ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

UMNOŽOŽAVANJE SIROMAŠTVA

romanijapres | 18 Januar, 2012 08:29

Stopa nezaposlenosti tri puta veća od evropske

Stopa nezaposlenosti tri puta veća od evropske
Dragan Sladojević - 18.01.2012 08:01

BANJALUKA - Stopa nezaposlenosti u BiH gotovo je tri puta veća od evropske iako nikada u zemljama Evropske unije (EU) nije bilo više nezaposlenog stanovništva nego sada.

Pokazuju to analize "Eurostata", prema kojima u EU upravo vlada rekordna potraga za radnim mjestom, jer posla nema 9,8 odsto stanovništva, dok u našoj zemlji, prema podacima Agencije za statistiku BiH, stopa nezaposlenosti iznosi oko 27,6 odsto.

Preciznije, zemlje EU, koje naseljava oko pola milijarde stanovnika, posla ne mogu da pronađu za ukupno 23,6 miliona ljudi, dok je u BiH oko 3,8 miliona građana, a registrovano je da radno mjesto nema svaki sedmi radno sposobni čovjek.

Uprkos ovim sumornim poređenjima, kada u evropskim zemljama stopa nezaposlenosti poraste za samo dva procenta, nastupaju štrajkovi, protesti i slične radikalne aktivnosti, dok kod nas takva informacija bude zabilježena uglavnom samo kao jedan više statistički podatak.

U EU posla nema 9,8 odsto stanovništva, dok u našoj zemlji, prema podacima Agencije za statistiku BiH, stopa nezaposlenosti iznosi oko 27,6 odsto

Znaju to i poslodavci i sindikalci, ali, ističu, onima koji nemaju ili izgube posao, teško je pomoći.

 Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, navodi da kada se u razvijenim zemljama stopa nezaposlenosti poveća tek za nekoliko procenata, oglasi se "alarm" za uzbunu. Kod nas se, dodaje, u takvim situacijama malo ko oglasi.

"S ovako visokom stopom nezaposlenosti jedini način da budu stvorena radna mjesta jeste obezbijediti ambijent da poslodavci mogu da investiraju. Pored toga, država mora da iz budžeta izdvaja sredstva i preko banaka ih pod povoljnim uslovima plasira poslodavcima", ocjenjuje Bakšić.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, navodi da je ekonomska kriza zahvatila cijelu planetu, a samim tim su i kod nas teži uslovi za oporavak, odnosno, teško je otvoriti nova radna mjesta.

"Zato radnici moraju da rade bilo šta, makar to bilo i nelegalno, dok poslodavci takvu situaciju koriste kako bi sebi obezbijedili finansijsku korist. Radnici su, nažalost, tu najslabija karika. Oni koji imaju radno mjesto žele pošto-poto da ga zadrže, tako da ne dižu svoj glas. Problem je, takođe, što poslodavci pokušavaju da 'uguše' svaki oblik sindikalnog organizovanja u preduzećima", navodi Mišićeva.

Statistika je neumoljiva i ne ulijeva optimizam, jer pokazuje da je u BiH ogroman broj onih koji čekaju posao.

"U oktobru 2011. godine, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, broj nezaposlenih u BiH iznosio je 530.897", kazali su nam u Agenciji za statistiku BiH.

Stopa nezaposlenosti

4% - Austrija

4,8% - Luksemburg

4,8% - Holandija

18,8% - Grčka

22,9% - Španija

27,6% - BiH

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb