ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

O daltonistima i onima koji to nisu

romanijapres | 03 Oktobar, 2018 22:10

Nedavno se pojavio vic vezan za Nešića u kojem se njegova opsesija pravljenjem kružnih tokova (i gdje treba i gdje ne treba) objašnjava činjenicom da mu je vozač daltonista. Jer kako objasniti masovno uklanjanje raskrsnica sa semaforima nego činjenicom da Tufo (nadimak vozača) ne raspoznaje boje na semaforu. Nešić ne bi bio on, da to nije pojasnio na sebi svojstven način, galameći na predizbornom skupu "Odgovorno tvrdim, nije Tufo daltonista".
 
Odgovorno tvrdim, Nešić kružne tokove pravi jer želi da se vrtimo u krug. Samo takvi, ošamućeni od vožnje u njegovim političkim kružnim tokovima, možemo povjerovati da su on i Glavaš sve ono što nam poručuju.
 
Između ostalog, Nešić poručuje da je obrazovan. Pokušao je da to dokaže na skupu pred 200 ljudi gdje je svoju obrazovanost pokazivao pokušavajući da citira Njegoša. Svega je tu bilo, od Kemala Malovčića do Ivana Gundulića, ali Njegoša ni u tragovima. Odgovorno tvrdim, nije Neške neobrazovan. Samo je nekako plitak. Fali mu širine. Kao njegovim kružnim tokovima. Dovoljna je jedna traka ili pogrešan citat i sve se vrti u krug. Ali šta kad naiđe šleper?
 
Sve je to zanemarljivo u odnosu šta nam Glavaš poručuje u svome predizbornom filmu. Spašava odlazak mladih i talentovanih tako što im sipa gomilu besmislenih fraza stojeći o odijelu od par hiljada maraka. U istom tom odijelu se kasnije pojavljuje na vrhu Trebevića. Rekao mu Neške, moraš se pojaviti na Trebeviću, ovaj se popeo na planinu i nazvao ga, a Neške će na to "Glavaš, mislio sam da si pametniji. Mislio sam na portal".
 
Ono što nam Glavaš poručuje u neformalnom govoru, stalno trljajući ruke, govori nešto drugo. Nije Glavaš daltonista. Razlikuje boje novčanica jako dobro. Vidjećemo do kada. Jer narod može biti i ovakav i onakav, ali nije slijep. Niti daltonista. Razlikuje i boje i ljude. 
 
Odgovorno tvrdim, nije narod daltonista!
 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb