ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

REPUBLIKA SRPSKA JE NASTALA VOLJOM NARODA

romanijapres | 02 Februar, 2012 09:05

Српска проглашена вољом народа прије признања БиХ

Datum: 01.02.2012 22:00
Autor: Ведрана Кулага

БЕОГРAД - Тотална је лаж да је Република Српска настала на геноциду, она је формирана 1991. године, а званично проглашена 9. јануара 1992. године. БиХ је призната пет мјесеци послије тога. РС је настала са жељом да се заштити идентитет српског народа у БиХ.

Рекао је ово јуче предсједник РС Милорад Додик у дуелу са лидером ЛДП-а Чедомиром Јовановићем који је у Београду организовала агенција Танјуг, након што је Јовановић на сједници Главног одбора ЛДП-а током викенда изјавио да је Република Српска геноцидна творевина.

Увреда

Додик је рекао да није дошао да се свађа са лидером ЛДП-а већ да му укаже да је његова тврдња увриједила народ у Републици Српској.

Поновио је да је Република Српска проглашена 1992. године и да су прије Сребренице на истом том подручју јединице Насера Орића починиле стравичне злочине над Србима.

- У релевантним документима не стоји прича о геноцидности. Дејтонски споразум је рат оквалификовао као несрећни сукоб. РС је формирана 1992. године, када БиХ није имала међународно признање. Пропаганда током рата донијела је да се каже да су Срби агресори и сада се, ево, то наставља. РС се не може свести на један догађај. Тамо је побијено 3.500 Срба тако што је Насер Орић ушао у заштићене зоне УН. Aко тако причамо, морамо узети у обзир све - рекао је Додик.

Истакао је да никада није признао да је у Сребреници био геноцид, нити ће то учинити.

- Никада нисам спорио злочин у Сребреници, али ћу увијек оспорити тврдњу да је РС геноцидна творевина - истакао је Додик.

Додао је да су до сада поруке о геноцидној Републици Српској долазиле само из Сарајева.

- Српска није настала на злочину и није геноцидна творевина, јер је формирана пет месеци прије признања БиХ и формирана је прије било каквих сукоба у БиХ. Не може цијели рат да се сведе на сребренизацију - поновио је Додик.

Јовановић је рекао да његова изјава у којој је навео да је "РС настала на геноциду део бриге за сопствену земљу".

- Ја бринем о својој земљи Србији која се налази три месеца пред изборе. Имамо право да у кампањи формулишемо и отворимо спорна питања како би после избора Србија престала да буде извор свих проблема у региону. У Сребреници је извршен најстрашнији злочин у Европи и то је геноцид. Србија мора да преузме свој део одговорности и понуди јасан план - рекао је Јовановић. 

Нагласио је да "они који су направили Српску направили су је на Сребреници и опсади Сарајева".

Поменуо је и Србина Срђана Aлексића који је погинуо покушавајући да спасе свог пријатеља Бошњака и рекао да једино његов примјер спаја Србе и Бошњаке.

Aргументи

Додик је рекао да Србија није та која је произвела рат у БиХ него Aлија Изетбеговић који је одбијајући Кутиљеров план "произвео многе проблеме".

 - Овдје нисам да полемишем ко је крив. Стална је борба за уставну позицију Српске предвиђену Дејтонским споразумом. Не оспоравам злочин у Сребреници, али је неприхватљива квалификација да је РС геноцидна творевина. На спомен-плочи у Поточарима има најмање 500 имена људи који су живи и данас, који гласају на изборима или су погинули на другим мјестима - рекао је Додик.

Он је нагласио да за злочине треба да одговарају појединци, а не колективитети, за шта се РС и залаже.

Додик је рекао да би, иако на дуел није дошао због тога, било пристојно да се Јовановић извинио за оно што је рекао, иако му не спори право на његов политички став.

- Не могу да се жале само српске жртве а друге да се не признају. Србија је увек страдала јер није схватала процесе у Босни. Пре 20 година било је мање мржње у Босни него сада. Мене брине будућност БиХ и парадокс да Срби себе не виде у БиХ - навео је Јовановић.

Додик је рекао да не спори право да су Бошњаци највише страдали у протеклом рату и да је укупно погинуло више од 90.000 људи, од чега су више од 30.000 Срби.

- Што се мене тиче, један човјек је много, а ко је, господине Јовановићу, побио те људе, јесу ли се сами поубијали? И гдје су пресуде за те злочине - рекао је Додик.

Ордење

Истакао је да не дозвољава да се негира право српског народа на Републику Српску.

- Нису Срби вехабије, нити су све вехабије терористи, али све терористичке акте у БиХ су учиниле вехабије. Савјет министара се не бира, он се саставља и то је суштина БиХ - навео је Додик и додао да Јовановић не познаје ситуацију у БиХ.

Додао је да Турска, Иран и Саудијска Aрабија имају велики утицај у БиХ и да је њихов циљ да се направи унитаризована Босна.

- Такав сценарио није могућ и одржавање стања какво је данас може да потраје све док не доведе до дисолуције БиХ - рекао је Додик.

Додао је да Јовановић о Босни говори на основу стереотипа.

- Ни Харис Силајџић РС није називао геноцидном творевином. Силајџић, који је тражио да се укине РС, није имао довољно храбрости да тврди да је геноцидна творевина, већ је говорио о злочину, а ви о томе овдје у Београду говорите - рекао је Додик.

Јовановић је у неколико наврата приговорио Додику да "дели Караџићево ордење са чивилука" и да је "делећи ордење 20 година после Караџића направио вехабије", на шта је предсједник РС одговорио да је то ордење Српске и да су права на његову додјелу дефинисана и у самом Уставу.

- Устав Републике Српске је прошао Венецијанску комисију која је закључила да не одступа од европских стандарда. Значи ли Вам нешто, господине Јовановићу, став Венецијанске комисије - упитао је Додик.

- Не - рекао је на крају дуела Јовановић.

Слобода кретања

Чедомир Јовановић је навео да зграду Танјуга у центру Београда из које се емитује ТВ дуел "обезбеђује полиција као да игра рукометна репрезентација".

- Од кога нас то обезбеђује полиција - упитао је Јовановић Додика.

Додик му је рекао да то не зна, али да Јовановић може да дође у Републику Српску и да се слободно по њој креће, јер му се ништа ружно неће десити.

Србија

- Постављам питање да ли се Србија бави Републиком Српском само да би компензовала поразе на Косову - рекао је Јовановић.

- Ја волим Србију, волим је више него Сарајево, што можда није ваш случај, господине Јовановићу. Сарајево је етнички очишћено од Срба и оно није мој главни град. Први ратни злочини догодили су се над Србима у Сарајеву - рекао је Додик.

Јовановић је рекао да Србија мора престати да буде извор свих проблема у региону, а Додик да се Србија врло коректно понаша према БиХ.


 

Čedin genocid nad Srbima PDF Štampa El. pošta
Autor: Slađana Gajić   
srijeda, 01 februar 2012 22:47

duelRepublika Srpska nije nastala na genocidu i ozvaničena je 9. januara 1992. godine, zbog čega kvalifikacije Čedomira Jovanovića, lidera LDP, o genocidnosti Srpske predstavljaju uvredu za RS i srpski narod, zbog kojih se treba izviniti, rekao je juče predsjednik RS, Milorad Dodik.

- Nije istina da je Srpska nastala na bilo kakvom zločinu, ona je formirana u oktobru 1991. godine, a 9. januara 1992. godine ozvaničena, dok je nezavisna BiH priznata pet mjeseci poslije toga. Srpska je formirana prije bilo kakvog sukoba u BiH i izraz je volje srpskog naroda koji je želio da zaštiti svoju porodicu i identitet - kazao je Dodik tokom jučerašnjeg televizijskog duela sa Čedomirom Jovanovićem, koji je organizovan u Pres-centu Tanjuga u Beogradu. Kako je istakao, Dejtonski sporazum definisao je sukob u regionu kao tragičan, bez dodatnih kvalifikacija.

- Nisam došao da vodim politički duel s Jovanovićem, koji je uvrijedio RS i srpski narod u cjelini, već zbog toga što je ta Jovanovićeva rečenica, bila istrgnuta iz konteksta ili ne, neprihvatljiva i netačna kvalifikacija događaja - objasnio je Dodik. On je rekao da je u Srebrenici bio zločin, ali da se ne može samo izdvojiti jul 1995. godine.

- Treba imati u vidu da je u prethodne tri godine pobijeno 3.500 Srba na području Srebrenice, tako što su Naser Orić i muslimanske snage izlazile iz zaštićene zone UN i činili zločin. A zaštićena zona trebalo je da bude demilitarizovana, a nije bila - naveo je Dodik. Prema njegovim riječima, to ne opravdava zločin, ali treba sagledati cijelu sliku.

Dodik je naglasio da na memorijalnoj ploči u Potočarima ima najmanje 500 imena muslimana koji su poginuli na nekim drugim mjestima i prije jula 1995. godine i onih koji su živi.

Dodik je naglasio da RS ne štiti nikoga, ali da se ne može smatrati da je nastala na genocidu.

- Ovakva Jovanovićeva kvalifikacija je netačna, neistinita i neprihvatljiva i predstavlja proširenje medijske kampanje, prije svega iz Sarajeva - kazao je Dodik. Predsjednik RS naveo je da nijednog trenuta neće osporiti činjenicu da su Bošnjaci stradali u ratu, ali je istakao da je stradao i srpski narod.

- Srpski narod je veliki stradalnik i jedino što je u političkom smislu uspio da ostvari jeste Republika Srpska. Mi Srpsku volimo i ne dozvoljavamo da je bilo ko skrnavi na bilo koji način - rekao je Dodik i dodao da čak ni Haris Silajdžić kada su ga uhapsili nije govorio o Srpskoj kao genocidnoj tvorevini. Predsjednik Dodik je napomenuo da u Dejtonskom sporazumu piše da je rat u BiH bio tragični sukob i nigdje se ne pominje genocid, te dodao da je minimalno što može Jovanović učiniti to je da se izvini Srpskoj, umjesto što iznosi teške kvalifikacije.

Prema njegovim riječima, BiH nije postojala u Dejtonu, nego je napravljena u Dejtonu, a Srpska je već egzistirala, jer je imala i terotoriju i vlast i narod, odnosno Srpska je unijela svoj subjektivitet u Dejtonski sporazum i BiH.

Srbija nije, rekao je Dodik, proizvela rat u BiH, nego odluka Alije Izetbegovića, koji je rekao da će žrtvovati mir za BiH, a prvi ratni zločini su se desili nad Srbima u selu Sijekovac. Dodik je podsjetio i na ubistvo svata u Sarajevu, ali i na "Tuzlansku kolonu" i Dobrovoljačku ulicu.

- Mi nismo nikakve marionete, imamo autentičnu politiku koja se vodi u Banjoj Luci - rekao je Dodik, navodeći da se Srpska bori za svoju ustavnu poziciju po Dejtonu i da to nije nacionalizam.

On je ponovio da više voli Srbiju od Sarajeva, navodeći da Jovanović ima pravo da govori šta misli i da dođe u Srpsku, te da ode u rodno selo svoje majke i da pita ko je pobio njegove pretke u Drugom svjetskom ratu.

- Ako meni ne vjerujete, Helsinški odbor BiH rekao je da je Sarajevo etnički očišćeno i da je tamo završeno etničko čišćenje. Činjenica je da u Sarajevu živi 95 odsto muslimana. Naravno da to nije moj grad - rekao je Dodik. Predsjednik je naveo da su sve tri strane činile zločine. On je dodao da nikada nije čuo od Jovanovića da je Franjo Tuđman kriv što su Srbi očišćeni s pojedinih prostora. Predsjednik Srpske je rekao da je Radovan Karadžić imao svojih grešaka, ali je zaslužan što je formirana Srpska, te da se sada nalazi u Hagu. Kako je naglasio, u ovom trenutku Srpsku bi priznalo devet ili 10 država kada bi ona proglasila nezavisnosti. Tokom duela Dodik je rekao da od Srbije ne očekuje da prizna RS, "jer se Srbija brine za svoj teritorijalni integritet".

- Ako neko u Srbiji misli da treba dopustiti da Kosovo bude nezavisno, onda je moje pitanje zašto ne promovišu da to treba da bude i RS - rekao je Dodik. On kaže da bi otišao na Kosovo i Metohiju kao predsjednik RS kada bude mislio da je to dobro i to na poziv Srba, a ne bi imao ništa protiv ni da razgovara s nekim iz prištinskih struktura. Kako je naglasio, BiH nije priznala nezavisnost Kosova, jer to ne priznaje Srpska i nikada neće dozvoliti da Kosovo bude priznato. On je ocijenio da, ako BiH ne bude opstala kao dejtonska struktura, ona će se jednog dana raspasti na sastavne dijelove i to u miru poput Čehoslovačke. Dodik je istakao da Beograd ima veoma korektan odnos prema RS.

- Beograd ima odgovornost, jer je potpisao Dejtonski sporazum i mislim da se u tom smislu nedovoljno angažuje na provođenju Dejtonskog sporazuma. Dok postoji Dejton postoji obaveza Srbije da to brani. Niko, ni Vojislav Koštunica, ni Boris Tadić, nije od nas tražio određeno ponašanje - rekao je Dodik. Predsjednik RS zaključio je da Jovanović formuliše stav o BiH bez ikakvog poznavanja stvarnog stanja stvari u BiH i pozvao ga da zajedno s njim obiđe Srpsku. On je naglasio da RS ima pravo da daje ordenje i da to niko ne smije da skrnavi.

S druge strane, Čedomir Jovanović tokom duela rekao je da su "oni koji su vodili Srpsku napravili je na Srebrenici i na opsadi Sarajeva, koja je trajala više nego opsada Lenjingrada".

- Govorim o prvom predsedniku RS, prvom vojniku RS i o ešalonima onih iz Srbije koji su završili na optužnicama Haškog tribunala, a koji i dalje truju naše društvo - smatra Jovanović.

Kako je rekao, dejtonsku BiH nisu pravili Izetbegović i Karadžić, nego Slobodan Milošević. On je naveo da BiH nije država, nego lonac, te dodao da njegova rečenica da je "Srpska napravljena na srebreničkom genocidu ima svoju težinu" i da ne misli da je umanjuje.

Jovanović je istakao da su tvorci Dejtonskog sporazuma, kada su ga sačinili, razmišljali o transformaciji BiH iz ratnog ludila, dodavši da je Dejton danas iscrpljen. On je ocijenio da je BiH danas zemlja koje nema i zaključio da je "prije 20 godina bilo manje otrova među građanima BiH nego danas".

- U Srebrenci je izvršen najmasovniji ratni zločin u poslijeratnoj Evropi, koji je okvalifikovan kao genocid - kazao je Jovanović.

S. GAJIĆ

 


Čedo priznao nezavisnost Kosova

Lider LDP rekao je da je Kosovo već nezavisna država i skrenuo pažnju predsjedniku Dodiku da će za ulazak na Kosovo i Metohiju morati da pita premijera samoproglašenog Kosova, Hašima Tačija.

Jovanović kaže da je Srbija uvijek stradala zbog svoje nesposobnosti da razumije procese u BiH.


Džep….

Srbima i Srpskoj duguje javno izvinjenje

Nakon duela Dodika i Jovanovića reagovali su predstavnici stranaka u RS. Marko Pavić, predsjednik DNS, smatra da je Jovanović osvjedočeni neprijatelj srpskog naroda, koji sve što je do sada uradio, uradio je protiv srpskog naroda.

- Očigledno se radi o sprezi sa stranim faktorom i zato on ima takvu slobodu da može govoriti šta hoće i da može vrijeđati, te iskretati istorijske činjenice - naglasio je Pavić i dodao da Jovanoviću ne treba davati nikakav značaj, jer kako je on kao ličnost minoran, tako su minorne i njegove izjave. Sličnog je stava i Zoran Đerić, predsjednik Kluba PDP u NSRS, koji je ocijenio da je Jovanovićeva izjava za svaku osudu.

- Ono što je Jovanović rekao to je čista neistina. Kada se sve sagleda, mislim da su Jovanovićeve izjave jedan širi smišljeni koncept, a Jovanović je pronađen kao neko ko će to da interpretira - istakao je Đerić i dodao da ga čudi da je Dodik pristao na dijalog sa čovjekom koji nema podršku u srpskom narodu.

- Mislim da nije trabalo da Dodik jednoj takvoj beznačajnoj ličnosti objašnjava kakva je Srpska. Srbija i srpski narod znaju kako je nastala RS - rekao je Đerić. Portparol Socijalističke partije, Srđan Todorović, rekao je da je Jovanović pokazao kako marginalne stranke pokušavaju da budu interesantne za javnost po svaku cijenu.

- Ne mislim da su oni bilo kakav relevantan faktor, sagovornik i snaga čija riječ može nešto da znači i može da proizvede bilo kakve posljedice. Značajno je što je predsjednik Dodik neveo sve bitne činjenice o Srpskoj, čime je pokazao da bilo kakva priča o genocidnosti RS nema nikakvo utemeljenje u istini - naglasio je Todorović. SRS RS smatra da se izjave Jovanovića da je Srpska nastala na genocidu ne mogu tolerisati pod firmom slobode govora, jer predstavljaju opasne uvrede i klevete i zaslužuju osudu kompletne demokratske javnosti. SDS ocjenjuje štetnim po RS TV duel predsjednika Dodika s predsjednikom LDP, koji je, kako su naveli, marginalna pojava na političkoj sceni Srbije.

- Predsjednik RS je učestvovanjem u svojevrsnom TV rijaliti šouu devalvirao časnu i odgovornu instituciju na koju ga je narod izabrao. Umjesto da čuva dignitet predsjednika RS i traži osudu i javno izvinjenje vlasti Srbije, prije svega Narodne skupštine, čiji je Jovanović poslanik, Dodik se upustio u bespotrebni duel s potpunom minornom ličnoću koja po nalogu svojih mentora na ovaj način pokušava da pridobije nešto glasača u Srbiji - navodi se u saopštenju SDS.

 

 


Nezreo političar

Čedomir Jovanović je nezreo političar, koji ne zna šta je genocid i koji govori neistine o Republici Srpskoj, rekao je za "Fokus" Gojko Knežević, predsjednik Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata.

- Logoraši koji su preživjeli zlo NDH dobro znaju šta je genocid, jer su svojim očima gledali kako ustaše ubijaju i djecu i starce. Zbog svega toga Jovanović bi trebalo da zna gdje je bio genocid i nad kojim narodom, a ne da govori da je RS genocidna tvorevina - naglasio je Knežević. Očito je, kaže Knežević, da Jovanović ne zna šta znači riječ genocid, jer da zna ne bi govorio neistine o Srpskoj.

- Trebao bi Jovanović znati da su hrvatske snage napale Kupres, zbog čega je narod bježao s tih prostora i tražio spas od smrti - objasnio je Knežević.

 

 


VLAJKI Jovanović sve radi zbog kampanje

Potpredsjednik RS, Emil Vlajki, rekao je da lider LDP, Čedomir Jovanović, nažalost, nije smogao snage da se u duelu s predsjednikom RS, Miloradom Dodikom, izvini zbog iznošenja laži da je Srpska nastala na genocidu.

- Jovanović je sve to uradio radi kampanje koja se sada u Srbiji zahuktava i, nažalost, nije smogao snage da se izvini i Srbima i srpskom narodu u Republici Srpskoj, govoreći jednu laž da je Srpska nastala na genocidu - rekao je Vlajki, koji je prisustvovao u Beogradu duelu Dodik - Jovanović.

Vlajki je rekao da Jovanović nema koncepcije, jer ne brani istinu, te napomenuo da je Srpska nastala mnogo prije, kada genocida nije ni bilo, a da su prvi zločini bili počinjeni nad Srbima.

- On je rekao da je Srpska nastala na genocidu i da je srpski narod u Republici Srpskoj jadan. Dakle, nije se izvinio zbog te izjave, jer je to, činjenično gledano, laž - rekao je Vlajki.

 

 


"Dveri" će pokrenuti postupak za zabranu LDP

Pokret "Dveri - za život Srbije" pokrenuće pred Ustavnim sudom Srbije postupak za zabranu Liberalno-demokratske partije, nakon stavova koje je lider ove stranke, Čedomir Jovanović, iznio u televizijskom duelu s predsjednikom RS, Miloradom Dodikom. U saopštenju se kao osnov za pokretanje postupka za zabranu LDP navodi i narušavanje međunarodnih ugovornih obaveza Srbije prema Dejtonskom sporazumu izjavama da bi RS trebalo da prestane da postoji kao entitet. ''Dveri'' se pridružuju i zahtjevu da se Skupština Srbije zvanično ogradi od Jovanovićevih stavova i stavova LDP i očekuju da sve stranke vladajućeg režima prekinu saradnju s ovom organizacijom i raskinu sve koalicije koje LDP drže na vlasti u Srbiji.

 ==========================================

 

Vlajki: Jovanović nije smogao snage da se izvini

Vlajki: Jovanović nije smogao snage da se izvini
Srna - 01.02.2012 15:37

BEOGRAD - Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki je rekao da lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, nažalost, nije smogao snage da se u duelu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom izvini zbog iznošenja laži da je Srpska nastala na genocidu.

"Jovanović je sve to uradio radi kampanje koja se sada u Srbiji zahuktava. Nažalost, nije smogao snage da se izvini i Srbima i srpskom narodu u Republici Srpskoj, govoreći jednu laž da je Srpska nastala na na genocidu", rekao je Vlajki, koji je prisustvovao u Beogradu duelu Dodik - Jovanović.

Vlajki je izjavio novinarima, nakon duela u Tanjugovom Pres-klubu, da Jovanović "nema koncepcije, jer ne brani istinu", te napomenuo da je Srpska nastala daleko prije, kada genocida nije ni bilo, a da su prvi zločini bili počinjeni nad Srbima.

"On (Jovanović) je rekao da je Srpska nastala na genocidu i da je srpski narod u Republici Srpskoj jadan. Dakle, nije se izvinio zbog te izjave, jer je to, činjenično gledano, laž", rekao je Vlajki.

Upitavši "kako Jovanoivć može reći jednom narodu unutar jednog regiona da je jadan", Vlajki je rekao da je to "uvreda za srpski narod koji živi na području Srpske, ali i šire".

On je ocijenio da se u ovo času odvija islamizacija Balkana, navodeći da postoji islamski blok koji se stvara od Turske, Albanije, Kosova, dijelova Crne Gore i Makedonije, Sandžaka i pola BiH.

"S druge strane, imate dva hrišćanska naroda - Srbe i Hrvate. Mislim da treba da dođe do alijanse između Srba i Hrvata ma koliko da je to bolno, jer imaju teške repove u međusobnim sukobima, i da se praktično suprotstave jednoj toj islamističkoj tendenciji protiv koje se suprotstavlja čitava Evropa u ovom času", rekao je Vlajki.

On je naveo da Jovanovićeve "sponzore u Srbiji reprezentovane u obliku Kandićke, Sonje Biserko ili Srđe Popovića, koji sve vrijeme govore "Dajte volite se, između sebi u BiH", uopšte nije briga što se jedan dio BiH sve više islamizuje preko Kosova, Albanije, Preševske doline, dijela Makedonije, dijela Crne Gore i preko Sandžaka".

Vlajki je rekao da nikoga ne brine što u Sarajevu sada ima gotovo 95 odsto muslimana, niti položaj hrvatskog naroda unutar BiH, odnosno Federacije, kada su, kako je rekao, "Bošnjaci sa lažnom SDP partijom koja je praktično bošnjačka, preuzeli vlast i žele da eliminišu ostatak Hrvata iz Federacije i da praktično zavladaju čitavom Federacijom".

"Ta koncepcija Federacije, koja će biti bošnjačka, spada u koncepciju islamizacije ovog dijela Balkana, koja se odvija pred našim očima, gdje praktično Turska, skupa sa sponzorima iz međunarodne zajednice, radi šta hoće na ovim prostorima", rekao je Vlajki.

Vlajki je ocijenio da je ono što se desilo u Srebrenici apsolutno neprihvatljivo, jer je popriličan broj ljudi ubijan hladnokrvno, ali da se slučaj sastoji iz dva dijela - prvi je od 1992. do 1995. kada je stradalo nekoliko hiljada Srba, a tek onda dolazi jul 1995. godine kada je Srebrenica bila predata u ruke Srbima.

"Prema izvještaju Mazovjeckog, 15.000 sposobnih muškaraca je prije pada Srebrenice izašlo i nije htjelo da brani grad. Povukli su se i dali Srebrenicu na tanjiru, jer je čitava ta koncepcija bila pripremljena unaprijed da bi se konačno okrivili Srbi kao genocidan narod", naveo je Vlajki.

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb