ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

O ŠUMSKOJ MAFIJI

romanijapres | 13 Februar, 2013 09:15

Kad se kralo nije bilo mnogo,a kad daju - previše im !

Objavljeno: 05. februar 2013.

sume522013 1

Oštre reakcije na najavu smanjenja rente opštinama od „Šuma RS“ - U mnogim lokalnim zajednicama, smatraju da se iza inicijative za smanjenje naknade od „Šuma RS“ krije namjera da se skrene pažnja sa pravih problema u Šumama i prikriju kriminalne radnje.


Rezovi

Jedan od prvih poteza generalnog direktora Šuma RS po preuzimanju dužnosti bila je najava kresanja izdvajanja za lokalne zajednice na ime korišćenja šuma. Jakov Galić, u pokušaju da spasi ono što se može nakon decenija pustošenja šuma, najavljuje uštede po tom osnovu od oko 10 miliona KM. U međuvremenu, u parlamentarnoj proceduri trenutno se nalazi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama RS u kojem nije predviđeno smanjenje ove naknade, ali se već zna da će, kad zakon u formi prijedloga dođe pred poslanike, socijalisti amandmanski i tražiti smanjenje sa deset na pet odsto. U obrazloženju ovog amandmana se navodi da procenat naknade treba uskladiti s onima u okruženju, kao i da će predložena naknada i dalje biti veća nego u susjednim zemljama.

Vlada RS je, navodno, planirala da u Nacrt zakona smanji ovu naknadu, ali to nije učinila jer je bila svjesna da bi bez nje bila ugrožena finansijska stabilnost pojedinih opština. Ideju o drastičnom smanjenju naknada u mnogim lokalnim zajednicama smatraju žestokim udarom koji pojedine opštine može odvesti u bankrot. Ako poslanici usvoje ovaj amandman, što se već ocjenjuje kao sasvim izvjesno, više opština u RS kojima naknada od Šuma RS predstavlja glavni izvor prihoda; moraće da izvrši rebalans svojih budžeta.


Piljić: Renta mora da ostane 10 odsto, a oni neka traže rješenje za svoje probleme

Tako zamjenik načelnika Šipova, Dule Piljić, kaže da bi ovim opštinski budžet bio manji za oko 700.000 KM.

-Mi smatramo da dubioza u Šumama RS nije izazvana rentom, nego se radi o lošem poslovanju, sistematskom uništavanju šuma od 2007. Organizacija šuma je primjer kako nešto ne treba organizovati! Piljić pritom navodi da je ŠG „Gorica“ nakad bilo nosilac razvoja opštine, a „da je danas bogalj “. I da svake izborne godine imaju problem sa Šumama jer su one „najaktivnije“ u vrijeme predizborne kampanje.

-Ovdje su šefovi radnih jedinica u Šumama bili glavni aktivisti SNSD. Simptomatično je što su i svi drvoprerađivači glavni aktivisti SNSD i utiču na politiku Šuma Srpske i sada hoće preko leđa lokalnih zajednica da izvrše poravnanje, odnosno ozakone prelivanje para i vlastite džepove.

Da bi ovo spriječili, u lokalnom parlamentu pokrenuta je inicijativa da se promjeni oblik organizovanja Šuma, a povodom rente su izričiti:

-Ona mora da ostane na 10 odsto, a oni treba da traže rezervna riješenja za svoje probleme u naplati potraživanja koja su se stvorila sa fiktivnim firmama. Treba da se naprave i uštede u unutrašnjoj organizaciji jer su pred izbore primali radnike koji nemaju veze sa šumarstvom.


Bjelica: Pozivam menadžment Šuma i nadzorni odbor da se okanu stvaranja kontrolisanog haosa i okrenu rješavanju stvarnih problema

sume522013 2Ništa manje kritičan prema rukovodstvu JP „Šume RS“ nije ni načelnik Sokoca, Milovan Bjelica, koji ih optužuje za stvaranje „kontrolisanog haosa“. Bjelica smatra da inicijativa o smanjenju renta opštinama dolazi u nezgodno vrijeme, kad su lokalni budžeti već usvojeni, a pojedine opštine se i kreditno zadužile računajući na ta sredstva, za šta su dobile i saglasnost resornog ministarstva.

On tvrdi da Šume RS ne mogu ništa revolucionarno uraditi i kada bi se primijenile predložene mjere, pa čak ni da u potpunosti zadrže iznos koji izdvajaju za opštine.

-Na ovaj način pokušavaju da prikriju gubitke i dezinformišu javnost o stvarnom stanju u JP Šume Srpske. To su nezapamćena potraživanja, koja iznose oko 60 miliona KM, a procjena je da je njihova naplativost između 20 i 30 odsto. Odgovorno tvrdim da su ovi podaci tačni. On tvrdi i da je situacija u gotovo svim gazdinstvima slična, da je oblovina „davana licima koja su bila bliska rukovodstvima lokalnih gazdinstava i pojedincima iz vlasti“.

-Čak i firmama koje su imale osnivački ulog od samo 2.000 KM davano je robe u vrijednosti od više stotina hiljada maraka, bez bilo kakve garancije. Vlasnici ovih firmi su pravili velika dugovanja prema Šumama, a onda ih likvidirali i otvarali nova. Takve primjere imamo u našoj sredini. U prodaji drvnih sortimenata visok procenat otpada na celulozno drvo, što je ne razumno, a zbog čega su Šume na gubitku sigurno preko 20 miliona maraka. Procenat prodaje celuloznog drveta na nivou gazdinstva „Romanija“ i čitavog preduzeća je stalno rastao i kreće se preko 20 odsto od ukupne prodaje.

Jedan od problema na koje ukazuje prvi čovjek opštine Sokolac je i prekomjeran i nekontrolisan prijem radnika.

-Zapošljavani su konobari, kuvari koji nisu kvalifikovani za rad u šumarstvu. I po tom osnovu je pričinjena šteta između 12 i 15 miliona maraka. Nabavka vlastite mehanizacije imala je štetne posljedice po nekoliko osnova: nabavnjena je po cijenama koje su za oko 50 odsto veće od tržišnih, a uz to je cijena rada sa vlastitom mehanizacijom i radnom snagom ispala 50 odsto skuplja od angažovanja privatnih preduzeća.

Bjelica tvrdi da se poslovni rezultati u gazdinstvima namještaju , da se nestručni, pa čak i kadrovi koji su krivično odgovarali postavljaju na ključne pozicije, dok se stručni i sposobni uklanjaju kao nepoželjni.

-Likvidnost Šuma RS je ugrožena, a obaveze preduzeća u ovom trenutku su između 80 i 95 miliona. Budući da niko nije odgovarao za ovo, nameće se zaključak da se u Šumama radi o „kontrolisanom haosu“.

U Sokocu, kao i u mnogim drugim planinskim opštinama, smatraju da je njihov interes da se stanje u Šumama sredi. Budući da prihodi od Šuma čine preko 10 odsto opštinskog budžeta , najavljuju inicijativu da se Šume jednim dijelom vrate lokalnoj zajednici.

-Ne vidimo drugi način. Imamo procjenu da je oko 40 opština spremno da usvoji skupštinske zaključke koje će uputiti Zajednici opština i gradova RS, a zatim i prema Vladi RS i NSRS sa zahtjevom da se šumska gazdinstva vrate na upravu lokalnim zajednicama.


I Galić nemoćan pred pritiscima politike

sume522013 3Galić se žali da ima „previše različitih uticaja sa strane“ i da svi dobro znaju o čemu priča.

-U Šumama su isprepleteni gotovo svi mogući politički interesi.Ništa ne možete da uradite a da to ne ulazi u sferu politike.

Trenutno je zaposleno 4400 ljudi, a po evropskim standardima taj broj ne bi trebalo da bude veći od dvije hiljade.

-Ne kažem da je baš svih 2400 višak, ali je objektivno najmanje hiljadu ljudi zaposleno bez ikakve potrebe. Bez njihovog učešća na platnom spisku mislim da bi pitanje konsolidacije preduzeća bilo lako rješivo. Samo za njihove plate godišnje izdvajamo između 12 i 15 miliona KM.

(www.opstinasokolac.net / Respekt)

 

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb