ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

Mladićevi dnevnici, ekspertiza vojnih eksperata

romanijapres | 18 Novembar, 2011 08:01

Vojni ekspert s Mladićevim bilješkama protiv Karadžića

Vojni ekspert s Mladićevim bilješkama protiv Karadžića
Beta - 17.11.2011 18:49

HAG - Vojni ekspert optužbe Juan Braun upotrijebio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bilješke Ratka Mladića kao dokaz da je Karadžić 1992. postavio vojno razdvajanje bosanskih Srba od Muslimana i Hrvata kao strateški cilj.

Braun je, opširno citirajući Mladićeve bilješke sa brojnih sastanaka, posvjedočio da su Karadžić, Momčilo Krajišnik i drugih politički lideri u junu 1992. definisali šest strateških ciljeva rata, "koje je skupština bosanskih Srba usvojila, a njihova vojska u velikoj mjeri silom sprovela".

Služeći se Mladićevim bilješkama sa sastanka od 6. maja 1992, Braun je naveo da je Karadžić, pored razdvajanja naroda, kao ciljeve postavio i podjelu Sarajeva, uklanjanje Drine kao granice i formiranje koridora koji bi povezao Bosansku krajinu sa istočnom Bosnom i Srbijom.

Mladić je, po svedokovoj interpretaciji, zapisao i Karadžićeve riječi da su Srbi "nadomak formiranja sopstvene države u kojoj neće biti mnogo unutrašnjih neprijatelja". U produžetku skupa, 7. maja 1992. Karadžić, Krajišnik, Mladić i drugi razmatrali su strukturu vojske RS koja je ciljeve trebalo da ostvari.

Skupština RS je, 12. maja 1992, istovremeno usvojila strateške ratne ciljeve, zvanično formirala VRS i za njenog komandanta postavila generala Mladića, rekao je Braun. On je ocijenio da je VRS bila "u realnosti transformisana JNA", koja se krajem maja "formalno povukla" iz BiH.

Skupštinska rasprava, po tumačenju eksperta optužbe, jasno je odrazila namjeru vođstva bosanskih Srba da stvori državu na teritoriji određenoj strateškim ciljevima na kojoj nije trebalo da ostane previše neprijateljski nastrojenih nesrba.

Operacionalizacija strateških ciljeva započela je direktivom broj jedan koju je vrhovna komanda uputila vojsci 6. juna 1992. Korpusi su, između ostalog, dobili zadatak da održavaju blokadu Sarajeva i probiju Posavski koridor, te spoje srpske teritorije.

Na sastanku koji je, istog dana, prethodio izdavanju direktive, Karadžić je naznačio da se "rođenje države i povlačenje granica ne mogu ostvariti bez rata", pročitao je Braun iz bilješki generala Mladića.

Karadžić, koji se brani sam, i njegov pravni savjetnik Piter Robinson više puta su, tokom današnjeg zasjedanja, prigovarali da Braunovo svjedočenje izlazi iz domena vojne ekspertize i upušta se u procjenu Karadžićevih riječi i djela. Sudije su, međutim, te prigovore odbile, poručujući optuženom da o tome može unakrsno ispitivati svjedoka.

Svoj iskaz, vojni vještak optužbe nastaviće sutra, a zatim će ga Karadžić unakrsno ispitivati.

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb