošle godine uputila je dopis Nadzornom odboru „Puteva RS“ u kojem je navela da je podnijela krivičnu prijavu. Nešić je, kako stoji u dopisu koji je u posjedu CAPITAL-a, na sve načine pokušavao da milionski vrijedan posao održavanja puteva dodijeli firmama „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“.

S obzirom na to da je ovim firmama 30. juna prošle godine isticao četvorogodišnji ugovor o održavanju regionalnih i magistralnih puteva u „oblasti 1“, „Putevi“ su već u maju raspisali tender za izbor novog izvođača. Na taj tender ponudu je, osim ove dvije firme koje su za posao tražile 26 miliona KM, dostavila i „Niskogradnja Marjanović“ koja je ponudila za 12 miliona KM nižu cijenu.

Međutim, direktor „Puteva“ je, navodi „Niskogradnja Marjanović“, ignorišući tu činjenicu u oktobru prošle godine posao dodijelio firmama „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“. Nakon toga kreću žalbe zbog kojih izvođač ni nakon više od godinu dana nije izabran.

„Niskogradnja Marjanović“ se žalila i oborila tender, a direktor „Puteva“ je nakon toga, 1. februara prošle godine, donio odluku o sprovođenju pregovaračkog postupka i to samo sa firmama koje su protekle četiri godine radile ovaj posao, odnosno sa „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“.

CAPITAL: Žana Gauk

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb