ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

u SARAJEVU NEMA MJESTA ZA SRBE

romanijapres | 04 Maj, 2012 07:09

Срамне увреде жртава и двије деценије послије злочина

04.05.2012 06:00 | Жељка Домазет

Сарајево - Мирном шетњом са бијелим ружама и упаљеним свијећама некадашњом Добровољачком улицом у Сарајеву, праћене увредама и псовкама бивших припадника “Зелених беретки” и грађана, породице побијених војника ЈНA одале су јуче пошту за 42 младића које су 2. и 3. маја 1992. године убили припадници Aрмије РБиХ.

Срамне увреде жртава и двије деценије послије злочина

Увреде и псовке

Обиљежавање 20. годишњице злочина у Добровољачкој протекло је на рубу инцидента, јер су недалеко од мјеста на којем су положене бијеле руже и запаљене свијеће, припадници Координације борачких удружења Кантона Сарајево, који су направили контраскуп да обиљеже “страдање припадника Aрмије РБиХ” звиждали, добацивали и  псовали  “четничку мајку”, “српску мајку”, “нерођену и мртву дјецу”.     

Нијему колону од 200 људи која је кренула из Миљевића обезбјеђивале су јаке полицијске снаге распоређене дуж цијеле трасе њиховог кретања, а од скупа бошњачких борачких удружења био је постављен кордон специјалне полиције.

На оближњој згради освануо је графит “Јован Дивјак - херој”, а када је колона с делегацијом из Републике Српске стигла у некадашњу Добровољачку улицу, дочекали су их повици “Убице, убице!”.

На мјесту злочина положили су цвијеће и запалили свијеће породице погинулих, представници борачких и удружења породица погинулих, те представници власти Републике Српске предвођени министром рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петром Ђокићем.

Мајка убијеног војника Здравка Томовића, Богдана видно уплашена рекла је да толику мржњу није очекивала у Сарајеву и да нико у Републици Српској никада није овако дочекао породице жртава.

- Они иду кроз нашу Републику са својим заставама и нико их не вријеђа. Све жртве треба да се поштују, независно од тога чије су и гдје су страдале. Срамно је да 20 година послије злочина ја као мајка мирно и без увреда не могу да дођем тамо гдје је мој Здравко остао и нестао - рекла је Богдана Томовић.

Сестра убијеног војника Обрада Гвозденовића, Гордана рекла је да у Добровољачку није ишла ни са каквим политичким нити било којим другим циљем, осим да запали свијећу тамо гдје јој је брат погинуо.

Очевидац злочина у Добровољачкој Рајко Бандука, који је  био ађутант команданта Друге војне области, сјећа се да је  3. маја био на зачељу колоне, када су попут печурки из Миљацке, са бедема и околних зграда на колону најурили у маси и рафалном паљбом.

- Ова маса која нас је данас дочекала личи ми на ону од прије 20 година. И овом масом, као и оном прије 20 година, неко  командује - рекао Бандука.  

Каже да се тек 19 година послије злочина Тужилаштво БиХ удостојило да узме изјаву од њега као свједока овог ратног злочина.

- У јануару сам од међународног тужиоца добио писмо у којем тврди да сам био законита мета и да сам био легални циљ у Добровољачкој улици. Непроцесуирање сваког ратног злочина је нови злочин - рекао је Бандука, који је из колоне у Добровољачкој одведен у заробљеништво.

Делегације

Шеф Тима Владе Републике Српске за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Сташа Кошарац рекао је да срамне псовке, узнемирујуће поруке и бестидна вријеђања који су упућени учесницима обиљежавања 20 година злочина над војницима ЈНA и посебно члановима породица погинулих бораца, дефинитивно трасирају пут БиХ у пропаст и њен коначан крах.

- Нажалост, ево ово је БиХ, ово је Сарајево - рекао је Кошарац.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић подсјетио је да је кршењем договора тадашњег предсједавајућег Предсједништва РБиХ Aлије Изетбеговића и генерала Милутина Кукањца о мирном повлачењу војске из Сарајева извршен стравичан ратни злочин.

- Жељели смо да одамо почаст невино страдалим и чинићемо то сваке године јер невино страдали не смију бити заборављени. Овај скуп није имао циљ да било кога провоцира и жалим што се појавила ова група која протестује и вријеђа нас због тога - казао је Ђокић.

Нагласио је да правда и правосуђе не смију остати нијеми и да се мора завршити процес против оних који су и у политичком и војном смислу најодговорнији.

- Псовке и вријеђања која су у Сарајеву упућена учесницима обиљежавања 20 година од страдања војника ЈНA у Добровољачкој улици, доказ су да БиХ нема будућност - изјавила је посланик СДС-а у Парламентарној скупштини БиХ Aлександра Пандуревић.

Послије мирне шетње, полагања цвијећа и паљења свијећа у некадашњој Добровољачкој улици колона је уз полицијску пратњу изашла из федералног дијела Сарајева и упутила се у цркву у Миљевићима, гдје је побијеним војницима служен  парастос, а на Војничком гробљу положени су вијенци.

У нападу на ЈНA убијена су 42 припадника војске и цивила, међу којима пет официра, 73 особе су рањене, а 215 заробљено или отето.

За злочине у Добровољачкој улици још нико није одговарао, а тужилац Тужилаштва БиХ Џуд Романо обуставио је 17. јануара истрагу против 14 осумњичених.

МУП РС уложио је приговор на ову одлуку, на који још увијек нема одговора, а прошле седмице МУП Источно Сарајево упутио је Тужилаштву БиХ допуну извјештаја, са новим доказима и свједоцима.

Стојадиновић

Aмбасадор Србије у БиХ Нинослав Стојадиновић, који је одао пошту убијеним припадницима ЈНA у Добровољачкој улици, истакао је да истинског помирења у региону неће бити све док се све стране у сукобу не суоче са ратним злочинима, прије свега својим.

- Србија је пример како се треба суочити и извинити невиним жртвама, тако да очекујем да и друга страна то учини. Мислим да је добро да сви узмемо учешће у овоме и да другој страни отворимо очи, да признају шта се дешавало и да заједно, ако је могуће, кренемо у европску будућност - рекао је Стојадиновић. 

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb