ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

Prijedorski jevanđelista Marko na Palama

romanijapres | 26 Maj, 2019 12:04

Od rata naovamo kroz Pale je prošlo hiljade ljudi, neki ratom natjerani, neki zbog trgovine, drugi zbog turizma, ali je i zbog karaktera prestonice prošlo mnogo političara, diplomata, državnika domaćih, regionalnih, međunarodnih, zanimljivih i teških, oni koji su pomogli, ali i onih koji su odmogli.

Ono što je interesantno da se i jedni i drugi i ovi koji pomažu Palama i ovi koji odmažu iznova dolaze na Pale. Naročito ovi iz Krajine.

Onaj iz Laktaša je bio dosta puta, puno pomogao u novije vrijeme (mnogi misle i odmogao u prethodno vrijeme).

Ali niko kao Marko. Uglavnom je dolazio da formira ogranak svoje stranke na Palama koja je izvorno najveću snagu imala u Krajini, tj. u prijedorskoj regiji. Mnogi su je smatrali umjerenom strankom, strankom principa koja brani interese Srpske. Tako je Marko u svojim propovijedima uvijek isticao nekoliko bitnih načela, nema promjene Dejtona, nema prenosa ovlaštenja, glasao je protiv ukidanja VRS, sve milozvučne i manipulativne parole koje gode uhu prosječnog glasača. Markove parole su služile kao šećerna vodica da se sakriju ucjene koje su vremenom postajale nepodnošljive kako za koalicione partnere tako i za opšti interes i prijetile urušavanju države. Vremenom, stranka je rasla i došla do razmeđa da postane velika, uvažena i značajna stranka. Krajiški Jevanđelista Marko je najavljivao jednu od ključnih republičkih pozicija za svoju dns stranku, jer kako je rekao imaju snagu, znanje i mogućnost da oni pokažu kako se to upravlja državom. Slagao je kao i mnogo puta do tada.

Najavljivao istorijski rezultat. Kao i svaki lažni propovjednik bacao prašinu u oči vaskolikom narodu iz svog bastiona. A onda je došao red da se vidi kakva je to stranka koja je narasla na steroidima. Vrlo brzo se vidjelo da ta stranka – dns nema za narod realan program, da je recept razvoja Prijedora lažan, tj. nije taj razvoj nastao na originalnim idejama proroka Marka, nego ucjenama prema Vladi da Prijedor dobije nekoliko institucija i nekoliko desetina miliona maraka subvencija kako bi se ušminkao i prikazao modernim gradom koji ima viziju i svijetlu budućnost. Čak je najavljivao autoput do Prijedora, a onda se ispostavilo da taj autoput nema opravdanost izgradnje, da Prijedor nema industriju, da nema razvijene kapacitete za šta bi taj autoput bio potreban i opravdao gradnju. Naprotiv, kod manjih poplava Prijedor je u kolapsu, u Prijedoru nema investicija, niko ne zna za Prijedor kao investicionu tačku, a što je najvažnije ubrzo se vidjelo da je Marko izgubio skupštinsku većinu u svom gradu, što znači da ima mnogo protivnika i da on nije baš gradio i izgradio moderan grad kako to voli da predstavlja.

Osnivači te stranke, istaknuti i uvaženi kadrovi na značajnim funkcijama otišli od Marka, jer je ovaj prednost dao tajkunima, mangupima i bitangama kako su ih nazvali nosioci najviših državnih funkcija u odnosu na one koji su dvije decenije sa Markom gradili stranačku strukturu. Pa kakav može biti onda prorok Marko nego lažan?! Svaki mjesec Markovi kadrovi bivaju smijenjeni i stranka izbačena iz opštinskih koalicija širom Republike Srpske. Stranka je skoro očerupana. Tako je i na Palama i Romaniji.

Ali Marko i dalje svira svoju muziku i još ponekog obmanjuje. Njegoš kaže: trgovac te sa osmijehom laže, žena laže suze prosipljući, niko krupno ko Turčin ne laže. Umjesto turčin stavite Marko i dobijete pravu sliku.  

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb