ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

BEZAKONJE U REPUBLICI SRPSKOJ

romanijapres | 28 Decembar, 2012 07:38

Душанка Мајкић: Таоци смо некомпетентних људи у правосуђу

Душанка Мајкић: Таоци смо некомпетентних људи у правосуђу 27.12.2012 06:34 | Горан Маунага

Годишњи извјештај ВСТС-а, који је у Парламент БиХ стигао са пола године закашњења, увјерава нас да смо таоци некомпетентних људи у правосуђу који сами себе бирају и ником не одговарају.

Рекла је то у интервјуу "Гласу Српске" посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић, истичући да се из извјештаја види неспособност ВСТС-а да професионално и одговорно креира и контролише правосудни систем.

- Неефикасност Суда БиХ може се мјерити само са Хашким судом, а тужиоци Тужилаштва БиХ за годину подигну у просјеку 6,3 оптужнице, односно колико тужилац у окружном или кантоналном тужилаштву подигне за мјесец - рекла је Мајкићева.

ГЛАС: Извјештај ВСТС-а за 2011. годину умјесто почетком маја, Парламенту БиХ достављен је у новембру. Колико то говори о озбиљности институције која је израдила извјештај?

МАЈКИЋ: То говори о неодговорности ВСТС-а према Парламенту и о неодрживости једног таквог законског рјешења. Извјештај је у највећем дијелу бескористан и потпуно неупотребљив. У њему нема анализа правосудног система које би биле употребљиве за законодавне стратегије или предузимање неких других мјера од стране извршне и законодавне власти с циљем ефикасности правосудног система. Препоруке се на идентичан начин понављају годинама и углавном се односе на финансирање и додатне буџетске издатке за судије и тужиоце. Извјештај не садржи консолидоване податке о ефектима правосудног система који су од интереса за приступ ЕУ, а на основу којих се одлучује о напретку БиХ у приступним преговорима. Ту нема информација о криминалу у коришћењу европских фондова, донаторским преварама, корупцији, одузетој имовини, висини новчаних казни.... Извјештај показује забрињавајућу некомпетентност ВСТС-а за управљање правосудним системом. Зато је неопходно хитно мијењати Закон о ВСТС-у с циљем успостављања одговорног, функционалног и ефикасног система. Међу препорукама нема ниједне конкретне. Концепт извјештаја има само један циљ, да обимом фасцинира парламентарце.

ГЛАС: На којим примјерима у годишњем извјештају ВСТС-а је најочигледнији површан приступ раду правосуђа?

МАЈКИЋ: У извјештају се не говори о оствареним резултатима, о томе који судови немају планове за рјешавање старих предмета и које судије и тужиоци не дају резултате. Нема информација о томе како ВСТС контролише планове и шта је предузео против оних који немају резултата. Нема ни одговора на питање како је могуће да десет година послије реформе правосуђа постоје неријешени предмети стари 20 година. Годишњи извјештај ВСТС-а нас увјерава да смо таоци некомпетентних људи у правосуђу који сами себе бирају и који ником не одговарају.

ГЛАС: Ко ће одговарати за 8.000 неријешених предмета старих више од десет година?

МАЈКИЋ: Највјероватније је да ће БиХ пред Европским судом за људска права одговарати за "суђење у неразумном року".

ГЛАС: Како је ВСТС урадио анализу рада Суда БиХ?

МАЈКИЋ: Ту нема података на основу којих би било могуће дати оцјену о резултатима рада Суда БиХ. Нема података о одузетој имовини у кривичним предметима, нема података о кривичним дјелима корупције и казнама, као ни броја и врсте кривичних предмета организованог криминала и санкцијама.

ГЛАС: У Одјељењу за ратне злочине Суда БиХ за годину донесено је само 17 пресуда?

МАЈКИЋ: У том одјељењу ради 12 судија, што значи да судија за годину рјешава нешто више од једног предмета. То је незабиљежено у историји правосуђа. Таква "ефикасност" постоји само у Хашком суду. БиХ не треба такав Суд. У извјештају нема ни информација о разлозима за повећање броја неријешених предмета у том суду за седам одсто. У Суду БиХ ради 50 судија са специјалном административном подршком, а у 2011. години примљено је неколико нових судија, а ипак и даље имају 4.000 неријешених предмета.

ГЛАС: Како је лани радило Тужилаштво БиХ?

МАЈКИЋ: Према извјештају, Тужилаштво је у 2011. години подигло 252 оптужнице. То значи да тужилац за годину подигне 6,3 оптужница. У тих 252 предмета закључен је 131 споразум о признању кривице. То значи да није било суђења, па из тога слиједи да је сваки тужилац на суду заступао само три предмета за годину. ВСТС не даје одговор зашто је то тако.

Зграде

ГЛАС: ВСТС посебно поглавље посвећује реновирању зграда. Како гледате на то?

МАЈКИЋ: То је најконкретнији дио извјештаја из којег се види да је ВСТС постао инвеститор грађевинских радова. ВСТС потпуно аутономно прикупља и усмјерава донације према критеријумима који не постоје. У тој институцији о томе одлучује међународни чиновник који је алфа и омега свих донација, пројеката тендера, а држава ни у том сегменту нема контролу.

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb