ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

Izdaliu su nas država, SPC i srpski narod

romanijapres | 11 Decembar, 2012 15:05

Banjaluka 11. 12. 2012

PRESS RS

EKSKLUZIVNO PISMO IZ DANSKOG ZATVORA (1) - RADOSLAV BRĐANIN OTVORIO DUŠU PRESSU REPUBLIKE SRPSKE

Izdali su nas država, SPC i srpski narod!

Za sudbinu Srba osuđenih na drakonske kazne u Hagu odgovorni su država, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u celini! Ovo u pismu Pressu RS iz danskog zatvora poručuje Radoslav Brđanin, koji na severu Evrope izdržava kaznu zatvora od 30 godina.

Ogorčen oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Brđanin je iz danskog zatvora uputio pismo našem listu u kojem je istresao svu gorčinu skupljanu od trenutka kada je uhapšen po tajnoj optužnici i deportovan u Hag, gde je kao i većina ostalih Srba osuđen na drakonsku kaznu.

 

Brđanin u pismu kaže da je zbog halabuke koja se digla posle oslobađanja hrvatskih generala odlučio da nakon 13 i po godina u zatvoru iznese svoje viđenje o tome zašto se u Tribunalu donose takve presude.

- Ne pada mi na pamet da rečju pravdam selektivnu pravdu u Hagu, ali ovakvo ponašanje suda ima uporište u ponašanju srpskih vlasti, Srpske pravoslavne crkve, srpskog naroda i celokupne javnosti. Ako pogledamo naše komšije Hrvate, svi ćemo se složiti da su njihova vlast, katolička crkva i narod stali uz svoje optužene za ratne zločine i da su to činili potpuno javno. Izdvojili su ogroman novac za najbolje advokate, hrvatska Vlada donela je odluku da se svim porodicama optuženika plaćaju odlasci u posete i svi troškovi boravka u Hagu - navodi Brđanin.

On dodaje da su Hrvati posle prvostepene presude formirali tim diplomata koji su lobirali širom sveta za oslobađanje svojih generala, a Katolička crkva je još 1998. godine zajedno sa njihovim borcima organizovala veliku aukciju slika u Mostaru i skupila veliku svotu novca za pomoć porodicama optuženika. Javno su držane mise za zdravlje optuženika i njihovih porodica.

- Hrvatski narod držao je mitinge protiv hapšenja, jer su i vlast i crkva i narod sve uhapšene Hrvate zvali herojima, i to bučno, iskreno i sa ponosom. Svi optuženi Hrvati su sve vreme primali plate, a primanja su imale i njihove porodice. Zato tvrdim da su hrvatsko pravosuđe, katolička crkva i narod najzaslužniji za oslobađanje njihovih ljudi. Sud je živ organizam i na njega utiče javno mnenje, a ono je u Hrvatskoj bilo jedinstveno - da su njihovi generali heroji! Pored svega, odlučujuće je bilo to što Hrvati nisu hteli da svedoče protiv Hrvata. Sviđalo se to nama ili ne, moramo da im odamo priznanje jer su uložili trud i volju, a pre svega hrabrost da podrže svoje i zato su i uspeli, a po istoj matrici su se ponašali i Muslimani i Albanci, pa čak i Makedonci - navodi Brđanin.

UHAPŠEN PO TAJNOJ OPTUŽNICI... Radoslav Brđanin

 

On ističe da zbog toga ima "obavezu prema sebi, svojoj porodici, familiji, prijateljima, pa i onima koji to nisu" da kaže bolnu istinu o tome zašto su Srbi osuđeni na dugogodišnje kazne.

- Nas Srba se odrekla i naša država i naša pravoslavna crkva i naš narod. Danas se vlast kune u RS, a odrekla se nas koji smo učestvovali u njenom stvaranju. Mojoj porodici je RS svega tri ili četiri puta platila dolazak u posetu, a kada sam to govorio tadašnjem predsedniku RS Draganu Čaviću, on mi je odgovorio da se putni troškovi plaćaju samo porodicama onih koji su se dobrovoljno predali. Pa čoveče, kako sam ja mogao dobrovoljno da se predam kad sam uhapšen po tajnoj optužnici?! On se kao iznenadio i rekao da će to ispraviti čim se vrati u Banjaluku, ali to nikada nije uradio - kaže Brđanin.

Osudio ga Teodor Meron

Radoslav Brđanin, bivši predsednik Kriznog štaba Autonomne regije Krajina u Danskoj, izdržava tridesetogodišnju kaznu zatvora, koja mu je izrečena u Haškom tribunalu. Brđanin je uhapšen 6. jula 1999. godine po tajnoj optužnici Tribunala. Istog dana prebačen je u pritvor u Ševeningenu. Prvostepenom presudom od 1. septembra bio je osuđen na 32 godine zatvora. Žalbeno veće mu je kaznu smanjilo za dve godine i 3. aprila 2007. osudilo ga na 30 godina robije koju izdržava u Danskoj. Predsedavajući sudskog veća koje je Brđanina pravosnažno osudilo na 30 godina zatvora bio je dobro poznati sudija Teodor Meron, predsedavajući sudskog veća koje je oslobodilo hrvatske generale Gotovinu i Markača.

Nekadašnji ministar, dugogodišnji poslanik i jedan od ljudi koji su se za Srpsku zalagali kada to drugi nisu smeli ni da pomisle, kaže da je posle Čavića u posetu haškim optuženicima došao i Milorad Dodik. Kratko vreme primali su po 500 maraka mesečno, ali je i to brzo prestalo.

 

- Moje ćerke i supruga nebrojeno puta su pokušale da dođu do Dodika, ali bez uspeha. Očekivao sam da će se Dodik prisetiti moje uloge kao poslanika kada je on prvi put postao predsednik Vlade RS i naivno sam verovao da će odvojiti vremena za moju porodicu, ali nije. Za razliku od Hrvata koji to rade javno, naši se boje da razgovaraju i sa članovima naših porodica. Doduše, naša kućna prijateljica je, kako kaže Vikiliks, izjavila da čuva Dodika od ratnih zločinaca, pa je među njih izgleda ubrojala i moju suprugu i ćerke koje su u toku rata bile deca. Hvala ti prijateljice, ali ne brini, nisi sama, imam ja i prijatelja koji je od početka moje karijere glumio prijateljstvo, a sada ne poznaju ni mene, niti moju porodicu. Na zameram nikom i zahvaljujem se Bogu što nisam takav dvoličan i ništavan - poručuje Brđanin u pismu Pressu RS.

(U sutrašnjem broju čitajte nastavak ispovesti Radoslava Brđanina)

Darko Momić


Banjaluka 12. 12. 2012

PRESS RS

EKSKLUZIVNO PISMO IZ DANSKOG ZATVORA (2) RADOSLAV BRĐANIN OTVORIO DUŠU PRESSU REPUBLIKE SRPSKE

Tribunalu su pomagali ratni profiteri iz DB

Radoslav Brđanin, bivši predsednik Kriznog štaba Autonomne regije Krajina, koji u Danskoj izdržava 30-godišnju zatvorsku kaznu, tvrdi da su Srbi haški optuženici dobili drakonske zatvorske kazne i zbog svedočenja i lažnih podataka koje su haškom tužilaštvu dostavljali ratni profiteri iz RS, koji su pritom bili pripadnici Službe državne bezbednosti.

Brđanin u pismu koje je posao našem listu (prvi deo smo objavili u jučerašnjem broju) dodaje i da su ratni profiteri s knjižicama DB-a u dobrim delom uticali na to da svedoci tužilaštva dobiju što nakaradnije podatke o njemu! On navodi primer iz 1998. godine kada je kao poslanik u NSRS glasao protiv toga da Brano Miljuš bude izabrana za premijera RS.

 

- Izašao sam za govornicu i obrazložio zašto sam protiv, a opozicija, među kojima su bili i poslanici SDA, pozdravila me je burnim aplauzom. Odmah u pauzi sam saznao da je Nedeljko Kesić, koji je bio načelnik službe bezbednosti u CSB Banjaluka, prišao poslanicima SDA i rekao im "vi aplaudirate Brđaninu, umesto da ga pošaljete u Hag". Nisam verovao da je to rekao, dok mi i sam nije priznao da jeste. Ali to me ne iznenađuje jer je njega uznemiravalo to što sam se ja javno borio protiv ratnih profitera, a svi ratni profiteri su imali knjižice DB-a. Takvi su dobrim delo uticali na to da svedoci tužilaštva dobiju što nakaradnije podatke o meni - kaže Brđanin.

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju PRESS-a

Darko Momić 

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb