ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

SRBI U FEDERACIJI BIH NEMAJU NIKAKVIH PRAVA

romanijapres | 01 Jun, 2012 07:31

Banjaluka 01. 06. 2012

Press RS

KONSTITUTIVNI, ALI MALO SUTRA - TEŽAK POLOŽAJ NAŠIH SUNARODNIKA U DRUGOM ENTITETU

Od Srba u Federaciji svi digli ruke

Srbi u Federaciji BiH polako nestaju, jer nemaju nikakvih uslova za život, pa čak ni prava zagarantovana Ustavom! Nepodnošljiv položaj naroda, koji je u FBiH konstitutivan samo na papiru, nikoga ne zanima, a pogotovo OHR i Valentina Incka, koji nikada nije digao glas protiv diskriminacije Srba!

BAŠ GA BR­I­GA ZA SR­BE U FBiH... Va­len­tin In­c­ko, šef OHR-a u BiH

Sagovornici Pressa RS, ogorčeni što svi nemo posmatraju kako iz Federacije odlaze svi Srbi osim onih koji su odlučili da umru na rodnoj grudi, tvrde da je OHR glavni pokrovitelj bezakonja koje se sprovodi na svim nivoima - počev od opština u kojima Srbi učestvuju u vlasti, ali od nje, izuzev pojedinaca, nemaju koristi, pa do federalne vlade i parlamenta, gde su odredbe o ravnopravnoj zastupljenosti svih naroda čista prodaja magle. Da Srbi ne dobijaju funkcije koje im po Ustavu pripadaju, potvrđuje i primer federalnog parlamenta, gde Srbi ni godinu dana pošto je Incko poništio odluku CIK-a i podržao nelegitimnu Vladu FBiH nisu dobili mesto potpredsedavajućeg Doma naroda federalnog parlamenta.
„Platformaška" vlada za to vreme nije učinila ništa da zaustavi tihi egzodus Srba. Naprotiv, tvrde sagovornici Pressa RS, svojim nečinjenjem položaj srpskog naroda u FBiH učinila je nepodnošljivijom nego ranije.

Potpredsednik SNSD-a za FBiH i poslanik u federalnom parlamentu Velimir Kunić kaže da je zapošljavanje Srba svedeno na najmanju moguću meru, zbog čega mladi ljudi beže iz Drvara, Glamoča i Grahova, najbrojnijih opština sa srpskom većinom u FBiH.
- Srbi svakodnevno napuštaju Federaciju BiH, zbog čega na prostoru tog entiteta trenutno živi samo 40 do 50 hiljada Srba. Oni koji su tokom rata proterani iz FBiH posle rata vraćali su se na svoja ognjišta, ali zbog nemogućnosti da zarade za golu egzistenciju ponovo napuštaju te prostore - konstatuje Kunić.

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju PRESS-a

Darko Momić

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb