ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

BRAĆA BING: Studentski lideri na braniku Režima

romanijapres | 24 Septembar, 2018 18:21

S obzirom da se Aleksandar Glavaš kao pulen Nenada Nešića kandiduje za narodnog poslanika a drugi za državnog nije zgoreg podsjetiti se na njihova dobra djela koja ih preporučuju za narodne predstavnike pošto oni sada traže povjerenje naroda i glasove kako bi ih usrećili. Ako narod da povjerenje narečenima, evo šta mogu očekivati:  

Predrag Govedarica, predsjednik Unije studenata RS, Mladen Lučić, student prorektor Univerziteta Istočno Sarajevo i Aleksandar Glavaš, predsjednik studentskog parlamenta Univerziteta Istočno Sarajevo, trojac je koji je potpuno kontaminirao studentske organizacije i pretvorio ih u privatnu firmu za mlaćenje para. Velikih, a raspolažu sa stotinama hiljada KM. I to bez ikakve kontrole.

 Subota 07. Jun 2014 13:05

Privatni studentski lideri Milorada Dodika već godinama lažiraju izbore u studentskim organizacijama, te su postali nesmjenjivi u institucijama mladih.

Predrag Govedarica, predsjednik Unije studenata RS, Mladen Lučić, student prorektor Univerziteta Istočno Sarajevo i Aleksandar Glavaš, predsjednik studentskog parlamenta Univerziteta Istočno Sarajevo, trojac je koji je potpuno kontaminirao studentske organizacije i pretvorio ih u privatnu firmu za mlaćenje para. Velikih, a raspolažu sa stotinama hiljada KM. I to bez ikakve kontrole.

Braća Bing već godinama harače studentskim organizacijama Univerziteta Istočno Sarajevo, a zaštićeni su od tamošnjeg rukovodstva SNSD-a, koje prevodi Staša Košarac.

Košarac je osoba čije je sadističko ponašanje i iživljavanje nad slabijima nanijelo ogromnu štetu SNSD-u u tom dijelu RS.

Omaleni Košarac, zloupotrebljavajući političku moć koju crpi iz vlasti SNSD-a, prema podređenima i slabijima ponaša se kao da su smeće, a nerijetko, prema svjedočenjima, po kafanama “tjera u ćošak” one koji mu se ne dopadaju. I to u bukvalnom značenju tih riječi.

Košarcem i njegovom privatnom destilerijom, čije proizvode, bez markice, moraju da kupuju naveliko sve firme kojima Režim upravlja baviću se narednih nedelja, a važno je znati da je on glavni zaštitnik Braće Bing i njihovih prljavih poslova.

Takozvani studentski lideri Govedarica, Lučić i Glavaš, koji nisu ništa drugo do tri mlada nadobudna hohštaplera, učestvovali su u kriminalnom poslu otkupa hotela “Panorama” na Palama, u kojem je RS oštećena za pet miliona maraka.

Vlada RS platila je Slobodanu Stankoviću za “Panoramu” cca pet miliona maraka, iako je vrijednost hotela procijenjena na 320 hiljada KM.

Vlada RS je tada kupila “Panoramu” uz svesrdnu “preporuku” studentskih organizacija Univerziteta Istočno Sarajevo, koje su lobirale za taj kriminalni posao, tvrdeći da će se hotel preurediti i postati studentski dom. Bila je to najobičnija laž, koju su, nedugo posle kupovine, potvrdili i čelnici Univerziteta. “Panorama” je bila i ostala ruševina, a Braća Bing postali su udarna pesnica Režima, koji je od cijele RS napravio ruševinu.

Govedarica, Glavaš i Lučić trenutno očekuju od vlasti tranšu od sto hiljada KM, kako bi podržali Režim na izborima 2014. godine, a njihovo iskustvo u poltronisanju Miloradu Dodiku je višegodišnje i prebogato.

Dodik je, zajedno sa studentima sa oba javna univeziteta u Srpskoj, učestvovao u studentskoj radnoj akciji "Tjentište 2013" i dao svoj doprinos uređenju Nacionalnog parka "Sutjeska", nezaobilazne destinacije brojnih domaćih i svjetskih turista”, vijest je koja je oktobra prošle godine bila udarna u svim režimskim medijima.

Akcija je plaćena iz Dodikovog kabineta, pa se može tretirati privatnim udarništvom, a Braća Bing nisu se odvajali od Šefa, odnosno “komadanta”, kako su ga tada “pismeno” nazvali.

Novac za ovu akciju, desetak hiljada KM, je tek sitnica, ako se ima u vidu da se na račune studenstkih organizacija, koje kontrolišu Govedarica, Lučić i Glavaš, godišnje slije oko 150 hiljada maraka iz raznih institucija RS. Gotovo ni marka ovih para nije opravdana, niti se zna kako je novac utrošen.

Pare bi trebalo da pomognu poboljšanje studentskog standarda, ali Govedarica, Glavaš i Lučić organizuju razne vrste “pomoći” u koje se enormno ugrađuju.

Njih trojica su baš “face” pa na sastanke studentskih organizacija u Banjaluci nerijetko dolaze taksijem. Mrsko im voziti. Spavaju i hrane se u hotelima “Bosna” i “Palas”, a račune plaća Univerzitet.

Uz to, oni su pravi pravcati Šund – lideri, jer im je život Pink.

Braća Bing djeluju i ponašaju se u skladu sa normama primitivne političke estrade, koju je uspostavio njihov idol Dodik; stoga obožavaju da se druže sa poznatima, posebno sa pevaljkama, čije koncerte organizuju u diskoteci “Enigma” na Palama. A sve navodno zbog povećanja studentskog standarda.

Tako su Braća Bing početkom septembra 2012. godine u “Enigmi” organizovali koncert Jelene Karleuše. Karleuša je zaista i došla na Pale, održala koncert, ali naivna Jeca nije imala pojma sa kim ima posla.

Braća Bing nisu joj isplatili ni marke, jer su bili nezadovoljni što nije nastupila polugola.

“Sve je šokirala svojom pojavom, jer je umjesto skupocjenih cipela i scenskog kostima došla u japankama i nekoj običnoj haljinici tako da su djevojke iz publike bile bolje obučene od nje”, saopštili su tada čelnici studentske organizacije razloge zbog kojih su prevarili Karleušu.

Karleuša je velike poznavaoce estrade i tankoćutne kritičare prijavila policiji na Palama, ali je iz CJB rečeno da nema osnova za krivičnu, jer nije imala potpisan ugovor sa organizatorima.

(VaskovicBlog)

 

 

Nenad Nešić pokušava da spiska još 3,6 miliona!

romanijapres | 24 Septembar, 2018 08:15

BANJALUKA – Nakon kupovine 21 vozila, došlo je vrijeme za informatičko opremanje „Puteva Republike Srpske“ koji su za poslovni softver spremni da plate 3,6 miliona maraka.

„Putevi“ će nabavku i implementaciju poslovnog softvera sprovesti ograničenim postupkom javne nabavke, gdje postoji faza 1 pretkvalifikacije.

To znači da kandidati podnose zahtjeve za učešće, a „Putevi“ potvrđuju da li su kandidati pouzdani i sposobni za izvršenje ugovora. Nakon ocjenjivanja zahtjeva, „Putevi“ donose odluku o rezultatima pretkvalifikacije, te samo oni koji po ocjeni ovog preduzeća budu kvalifikovani, biće pozvani da dostave ponude.

Nakon toga slijedi faza 2 u kojoj će „Putevi“ pozvati kvalifikovane kandidate da dostave ponude, a ugovor će biti ponuđen najuspješnijem ponuđaču prema kriterijumu „najniža cijena“.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 3.076.923 KM bez PDV-a. Kada se uračuna porez, nabavka i implementacija poslovnog softvera koštaće 3.599.999 maraka.

Softver koji kupuju treba da omogući upravljanje finasijama, kupcima, dobavljačima, projektima, ivesticijama, procesom nabavke, ljudskim resursima i procesom utvrđivanja i razmjene dokumenata.

Predmet isporuke treba da bude hardverska oprema, softverske licence i usluga implementacije informacionog sistema koji se sastoji iz dvije cjeline, ERP i DMS.

Garantni period koji se traži za isporučene licence i hardver je minimum 12 mjeseci, koliko se zahtijeva garancija i na usluge implementacije.

CAPITAL: S. Šurlan

 

Ključne riječi:  

 

Kako Nenad Nešić vidi patriotizam?

romanijapres | 23 Septembar, 2018 21:23

Nenad Nešić kandidat DNS-a za parlament BiH kao nosilac liste sam sebe vidi kao velikog gazdu, a otkako je u politici i velikog patriotu. Sam za sebe kaže da je Srbin sa velikim s. Diči se razvojem republike i istoka i voli da se poredi sa Milankom Renovicom i svim prije i poslije njega. Više se i ne poredi sada otvoreno govori da je najbolji, najveći, ali i najbogatiji. Da li je sve kako gospodin Nešić tvrdi?

Činjenice su malo drugačije. Nenad Nešić je savremeni robovlasnik, drži robinje u vidu radnica N marketa koje stalno kinji, šikanira, izmišlja im dugove, odbija im od plata, prepravlja rokove proizvoda, praktično vrši mobing na sve načine.

Isplaćuje minimalac, često mijenja radnice, ostane im dužan po nekoliko plata na ime navodnog manjka (duga), i tako se bogati na leđima jadnih radnica koje su se na kraju i pobunile u marketima u Foči.

Nešić je jedan od pikova Pavića iz Istočnog Sarajeva, predstavlja se bitnim u regiji, premda je riječ o najobičnijem hohštapleru i kriminalcu, čiji je jedini cilj laka i brza zarada, pljačkom državnih resursa. I otvoreno nasilje nad radnicima njegovih poluileganih firmi, o čemu su mediji široko izvijestili, ali Pavić nije preduzeo ništa u vezi sa Nešićem.

Nešićeva mjera patriotizma – ako si patriota plati državi dugove!

Nenad Nešić je sa samo dvije firme napravio štetu od cca 1,2 miliona KM: To su firme “Dar Company”, koja Poreskoj upravi RS duguje 337.743,25 KM, a „N trade“, čiji je dug PU RS - 20.138,41 KM, dok je „Dar Company“ dužna Upravi za indirektno oporezivanje 890.279,77 KM.

Ne kradi, kaže osma Božija zapovijest.

Poruku osme Božije zapovijesti u veoma oštar stav, koji je odaslao vođama naroda, vladika Nikolaj Velimirović objavio je u svom čuvenom tekstu "Ne kradi državu". Gledajući kako srpski političari uoči Drugog svjetskog rata "krčme" narodna i državna dobra za svoju ličnu korist progovorio je ljutito i silno:

Ne kradi državu, jer je skupo plaćena. Braća tvoja izginula su u ratovima braneći državu. Oni su položili svoje živote za državu - kako se ti usuđuješ krasti i potkradati tu preskupu tekovinu? Ova je država i njihova koliko i tvoja, i više je njihova, jer su je platili više od tebe; više su uložili u nju nego ti. Ja kažem: država je svojina i onih koji leže u grobovima koliko i onih koji igraju po salonima i još više. Ko dakle krade državu, maroder je isto kao i onaj ko pljačka mrtve. Jer i jedni i drugi udaraju na svojinu mrtvih.

 

Kako Nešić (DNS) zlostavlja roblje?

romanijapres | 23 Septembar, 2018 17:36

RTVBN

Da radnice N Marketa nisu ništa drugo do savremene robinje koje iskorištavaju gazde – braća Predrag i Nenad Nešić, funkcioner DNS-a i novozabrani direktor Puteva Republike Srpske, pokazuje primjer iz Foče.

 N Market ima 4 prodajna objekta u Foči, i u njime je prijavljeno svega nekoliko radnika, dok većina radi na crno i ne prima ni zagarantovani minimalac. 


Zbog više neisplaćenih plata i teških uslova rada 7 radnika N marketa br 20 u Ulica cara Dušana uoči nove godine obustavilo rad tražeći isplatu 3 zaostale plate, ali umjesto plata dobili su otkaze.

Bez posla su ostali Srđana Radanović, trudnica i jedina prijavljena radnica u ovoj prodavnici, te Branimir Jovanović, Vesna Papović, Dragomir Radanović, Nebojša Lučić, Radmila Ostojić, te Vesna Kostović, još jedna trudnica koja nije dobila nijednu marku od odlaska na trudničko bolovanje. 

Srđana Radanović kaže da su Inspekciji rada u Trebinju i Banjaluci prijavili slučaj i tražili zaštitu, ali nikada niko od inspektora nije izašao na teren i pokušao da zaštiti obespravljene i ponižene radnice.

„Uoči nove godine smo obustavili rad, tražili sastanak sa gazdom i da nam se isplate zaostale plate jer su nam već dugovali tri. Prvo su nam prijetili i vrijeđali nas, a potom smo se sa gazdom Nešićem sastali u Sarajevu i on nam je dao otkaze.

Zaostale i zarađene plate nisam nam isplaćene, a ja sam poslednju primila za septembar i to svega 300 maraka, što je manje i od zagarantovanog minimalca. Od 12 radnika samo je jedno bilo prijavljeno, ali nažalost inspekcija već 3 godine nije ušla u N Markete jer ne smiju i štiti ih vlast. 

Nešići su nas prvo lažno prijavili policiji da smo prisvojili dnevni pazar, što nije istina, a poslije je došao Nenadov vozač i brat Predrag u prodavnicu, uzeli su nam ključeve, promijenili bravu i istjerali na ulicu.

Faks koji smo mi radnici poslali inspekciji rada proslijeđen je Nešiću, tako da je on odmah znao ko se žalio i svi koji su bili na spisku su automatski dobili otkaz. U prošloj godini kroz prodavnice u Foči prošlo je 50 radnika, što najbolje govori kakav je poslodavac i kakvi su uslovi rada jer niko ne može kod njih da izdrži duže vremena“.

Već odavno je poznato da N Marketi posluju mimo zakona, i da se vlasnici prema zaposlenim odnose kao prema robovima koje treba maksimalno iskoristiti za minimalnu naknadu. 

Nažalost Nešići, kao visoki funkcioneri vladajućeg DNS-a, uživaju zaštitu države i bez obzira na brojne zloupotrebe i nezakonite radnje nadležni organi nikada nisu reagovali i zaštitili obespravljene radnice. 

Milorad Dodik je nedavno izjavio da se sve manje djece rađa zbog loših uslova života i skromnih plata, pa je ovo pravi primjer da se pokaže kao zaštitnik obespravljenih koji će trudnice vratiti na posao i natjerati svog koalicionog partnera da posluje u skladu sa zakonom i izmiri svoje obaveze.

Primjer otpuštenih radnica iz Foče nažalost nije jedini i izolovan slučaj, i sve je veći broj obespravljenih koje iskorištavaju tajkuni bliski vlasti jer zarobljena država i njene korumpirane institucije ne funkcionišu. 

Ostaje da se vidi da li će se utvrditi ko je u Inspekciji rada zloupotrijebio položaj, i prijavu oštećenih radnika proslijedio Nešićima umjesto da je izašao na teren, postupio u skladu sa zakonom i kaznio poslodavca i odgovorne zbog kršenja propisa. 

Teško je vjerovati da će inspekcije raditi u skaldu sa zakonom i svojim obavezama, vratiti otpuštene radnike na posao i natjerati poslodavca da izmiri sve obaveze prema radnicima i državi.

Izvor: nebojsavukanovic.info

 

MUP-ov helikopter za DNS i SP?!

romanijapres | 05 Septembar, 2018 12:38

Tek što je se slegla prašina oko nedavnog korištenja elikoptera Vlade Republike Srpske za prevoženje Milorada Dodika i Željke Cvijanović na Jahorinu, da bi posjetili podmladak SNSD-a te se brzo vratili natrag u Banjaluku, dobili smo dojavu još jedne zloupotrebe javnog helikoptera za prevoz političara vladajuće koalicije.

Ovaj put Goran Selak, predsjednik banjalučkog odbora Socijalističke partije i Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i član Izvršnog odbora SP-a, dovezli su se na stranačko okupljanje u mjestu Dabar kod Sanskog Mosta.

Očevici koji su nam dostavili fotografiju takođe tvrde da se sa njima nalazio visoki funkcioner DNS-a Nenad Nešić, v.d. JP „Putevi Republike Srpske“, a da je za te namjene korišten helikopter MUP-a Republike Srpske.

Za to vrijeme MUP nije u stanju da mnogim svojim zaposlenima isplati naknadu za prevoz, ali ima sredstva za prevoz kadrova DNS-a i SP-a na stranačka okupljanja.

Dok narod grca u dugovima nakon lančanog poskupljenja goriva i životnih namirnica koje im je servirala akcizna koalicija SNSD-SDA-HDZ, njihovi koalicioni partneri arče hiljade i hiljade litara goriva vozikajući se na strančke skupove helikopterima koji su, barem na papiru, javno dobro.

Dobra stvar je što je vlast, ipak, našla način da racionalizuje troškove: veći, komforniji helikopter koji troši više goriva je zadužen za prevoz Milorada Dodika i Željke Cvijanović, dok je manji, okretniji i štedljiviji namijenjen nižim kadrovima DNS-a i SP-a.

(Nas-portal)

 

BILEĆA: „Savija” se kružni tok, a u centru kozja staza

romanijapres | 05 Septembar, 2018 12:33

Vijest o realizaciji projekta kružnog toka prema Crnoj Gori izazvala je mnogobrojne reakcije kod Bilećana. Jedni kažu ovako, drugi onako, a načelnik opštine Bileća kaže da su gužve u Bileći ogromne i da je ono što je sada Bileći najpotrebnije upravo kružni tok.

Ipak, i jedna i druga grupa Bilećana, a Boga mi i načelnik (osobama od povjerenja) kažu da je ovo samo jedno od onih pustih predizbornih obećanja, koja se naravno, nikada neće realizovati.

Svi se istovremeno pitaju:„Otkud ovolika potreba za famoznim kružnin tokom, kad je centar grada protkan kozjim stazama?”

Pokušaj Nenada Nešića, direktora Direkcije za puteve RS, da ostavi što bolji utisak na Bileću i Hercegovinu, nije uspio, jer Bilećani javno kažu: „Gdje god se Nešić pojavio, obećao je kružni tok. Nije čudo što mu je narod već nadjenuo nadimak „kružni tok”.

Sigurno je da je obećanje o izgradnji kružnih tokova jako moćno u predizbornom periodu i da je to jedan od najjačih magneta za privlačenje glasova, ali ovaj put nam prvo omogućite da kao ljudi prolazimo ulicama bar u centru grada, koje su raskopane već duži vremenski period.”

Razrovane ulice su ovaj put najviše pogodile našu najmladju populaciju. U školu su naravno došli u najnovijoj garderobi i obući, koju je većina nezaposlenih roditelja kupila pozajmljenim novcem. Doći do škole čist i uredan je pravo umijeće, upravo kao što je i zaobići rupe i gomile otpada na koje moraju naići.

Nadamo se da naše najmladje stanovnike neće demoralisati slika našeg grada.
Nadamo se da će oni do svoga posla za koga su kvalifikovani, dolaziti asfaltom u čistoj odjeći i obući.
I nadamo se da ih ovaj famozni kružni tok neće odvesti tamo
odakle nikada neće željeti da se vrate.

ISTOK 

www.istokrs.com 

 

Studenti Istočno Sarajevo

romanijapres | 03 Septembar, 2018 17:59

Poštovani mediji,
obraćamo se anonimno zbog straha i odmazde koja bi se sprovela nad nama u slučaju otkrivanja identiteta. Ali, vrlo brzo ćemo izaći javno sa svim podacima i marifetlucima koji se dešavaju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.
Naime, prije tri dana Unija studenata Republike Srpske je izašla sa inicijativom da se objave diplome funkcionera i zvaničnika koji su preko noći stekli akademske titule . Ideja je dobra i korisna, ali se iza nje kriju najprljavije i najgnusnije radnje čiji je cilj izborna kampanja i unutarstranački rat koji se vodi na području Istočnog Sarajeva.
Grupa na čelu sa Aleksandrom Glavašom i Mladenom Lučićem , istaknutim članovima DNSa već duže vrijeme vode bespoštedni stranački rat,ali ne protiv SDSa ili SNSDa već protiv drugih članova DNSa. S obzirom da je ovaj dvojac vedri i oblači na Univerzitetu već nekoliko godina i da ne prezaju ni od prijetnji i ucjena prema bilo kome ko im se suprotstavi potpisnici ovog teksta žele da anonimnim putem ukažu šta se sve dešava na našem Univerzitetu.
Unija studenata Republike Srpske je sada postala sredstvo obračuna sa svakim ko se nadje na putu Nešiću i kompaniji.
Jasno je svima da nije prošlo ni dva dana kako je Unija studenata objavila poziv javnosti da dostavi spiskove ljudi sa sumnjivim diplomama,a da su se na spisku našli pojedini funkcioneri koji su prijetnja ovom, kako ih narod zove, "putarskom klanu" na čijem je čelu Nenad Nešić , a  tu su još Aleksandar Glavaš i Mladen Lučić. Cilj nije bio da se unaprijedi visoko obrazovanje i da se javnost informiše već je cilj diskreditacije "kontra struje"  na listi DNSa čiji je nosilac mladjahni ,ali vrlo bogati Aleksandar Glavaš.
Želimo da upozorimo javnost da je studentska organizacija zloupotrebljena od strane DNS-ovog podmlatka i da nemaju nikakav legitimitet za ove radnje.
Zato postavljamo sledeće pitanja:
1. MUP-u Republike Srpske: Zašto ne istražite odakle toliko bogatstvo kod tek svršenih studenata Glavaša i Lučića?
                                               Zašto ne spriječite reket koji spovode Nešić, Lučić i Glavaš prema putarskim preduzećima?
2. Marku Paviću: Je li ovo politika DNS-a, da se promoviše kriminal i korupcija kod Vaših članova i da podržavate mlade koji su se preko noći obogatili?
3. Nenadu Nešiću: Kada ste Vi završili fakultet i da li imate ijednog kolegu sa fakulteta;
4. Uniji studenata: Kada ste tako "hrabri" zašto ne objavite ko je iz vrha SNSD-a završio fakultet preko noći i zašto ne objavite sve mejlove?
Vrlo brzo objavljujemo "Dosijee" pomenutog trojca, kako su se obogatili i šta sve posjeduju.
Riječ je riječ.
 

Drumski razbojnici Glavaš i Nešić

romanijapres | 23 Avgust, 2018 07:47

Nažalost, budala ima svuda. To nije privilegija nijednog naroda da su mu na vlasti glupaci.

Prvi od njih Aleksandar Glavaš političkom trgovinom i kupovinom glasova zauzeo mjesto predsjednika skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo predstavljajući se kao mladi kadar DNS-a koji će donijeti ekonomski boljitak, izgradnju i prosperitet. Jedino što je donio su odluke da kupi sebi novo službeno vozilo i to iz kreditnog zaduženja opštine i da gradi sebi stanove u Lukavici. Sem toga odlučio je da organizuje i događaj praktično ukrade ideju Konferencije beba, koji je glupo nazvao Parada ponosa iako se zna da je to ime rezervisano za LGBT populaciju.

Sebi pokušava pripisati zasluge za izgradnju Lukavice i sve pozitivno, iako to nema veze sa realnošću, ali lijepo se kititi tuđim perjem.

Drugi je Nenad Nešić, poznat po tome što je ničim izazvan postao v.d. direktor JP Putevi RS i za kratko vrijeme napravio haos u firmi i od firme koja nikada gore nije poslovala i koja ugrožava vitalne funkcije Republike zbog moguće blokade zimskog održavanja regionalnih puteva zbog brojnih nezakonitih radnji koje je napravio Nešić, a kojima se intenzivno bavi policija, tužilaštvo i sudovi.

Ono što ovaj dvojac intenzivno radi na terenu je kupovina glasova na različite načine. Davanjem ili nuđenjem novca, ili poklona za glas, predizbornim asfaltiranjem državnim novcem privatnih posjeda što je na kraju prekinula policija i saslušavala više od 15 lica jer je sve rađeno protivzakonito i kriminalno.

U mračnim vremenima ravnodušnost je jedan od najvećih grijehova. Svi ste svjedoci koliko se i na koji način pravda izvrgava ruglu, na najperfidniji i najočitiji način i kako se država bez moralne osnove, bez pravde i pravednosti, lako preobražava u državu kriminala i korupcije.

Njihovi politički stavovi i sistem vrijednosti koji oni promovišu i zastupaju su vrlo jednostavni: valjanje u blatu i promocija političke močvare, bez ijednog pametnog i stručnog čovjeka, nesavjestan i nepošten rad, podmitljivost, reketiranje, bez stava i ideje o bilo čemu osim o ličnom bogaćenju i bahaćenju na svakom koraku.

Kako drugačije nazvati sasipanje miliona maraka u bespotrebne kružne tokove po malim ruralnim mjestima kojima je sve drugo potrebno sem toga. Ljudi nemaju prevoz za djecu do škola, neredovno i zimsko i ljetno održavanje puteva, nemaju posao, zdravstvenu zaštitu, podsticaj za poljoprivredu, ali im Glavaš #isto kradi i Nešo „kružnica“ prave kružne tokova što predstavlja vrijeđanje zdravog razuma, ali i zloupotrebu javnih resursa za ličnu promociju i ubrazanje iseljavanja stanovništva.

Sada ova dvojica drumskih razbojnika kao najgori primjeri, žele da vladaju i nadaju se što je manje naroda, oni će imati više glasača. Što država bude manja, on će više krasti. I narod će ih voljeti koliko i vajdu od njih.

Stalno se hvale novim članovima,  a učlanjuju samo lopove slične njima. Davno je Dobrica Ćosić govorio: „Sva će ti poštena deca izginuti, a kad nastupi mir, samo će lopovi zemljom da gaze“. Ima li boljeg primjera od Aleksandra Glavaša koji u dvadesetim vozi najnoviji model audija od 70 hiljada maraka bez dana radnog staža?! I Nešića koji se javno hvali da je najbogatiji na regiji, a ima milionske dugove!

Ali lopove u lopovskoj državi ne smiješ zvati lopovom da te ne bi tužio, već kontroverznim biznismenima.

Stalno smo u prilici da čujemo od komšija, na pijaci, na ulici, u salama povik: „Eh da nam je Dušanov zakonik sada na snazi...“ kada su lopovi kažnjavani odsijecanjem lopovske ruke, protjerivanjem iz grada i države itd.

Uvijek će biti pokvarenih svinja. Čudovišta su oni koji stoje i gledaju. E pa dragi građani, u modernom vremenu demokratije za početak uzmite olovke u ruke 7. Oktobra i kaznite ovakve pojave u politici i zaokružite druge, dokazane ljude u privredi i politici.

Ako želite da sačuvate dostojanstvo vas i vaše djece koja će vas se stidjeti ako nas ovakvi budu predstavljali smognite snage i mijenjajte odluke i oslobađajte se zabluda!

 

Dilerskobotovska mreža Nenada Nešića

romanijapres | 17 Avgust, 2018 08:46

Piše: SLobodan Vasković
 
“Leon”
Ono što je kliub “Drama” u Banjaluci, to je kafe “Leon” u Istočnom Novom Sarajevu, čiji je vlasnik Nenad Nešić, v.d. direktora JP “Putevi RS” i visoki funkcioner DNS-a iz te regije.

Nešić je na poziciju v.d. direktora JP “Putevi” postavljen u julu 2016. godine, da bi već u septembru prebio u kancelariji te firme Živorada Bosančića, izvršnog direktora za pravne poslove. 

Nenad Nešić
Međutim, nikakve reakcije nadležnih nije bilo, sve je zataškano, a Nešić je za dvije godine, koliko je na čelu puteva, postao multimilioner, otimajući novac od putarskih firmi raznoraznim ucjenama, o čemu sam već detaljno pisao u nekoliko navrata.

Najbliži Nešićevi saradnici na ovim prljavim poslovima su njegov brat Predrag, koji lično iznuđuje novac (što je opštepoznato i sa čim je upoznat MUP RS, ali ne reaguje), kao i Mladen Lučić i Aleksandar Glavaš.

zapaljen automobil Mladena Lučića
Lučić je Nešićev partner u firmi “Legend”, dok je Glavaš, takođe, saradnik u toj firmi, ali i predsjednik SO Istočno Novo Sarajevo, kao odbornik DNS-a. Lučić je odbornik DNS-a u opštini Istočna Ilidža.

zapaljen automobil Aleksandra Glavaša
I Glavašu i Lučići su paljeni automobili, što se nije desilo zbog njihovog humanitarnog, već kriminalnog djelovanja. 

Međutim, za njih je to bula sitnica, jer su kupili još bolje i skuplje. Odakle im novac? Od pljačke i kriminala!!!

Pod “zaštitom države”
Vratimo se do “Leona”, u kojem se dila droga i koji policija nikada “ne češlja”, iako se Nešićev kafe nalazi na svega 50 metara udaljenosti od Policijske stanice u Istočnom Novom Sarajevu.

Policijska stanica (plava strelica) - Leon (crvena strelica)
Nešić i svi njegovi kriminalni poslovi su, defakto, pod “zaštitom države”, jer je on dio vladajućeg Režima, kojem je sve dozvoljeno - i trgovina drogom i prostitucija i iznuda i premlaćivanja, nasilje svake vrste, ali i Ubistva.

Nešić, Glavaš i Lučić, po ugledu na neke od “kolega” iz vlasti, stvorili su sopstvenu mrežu sastavljenu od kriminalaca, mahom dilera narkotika, koji rade za njih sve prljave poslove - od onih najnižih-botovskih, preko nasilnih do dilerskih.

Gang
Jedan od njih je Bojan Došlo, hapšen nekoliko puta zbog dilanja narkotika, pokuđaja silovanja, krađa i fizičkih obračuna.

U Nešićevoj ekipi je i Sonja Lubura,vlasnica apoteke “List”, koja je prodavala trodone bez recepta. Umjesto da bude pritvorena, ona je “opomenuta”, nakon čega je zatvorila apoteku.

Dio Nešićeve, Glavaševe i Lučićeve kriminalne grupe, koji su karcinom Istočnog Novog Sarajeva, jeste i Risto Ivanović, kojeg je Nešić imenovao na poziciju izvršnog direktora u komunalnom preduzeću “Rad”.


Znanje za direktorsku poziciju, Ivanović je “pekao” kradući sve - od kokoški do automobila, uz brojne druge sitne prevare.

Sikima Nikola je, takođe, dio Nešićeve privatne Bande, a da bude član Ganga zaslužio je nasiljem u porodici, zbog kojeg je u više navrata prijavljivan.

Sikima je jedan od najprljavijih Nešićevih botova.

Tu je i Veljko Fržović, privođen zbog krađa po samoposlugama. Za poslušnost je nagrađen uposlenjem člana najuže porodice.

Nešićevu ekipu čine i Davor i Igor Džebo, a prvi od njih je poznat po prevarama sa osiguranjem prilikom registracije vozila.

Nešićev Gang kontroliše obrazovne institucije
Nešić, koji je polupismen, voli obrazovanje. Posebno da kadrira u toj sferi, zajedno sa Glavašem i Lučićem.

Tako su Ranku Mandić postavili za direktoricu škole u Trnovu.

Zauzvrat, za Nešića su radili njen sin Zoran i njena snaha Irena.

Oboje su uhapšeni u akciji “Akademik”, koju je sprovela SIPA (od februara do maja ove godine), kao “dio organizovane kriminalne grupe koja se bavila nezakonitom trgovinom narkoticima i pranjem novca”.“Policijske agencije sa provođenjem akcije Akademik započeli su u februaru ove godine kada je zaplijenjeno 14 kilograma skanka, a uhapšeni su Milosav Samardžić (43) i Zoran Mandić (31) iz Sarajeva. Oni su zaustavljeni u Banjaluci, a droga je pronađena u pasatu koji su vozili. Smještena je bila u posebno napravljenom spremniku iza zadnjeg sjedišta automobila”, objavili su mediji. Mediji su izvijestili i da je “osim Mandića i Samardžića, u februaru privedena i Irena Mandić”
“Osim droge, u pretresima u ovoj akciji pronađena i privremeno oduzeta puška M-48 sa 369 komada municije cal. 7,9 mm”, saopšteno je iz SIPA.

Kancerogeni uticaj na Univerzitet
Nešić, Glavaš i Lučić “drmaju” i Univerzitetom Istočno Sarajevo, u čijoj upravi se nalazi Lučić.

Tamo su uposlili Lučićevu svastiku Violetu Pržulj Ruljić, ali i jednog od Nešićevih bandidosa - Srđana Lazića.

Za “specijal” je uposlenje Srđana Vučinića, koji je “završio” geografiju, na poziciju “stručnog saradnika u nastavi” na Mašinskom fakultetu, u aprilu ove godine.

Vučinić, privatni geograf kriminalnog trojca Nešić-Glavaš-Lučić, dobio je prednost nad diplomiranim inženjerima Mašinskog fakulteta, koji su ga završili sa najvišim ocjenama.Džaba su učili kada nisu pripadnici Bande.

Glavaš i Lučić su do prije par godina vodili studentske organizacije Univerziteta Istočno Novo Sarajevo, a sada ih kontrolišu. Svojim”radom” razaraju taj Univerzitet. 
I za kraj ovog dijela, Glavašev brat Dejan je diler, hapšen nekoliko puta, a zbog tog prljavog posla ležao je, svojevremeno, u zatvoru “Spuž” u Crnoj Gori. (nastaviće se)

Gospodin direktor

romanijapres | 14 Avgust, 2018 08:43

Čim je stigao Nenad Nešić u Puteve RS krenulo se u regresiju, na put u srednji vijek.

Na to mjesto ga je 2016 godine predložio Marko Pavić, a imenovala Vlada. Nešić je hvala na pitanju još na istom mjestu kao v.d. direktora. U nekoliko navrata je saopštavano da mu se produžava v.d. status na po tri mjeseca, onda su ga svi zaboravili tako da i dalje rukovodi firmom, iako ga formalno od 2016. niko nije postavio ni na kakvu funkciju. Vlada RS ga je jednom rečenicom predlagala i za direktora elektrodistribucije Pale.

Njegove reference i poznavanje materije Puteva ili ne daj Bože elektrodistribucije su ravne automehaničaru koji ocjenjuje da li neko ima problema sa bubrezima ili nema.

Niko ga nije postavio, ali ga je neko ostavio. Sigurno ne zato što se od Banjaluke do Istočnog Sarajeva zbog radova na nekoliko lokacija, automobilom ne može stići za manje od pet sati. U većini zemalja ta razdaljina se prelazi za dva sata sa kafe pauzom.

Na semaforima zbog radova se čeka kao na granici sa Mađarskom. Kao da Vlada nije objavila javni konkurs za izbor direktora javnih preduzeća, među kojima i Putevi RS. Treba li reći da je isti poništen!

Bez imalo razmišljanja, ili baš zato što je dobro razmislio direktor Puteva se odlično pravio mrtav kada su u pitanju povećanje akciza na gorivo koje donose desetine novih miliona KM u Puteve RS, a da se ne zna za šta su potrošene prethodne stotine miliona KM. U nabavku 21 luksuzno opremljenog automobila. U svečano otvaranje rušenja naplatnih kućica. Ili možda u predizborna asfaltiranja po Lukavici koja su naprasno zaustavljena policijskom intervencijom i saslušanjima više lica. Valjda zato što nije tako trebalo po zakonima. A direktor se često poziva na poštovanje zakona i odluka suda. Iako ga nije pretjerano zanimala odluka Ustavnog suda BiH o poništenju ugovora koji je za cijelih 12 miliona KM skuplji od drugog ponuđača i što je naređeno raskidanje istog i što mu putari redovno podnose žalbe i što na osnovu svega Putevi RS nisu nikada lošije poslovali. O međuljudskim odnosima najbolje govori atmosfera koja je redovno na ivici fizičkog obračuna.

 Nije baš da se direktor ne trudi. Voza se različitim službenim autima po Srpskoj i obećava mnoge puteve. Ali može li samo prije toga da pokrpi rupe po regionalnim putevima. Jer dok građani čekaju nove, moraće da se još dugo voze po izlokanim, starim putevima. Kao što je Foča-Šćepan polje.

Mada, i to je premija u odnosu na putovanje vozom i stanje u željeznicama pod kontrolom iste stranke i istog takvog kadra. Ali dok jedni negoduju, drugi moraju da se dive graditeljskim poduhvatima direktora. I kako sad drugima objasniti da nismo razvijeni kad imamo toliko kružnih tokova u izgradnji, toliko kilometara puteva u obećanjima. Imamo kompletnu saobraćajnu rašomonijadu.

Što bi se reklo sistemski, nema šta. Samo što je taj sistem kao u filmu: a u taj sistem si ti tato, ti braco i ja. Samo još fali ludi menadžer. On bi sve brzo riješio. Zna on da para vrti gdje burgija neće. I čik da vidimo da li će neko od putara zbog jeftinije soli smjeti da kupi istu od druge firme. Pa neka onda neko kaže da nismo lideri. Sa kvačicama ili bez njih.

Riječ odgovornost u vokabularu direktora ne postoji. Čak ni osjećaj. Cijeli izborni proces služi kao manipulacija da se sačuvaju privilegije. Svi medijski nastupi kao isključivo sredstvo manipulacije masama, a javne nabavke kao sredstvo političke vladavine.

Zbog toga žele biti političari koji umiju ovladati sentimentima rulje. Zato je takav političar antipatičan čovjek, skoro hulja.

A opet ima nekih vrlo časnih ljudi koji se bave politikom i privredom.

Koliko god život u BiH bio mučan i tegoban, i koliko god se čovjek gotovo svakodnevno osjećao poniženim, ovdje se stalno događaju čuda. Jedno od njih je i direktor Puteva. Nigdje osim ovdje ne bi mogao biti gospodin direktor!

 

Nenad Nešić – Neron istoka RS!

romanijapres | 07 Avgust, 2018 14:41

Prije oko dvije hiljade godina u rimskom carstvu Neron je bio car. Spadao je u lude, nemilosrdne i zloglasne careve. Ekstravagantan i čudan, a skoro stalno pijan. Na vlast ga je dovela majka Agripina. Tukao je i ponižavao svoje saradnike, a trošio ogroman novac na cirkuske igre i raskošan život. Vodio je skupe ratove. U jednom od svojih  nastupa, a u nedostatku inspiracije, naredio je da se Rim spali te da će sagraditi ljepši i bolji.

Kada se proširilo uvjerenje da je rušitelj, okrivio je hrišćane i naredio napade na njih.

Nakon svih svojih „poduhvata“ dojadio je svima te je podignut ustanak protiv njega, Senat ga je proglasio državnim neprijateljem i neslavno je završio.

Krajem osamdesetih godina 20og vijeka na vlasti u Rumuniji je bio po zlu čuveni Nikolae Čaušesku. Opaki komunista koji je tlačio građane decenijama na sve moguće sadističke načine, a sam je uživao u nezamislivom luksuzu kako tadašnjeg tako i današnjeg doba. Pored bahanalija koje su mu pričinjavale zadovoljstvo po prirodi je bio megaloman. U jednom od takvih planova donio je odluku da sagradi široke avenije u Bukureštu sa velikim kružnim tokovima koji su vodili do njegove palate u kojoj su trebale biti sve državne službe, a objekat je građen kao najveći na svijetu. Tokom tog građevinskog poduhvata srušio je hiljade stambenih jedinica u Bukureštu- smatra se da je četvrtina centra Bukurešta porušena, desetine crkava, raselio je hiljade stanovnika i utrošio nezamislive količine mermera, najkvalitetnije drvene građe, kao i svih drugih mazerijala u tu monstrum građevinu. Troškovi su se mjerili milijardama, a narod je podigao ustanak protiv njega i njegove još gore supruge i sve je okončano njihovim hapšenjem, prijekim sudom i strijeljanjem.

Da i u 21. Vijeku ne nedostaje savremenih Nerona pokazuje i primjer samoproklamovanog vođe Istoka RS, Nenada Nešića, koji u svojim medijskim nastupima grandiozno najavljuje ogromne građevinske poduhvate sve sa ciljem da preporodi istok. Kaže da je tako naumio, a ima i planove.

Sve je započeo obećanjem o izgradnji ljepšeg i većeg hotela na Sokocu umjesto postojećeg hotela „Romanija“. I prije par godina raspisao konkurs za prijem 100 radnika i započeo intervjuisati iste. Kako nas istorija uči, jedino što je uradio je da je poravnio sa zemljom nekadašnji hotel za koje su vezane najljepše uspomene generacija stanovnika Romanije.

Sem toga od 1,5 miliona KM koje je Savjet ministara dao Putevima RS na čijem je Nešić čelu a za potrebe rekonstrukcije puta na Trebeviću nijedan konkretan korak nije poduzet.

I zbog toga demokratskim putem, olovkom 7. Oktobra možete zaustaviti ovakav nastavak preporoda istoka (rušilački pohod)!

 

Nešić na pjenu od mora

romanijapres | 17 Jul, 2018 19:12

Nešić na pjenu od mora

piše: Slobodan VaskovićPutevi u RS jesu poprilično propali, ali ne i JP “Putevi”, gdje je v.d. direktora Nenad Nešić, koji je, istovremeno, i samoproglašeni vlasnik tog Javnog preduzeća. Jer u JP “Putevi” novca ima za Nešića, a za puteve, njihovo redovno održavanje, ionako niko poodavno ne brine.

Pisao sma o brojnim kriminalnim Nešićevim radnjama, ali on je, premda visoki funkcioner DNS-a,  pod zaštitom Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova, tako da nastavlja nemilosrdno da pljačka “Puteve RS”.Nešić je, osim brojnih objetaka koje gradi novcem što ga je oteo, kupio i dva stana u Budvi (Baošići) - jedan od 40m2, a drugi od 61m2. A i bazen je tu. Ko bi išao do plaže?!

Cijena sitnica - svega 250.000 evra za oba stana u elitnoj zgradi. Jer, Nešić je “elita”, pripadnik beskrupulozne pljačkaške grupacije koja nemilosrdno arči državni novac.

I da bi se i pokazao kao "gazda" - stanove je platio kešom. Kako je novac iznio iz BiH, sasvim je drugo pitanje. Na koje bi MUP trebalo dati odgovor - Ok, ovo sa MUP-om je bila šala mala, jer imaju oni preča posla.Nedavno je kupio i mercedesov džip za svega 120.000 evra. Ima se može se!!!

I da najavim - uskoro ide i nastavak priče o asfaltiranju pristupnih puteva i putića kućama i pomoćnim objektima Nešićevih glasača. 


Do tada uživajte u pogledu na Nešićeve stanove u ekskluzivnim objektima u Budvi. (nastaviće se)

Dosje Robijaš Nešić: Primitivac i Nasilnik

romanijapres | 01 Jul, 2018 13:34

Dosje Robijaš Nešić: Primitivac i Nasilnik koji je lični milionski minus pljačkanjem JP “Putevi” pretvorio u lični milionski plus; Lučić i Glavaš saučesnici u brojnim prevarama, ucjenama, otimačinama…

piše: Slobodan Vasković

Nešić
Nenad Nešić je tipičan primjer primitivnog, neobrazovanog, beskrupuloznog kriminalca i hohštaplera koji je maksimalno iskoristio bliskost političkim strankama, zatim i ulazak u politiku, kako bi se obogatio brzinom svjetlosti.

Preporuka za ulazak u politiku bilo mu je robijanje u Srbiji zbog prijetnjji. Robija, pa direktorska fotelja - srpski san!

Nešića je “baš krenulo” kada je prije dvije godine postao v.d. direktora JP “Putevi RS”, kao kadar DNS-a iz Opštinskog odbora Podzemlje Istočnog Sarajeva.

dugovi
Prije nego je sjeo u direktorsku fotelju i počeo, iz dosade i navike, da premlaćuje podređene, Nešić je imao dvije firme i bio je zaista “uspješan”: Sa te dvije firme napravio je štetu državi od cca 1,2 miliona KM!

To su firme “Dar Company”, koja Poreskoj upravi RS duguje 337.743,25 KM, „N trade“, čiji je dug PU RS - 20.138,41 KM, dok je „Dar Company“ dužna Upravi za indirektno oporezivanje 890.279,77 KM.

Međutim, upravo je to Nešića preporučilo za direktorsku poziciju- princip je biti beskrupulozan i spreman na otimačinu.

Danas Nešić, samo dvije godine otkako je na čelu “Puteva”, ima milionske svote. 

objekti
Gradi objekat u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu pravi stambenu zgradu, kupio je i srušio hotel “Romanija” na Sokocu…. Pa će i tu da gradi. Tipičan primjer primitivnog hohštaplera, koji je “uspio” u politici.

Sve mu ide lako: Prisili putarske firme, u ovom slučaju “Romanijaputeve”, da urade zemljane radove, izliju temelje i ležeće ploče, asfaltiraju prilaz i parking. 

Isto tako, sruše hotel i poravnaju zemljište za izgradnju novog objekta, Samo ta operacija rušenja hotela na Sokocu koštala je 300.000 KM, a sve su platili “Putevi RS”. 

Fakturisano je kao “dodatni radovi na izgradnji tunela na Palama”. 

Novac za druge privatne poslove Nešić dobija na jednostavan, ali efikasan način: Ucjenom putara. 

ucjene
Način je jednostavan - ne plaća im urađene radove, probija rokove i tako ih lomi. Kada oni, konačno, pristanu da mu isplate deset posto, pare sa računa “Puteva” se prebacuju na njihov. Prije toga, osoba od Nešićevog povjerenja dolazi u putarsku firmu i uzima njegov dio. Sve je to ureno snimljeno od MUP-a RS, ali ne koristi se za istragu, već druge svrhe. Možete i sami pretpostaviti koje. 

“Putevi” nikada nisu bili, kao fima, lošiji, ali ni Nešić bogatiji. 

Osim Nešićevog brata Predraga, u njegovoj kriminalnoj organizaciji su Aleksandar Glavaš i Mladen Lučić. Obojici su, ne tako davno, automobili odletili u vazduh, a napadači nikada nisu otkriveni.

Pitanje je zašto tako poštenim momcima automobili lete kao baloni; Što njih ni najmanje ne smeta da ubrzo kupe nove, još skuplje, plus stanove i sve što uz to ide. 

Vrh MUP-a ćuti o ovim prljavim Nešićevim poslovima, iako imaju napisanu krivičnu prijavu protiv njega za milionske prevare, koju drže u ladici. Njome drže i dio DNS-a, kojim Nešić vlada. 

Hotel Romanija - nekad i sad
Standard, već primijenjen na Petru Đokiću, lideru socijalista.

glava bande
Sigurno MUP ne drži tu prijavu u ladici zbog spoznaje da je Nešić glup da osmisli sve poslove, na koje ću podsjetiti u nastavku teksta, već što je glava te male, ali vrlo efikasne i prljave zločinačke družine, Aleksandar Glavaš.

Glavaš
Bilo bi zaista efektno kada bi neko iz MUP-a, ako još uvijek postoje odjeljenja koja se bave borbom protiv kriminala i naručenih ubistava, uradio finansijsku istragu poslovanja i imanja Glavaša, Lučića i Nešića, čiji automobili vrijede, zajedno, preko 1,2 miliona KM. Plus stanovi, kuće, objekti u izgradnji.

Nešić je nedavno kupio novi mercedes i platio ga 240.000 KM, a ovih dana kupuje stan u Beogradu.

Nastavi li sa šopingom, putarske firme neće više popravljati rupe na asfalti, već će ga skroz dići. Šta će ikome asfaltirani putevi, kada je Nešiću, Lučiću i glavi te prevarantske hohštaoplerske družine Glavašu, potreban novac. 


Ono što je zaista interesantno jeste da Nešić, preko “Puteva”, finansira stranku koju Marko Pavić, njegov lider, nikako ne želi u koaliciji. E to je već pitanje za Pavića, a ako ga baš interesuje koja je to stranka i kako novac ide iz “Puteva” prema njoj, može malo da se raspita u sopstvenom vrhu partije. 

Kao što je za Pavića pitanje Nešićevo intimisanje sa “kontroverznim biznismenima” sklonim formiranju paravojski i svim što uz to ide!!! (nastaviće se)

Nenad Nešić - Novi Kralj nepotizma Sarajevsko-romanijske regije (14.05.2018.)


piše: S.V.

Nenad Nešić, direktor JP “Putevi RS” postao je novi Kralj nepotizma na Sarajevsko-romanijskoj regiji.
Nešić: Kratak predah izmešu silnih obaveza

Uspio je na funkcije postaviti svu bližu rodbinu, a u  narednom periodu slijedi upošljavanje šire familije.

Nešić je za svog savjetnika postavio Mlađena Božovića, sa kojim je u rodbinskim vezama, preko brata Predraga.

Božović je ranije optuživan za korupciju i fizičke napade na uposlenike Fonda za povratak, gdje je bio direktor.

Božović je veoma sposoban, jer osim savjetničkih poslova za Nešića prima platu i u “Elektrodistribuciji” Pale, iako nikada ne dolazi na posao.

Nešićev otac Rade dobio je od sina odborničko mjesto u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo (odbornik DNS-a); Nakon toga kreće prava karijera pa je Rade postavljen i za odbornika u Skupštinu grada Istočno Sarajevo.

Na poziciju izvršnog direktora za finansije u Zavodu za zapošljavanje zaposlio je Svjetlanu Lučić, majku svog kuma Mladena Lučića.

Mladen Lučić je jedan od čuvene “Braće Bing” koji i dalje haraju Istočnim Sarajevom, a sa Nešićem je oteo milionske svote preko firme “Legend”, prodajući so za puteve putarskim firmama u RS, po paprenim cijenama.


U Rektorat u Istočnom Sarajevu zaposlio je Dobricu Lučića, oca kuma Mladena.

Strateško raspoređivanje kumova je nastavljeno postavljenjem u
Upravni odbor u Komunalnom preduzeću Istočno Sarajevo, gdje je imenovana Svjetlana Lučić, ali i Nešićev rođeni brat Predrag.

Kumovi i Kume su prioritet za Nenada Nešića, DNS-ovog Kuma iz Istočnog Sarajeva: na poziciju direktorice obdaništa u Istočnom Novom Sarajevu progurao je kumu Maju Pandurević. 

Inspekcija je naložila smjenu Kume, jer ne ispunjava uslove za tu funkciju, nakon čega ona podnosi ostavku. Traći se za nju novo radno mjesto.

Nešić je mislio i na još jednog Kuma - Aleksandra Glavaša, koji je imenovan za predsjednika Skupštine Opštine Istočno Novo Sarajevo.

Glavaš je pripadnik krimorganizacije “Braća Bing”.

Našlo se posla i za njegovu suprugu - obdanište je posebno interesantno Nešiću.

Mislio je i na rođake, pa je Slađana Nešić dobila poziciju u Republičkom inspektoratu.

Za sve navedene pregalačke napore, Nešić je dobio i nagradu - Povelju opštine Istočno Novo Sarajevo, zajedno sa Željkom Cvijanović, premijerkom.

“Smatram da umjeren broj priznanja koja se dodjeljuju pokazuje da nije lako dobiti nagradu opštine Istočno Novo Sarajevo i smatram da upravo to daje vrijednost ovim priznanjima”, maliciozna je izjava Nešićevog kuma Glavaša. 

Kralj nepotizma Nenad Nešić nastavlja sa preuzimanjem poslova Zavoda za zapošljavanje, što je i logično, jer je uspješniji od njih u zbrinjavanju nezaposlenih.

Kriminalni Znakovi pored puta: Nenad Nešić, DNS-ov Prvi gangster, od novca otetog ucjenom putara, zida stambeno-poslovni objekat (18.07.2018.)


piše: Slobodan Vasković

Neđić i Pavić
Marko Pavić svoj DNS stalno pokušava predstaviti kao alternativu; U poslednje vrijeme mu se i posrećilo, jer je stranka postala “jezičak na vagi” između Režima i Opozicije, a posebne pluseve napravio je odbranom rudnika “Ljubija” od kriminalne prodaje.

Međutim, što Pavić po “danu sagradi”, to Nenad Nešić, direktor JP “Putevi” RS,  po “noći razgradi”. Jer, Nešić djeluje po principu “Otmi i prevari”!

Nešić je jedan od pikova Pavića iz Istočnog Sarajeva, predstavlja se bitnim u regiji, premda je riječ o najobičnijem hohštapleru i kriminalcu, čiji je jedini cilj laka i brza zarada, pljačkom državnih resursa. I otvoreno nasilje nad radnicima njegovih poluileganih firmi, o čemu su mediji široko izvijestili, ali pavić nije preduzeo ništa u vezi sa Nešićem.

Ukoliko Pavić smatra da je DNS sa Nešićem alternativa, onda se grdno vara. Nešić i njegova gangsterrka ekipa su kopija zločinačke organizacije Bude Stankovića. Toliko su bahati i nasilni u otimačini i spram građana, da će, na kraju, neko od te drskosti teško stradati.

Nešić ne treba biti direktor, već treba u zatvor
Nešić je v.d. direktora JP “Putevi RS” i njegovim poslovima zaista bi trebalo da se pozabave istražni organi: Samo da začeprkaju, taj nespososbni, neobrazovani i beskrupulozni đilkoš bi odmah zavrpio u pritvoru.

Međutim, đilkoši su danas na cijeni, pa tako i Nešić u DNS-u. Tvrdi da ga štiti lično Pavić.

Sa tim tvrdnjama uspio je preko svoje firme “Legend” d.o.o. da opljačka putarska preduzeća u Republici Srpskoj za, najmanje, tri miliona maraka.

Nešić je, sa pozicije direktora JP “Putevi RS”, putarska preduzeća iz Republike Srpske da od firme, koju Nešić protežira, moraju kupiti so za posipanje puteva. U suprotnom, obustavio bi im isplate za poslove koje obavljaju po Ugovorima sa JP “Putevi RS”.

Nešić je predstavnicima jedanaest putarskih preduzeća iz RS lično saopštio da moraju pristati na navedenu ucjenu (i cijenu) ili za njih para sa računa “Puteva” nema.

Putari su prihvatili, jer ih je Nešić obavijestio da iza njegovog zahtjeva stoji “lično Marko Pavić, predsjednik DNS-a” i da on to radi po njegovom nalogu.

Nešić sada, opljačkanim parama, gradi stambeno poslovni objekat u Hilandarskoj ulici u opštini Istočno Novo Sarajevo, površine od cca 2.500 m2; Ulaganja su oko tri miliona KM.

Gradnja najjeftinijim materijalima/Igranje na Čubrilovića
Gradnja je kao i Nešić - bezvrijedna, ali naći će se već neko da mu utrapi stanove.

Jasno je da se objekat gradi novcem opljačkanim od putara. Tu dileme nema, što potvrđuje i početak radova - gradnja je otpočela prije nepuna tri mjeseca.

Nešićeva zgrada (lijevo)
Zajedno sa Nešićem u ovom projektu su i Mladen Lućić, na kojeg se vodi firma “Legend” doo, kao i Aleksandar Glavaš, funkcioner DNS-a iz Istočnog Sarajeva.

Lučić i Glavaš su postali javnosti poznati kao “studenti” sa Istoka koji su se “borili” za tamošnji Univerzitet, iako je riječ o surovim rekletašima. 

Lučić i Glavaš su već godinama izvršioci brojnih Nešićevih prljavih poslova.

Sve kriminalne poslove, Nešić, Lučić i Glavaš pokrivaju tvrdnjama da iza njih stoji Pavić, pa im je valjda, po toj logici, lično lider DNS-a odobrio i kupovinu luksuznih automobila.

Poslednjih mjesec dana, Nešić se veoma primakao Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Skupštine i jasno je da tim postupkom traži alternativnu zaštitu, ukoliko bi Pavić počeo da diće ruke od njega.

Nšić je veoma često u Čubrilovićevom društvu.

Skupocjeni automobili
Lučić je nedavno kupio BMW 5, vrijedan 110.000, a Glavaš Audi A6, vrijedan 120.000 KM. Nešić posjeduje nekoliko luksuznih automobila, među kojima je i BMW X6, vrijedan 170.000 KM.

Osim poslova ucjenjivanja putara i po drugim osnovama, sem soli i izvlačenja novca iz JP “Putevi” RS, Nešić, Lučić i Glavaš bave se i nelegalnim izvozom oblovine u susjedne zemlje, na čemu, takođe, uzimaju velike pare.

Izvoz oblovine je zabranjen, to je teško krivičnio djelo, ali Nešić&Banda Oavićevim imenom i granice otključavaju, jer i za te poslove, kako tvrde,  imaju punu podršku Marka Pavića, kao i za novi pljačkaški projekat - mijenjanje i farbanje saobraćajnih znkova pored puta.

Nešić nezvanično tvrdi da dio novca od svih njegovih prljavih poslova ide lideru DNS-a.

Polovinom decembra prošle godine objavio sam seriju tekstova o tome kako su Nešić i Lučić opljačkali putare, ali institucije nisu reagovale, jer je Pavić tada zaista zaštitio Nešića. 

Nakon najnovijih prljavih rabota, bilo bi nužno zaustaviti nezajažljive gangstere iz Istočnog Sarajeva, jer njihovo bahato ponašanje prijeti da preraste u otvoreno nasilje nad sugrađanima. 

Direktor silom
Nešić je za direktora JP “Putevi RS” postavljen 25. jula ove godine i to na insistiranje Marka Pavića. 

Prije tog postavljenja, Pavić je insistirao da Nešić bude imenovan na poziciju direktora “Elektrodistribucije” Pale, umjesto Ljubomira Mrde, aktuelnog direktora i člana SNSD-a.

Mrda nije htio da podnese ostavku, a koalicija SNSD-a i DNS-a zamalo je pukla.

Od tada se odnosi između ove dvije stranke stalno pogoršavaju, a nesuglasice su kulminirale oko “Ljubije”, nakon čega se produbilo nepovjerenje.

Nešićevo ucjenjivanje putara i nezakonito otimanje cca 3 miliona KM svakako ide u prilog Miloradu Dodiku u obračunu koji slijedi sa Pavićem.   

Nešić redom bije
Nešić je vrlo nasilna osoba: 02.09. 2016. godine isprebijao je Živorada Bosančića, izvršnog direktora za pravne poslove u JP “Putevi RS” (objavio sam tekst o tome 02.09.).

Bosančić je tada odbio da podrži određene Nešićeve nezakonite zahtjeve.

Nešić je toliko teško prebio Bosančića (člana Socijalističke partije) da je interevnisala Hitna služba, a sve je zabilježila i policija.

Međutim, Režim je zataškao Nešićevo divljanje kako ne bi izašlo u javnost i nanijelo štetu na samom početku predizborne kampanje za lokalne izbore.

Nije to bio prvi teški incident u "Putevima", nakon što je Nešić preuzeo direktorsku funkciju.

Nešto prije pomenutog incidenta, Nešić je fizički nasrnuo na Borisa Pavkovića, tehničkog direktora, ali je ovaj uspio izbjeći batine.

Nešićevi dugovi državi na koje niko ne reaguje
Nešić godinama već sa svojim privatnim firmama vrši razne malverzacije, ali je bio zaštićen od Režima, jer je finansirao SNSD i bio član te stranke, sve do pred izbore 2014. godine. 

Nešić je tada pristupio stranci Napredna Srpska, koja je na izbore izašla na listi DNS-a.

Nakon što su dva poslanika ove partije napustili Pavićev poslanički blok, Nešić je ostao lojalan DNS-u.

DNS je nastavio da ga štiti od pravosudnog progona, koji bi morao da se desi, jer je Nešić budžetima RS i BiH napravio štetu od 1,2 miliona KM, poreskim utajama.


Nešić je sa samo dvije firme napravio štetu od cca 1,2 miliona KM: To su firme “Dar Company”, koja Poreskoj upravi RS duguje 337.743,25 KM, „N trade“, čiji je dug PU RS - 20.138,41 KM, dok je „Dar Company“ dužna Upravi za indirektno oporezivanje 890.279,77 KM.

Nešić so iz Egipta plaćao 63 KM/t, a ucijenjenim putarima RS prodavao po cijeni od 170 KM/t; Ukupna Nešićeva nelegalna zarada od 2,5 do 4 miliona KM (21.12.2016.)

piše: Slobodan Vasković

Nenad Nešić, direktor JP “Putevi RS” i njegov štićenik Mladen Lučić, vlasnik firme “Legend” d.o.o. iz Istočne Ilidže, nelegalno su, ucjenom putarskih preduzeća iz ovog entiteta, zaradili mnogo više od 1.350.000 KM, kako sam objavio prije nekoliko dana.

Nešić i Lučić su so uvezli iz Egipta i plaćali je 63 KM po toni, sve sa prevozom do Republike Srpske.

Ukupno su uvezli iz Egipta cca 19.000 tona, za šta su izdvojili, prema potvrđenim podacima, 1,2 miliona KM.

Istu tu so putarima iz Republike Srspke naplatili su po 170 KM/t, što znači da su ostvarili razliku u svoju korist od 107 KM/t.

Na 19.000 tona ta zarada, ostvarena ucjenom, iznosi 2.033.000 Konvertibilnih maraka.

Nešić i Lučić su, preko firme “Legend”, ukupno isporučili putarima 30.000 tona soli.

Ako prihvatimo da su troškovi nabavke, prevoza i ukalkulisana zarada za ostalih 11.000 tona soli (osim onih 19.000 iz Egipta), do skladišta svakog od putarskih preduzeća, zaista koštalo Nešića i Lučića 125 KM po toni (fakturisali su i njih po 170 KM/t), onda je nelegalna zarada na ovih 11.000 tona dodatnih 495.000 KM, što znači da su Nešić i Lučić ucjenom zaradili najmanje 2.528.000 KM.

Pitanje je da li je ostalih 11 hiljada tona uopšte so i šta su sa onom iz Egipta pomiješal

MUP RS za godinu nije završio istragu protiv direktora „Puteva RS“

romanijapres | 08 Maj, 2018 15:49

Piše: Capital.ba

 

– Uprava kriminalističke policije MUP-a RS ni nakon više od godinu dana nije podnijela izvještaj tužilaštvu
– Prijedorsko preduzeće sedam puta dokazima dopunjavalo prijavu, slijede nove dopune
– Marjanović: Na osnovu nezakonite arbitraže „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“ isplaćeno 2,9 miliona KM

BANJALUKA – Ni nakon više od godinu dana Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS nije okončala istragu po krivičnoj prijavi koju je prijedorsko preduzeće „Niskogradnja Marjanović“ podnijelo protiv direktora „Puteva RS“ Nenada Nešića zbog „namještanja tendera“ teškog 26 miliona KM. Istovremeno, direktor prijedorske „Niskogradnje“ Goran Marjanović najavljuje da će prijavu još dopunjavati, saznaje portal CAPITAL.

Prijava je banjalučkom Okružnom tužilaštvu podnesena još 26. januara, a „Niskogradnja Marjanović“ tokom prošle godine dokazima je dopunjavala čak sedam puta. Međutim, inspektorski izvještaj još nije stigao tužiocima.

“Uprava kriminalističke policije MUP-a RS vrši službene provjere iz svoje nadležnosti po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka povodom krivične prijave pravnog lica čije je sjedište u Prijedoru, podnesene ovom tužilaštvu protiv odgovornog lica ‘Putevi RS’, kao i naknadno podnesenih sedam dopuna predmetne prijave od strane istoimenog preduzeća. Rad u navedenom predmetu nije okončan, a po njegovom dovršetku dostaviće se izvještaj nadležnom tužilaštvu”, stoji u odgovoru za CAPITAL iz MUP-a.

Marjanović za CAPITAL  danas kaže da “Kozaraputevi” i “Prijedorputevi” “oblast 1” u prijedorskoj regiji  održavaju bez ugovora, na osnovu nezakonite arbitraže. I o tome je, ističe, obavještavao tužioce.

“Dvije godine firme rade bez ugovora. ‘Putevi’ su pokrenuli arbitražu koja je protivzakonita i odnosila se na period od polovine do kraja 2016. godine. Arbitraža je legalna dok preduzeće ima ugovor sa ugovornim organom. Ukoliko se dese nesporazumi u vezi s radovima, onda se angažuje arbitar i ta situacija se rješava. Međutim, ovdje je zloupotrijebljen arbitražni postupak, jer je riječ o radovima koji nisu obuhvaćeni ugovorom. Za te radove isplatili su oko 2,9 miliona KM. Obavještavao sam tužilaštvo da se i dalje nelegalno radi. ‘Putevi’ planiraju da i za prošlu godinu pokrenu arbitražni postupak. Moje preduzeće je 12 miliona KM jeftinije. Ovo je čista zloupotreba direktora ‘Puteva’. Koliko znam, istraga i ne traje, nego se gleda kako da se to završi bez posljedica”, istakao je Marjanović.

Ističe i da je aktuelni tender za održavanje “oblasti 1” obustavljen, jer su “Putevi” u dokumentaciji “Niskogradnje Marjanović”, koja je i ovog puta bila 12 miliona KM jeftinija, našli dokument za koji tvrde da nema validnu opštinsku ovjeru.

“Naveli su da ne vrijedi ovjera opštine Sanski Most, iako im je uredno dostavljen dokaz dokaz da vrijedi. Trenutno je sve ovo na Kancelariji za razmatranje žalbi BiH i čeka se odluka. U ‘Putevima’ je nemoguće da dobijemo bilo šta, jer nas automatski eliminišu”, naveo je Marjanović.

Direktor javnog preduzeća Nenad Nešić, protiv kojeg su podnesene brojne krivične prijave za zloupotrebu položaja, danas nije odgovarao na pozive CAPITAL-a. Ranije je poručivao:”Neka istražni organi rade svoj posao”.

“Pravosudne institucije će utvrditi da li sam ja to uradio ili nisam. Navodi ‘Niskogradnje Marjanović’ su laž i vjerovatno će dobiti i kontra krivičnu prijavu”, kazao je Nešić prošle godine.

O ovom pitanju mišljenje je imao i vlasnik „Prijedorputeva“ i Kozaraputeva“ Dragan Čorokalo uz navode da se njegova preduzeća ovim poslom bave 50 godina i da nikada nijedno krivično djelo nije počinio.

„Firma „Niskogradnja Marjanović“ koja ima 15 – 20 radnika i koja se bavila samo nasipanjem seoskih puteva po Prijedoru sada želi na silu nešto da dobije. Šta vrijedi njihova niža ponuda, ako nemaju reference i ne mogu taj posao uraditi. Mi svake godine uložimo dva miliona KM samo u mašine za redovno održavanje i ako to pomnožimo sa četiri godine dolazimo gotovo do cifre za koju oni tvrde da je moguće uraditi posao. Ovdje je sve potpuno čisto“, tvrdio je Čorokalo.

Nešić ne štedi za “kvalitet”

Inače, „Niskogradnja Marjanović“ prošle godine uputila je dopis Nadzornom odboru „Puteva RS“ u kojem je navela da je podnijela krivičnu prijavu. Nešić je, kako stoji u dopisu koji je u posjedu CAPITAL-a, na sve načine pokušavao da milionski vrijedan posao održavanja puteva dodijeli firmama „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“.

S obzirom na to da je ovim firmama 30. juna prošle godine isticao četvorogodišnji ugovor o održavanju regionalnih i magistralnih puteva u „oblasti 1“, „Putevi“ su već u maju raspisali tender za izbor novog izvođača. Na taj tender ponudu je, osim ove dvije firme koje su za posao tražile 26 miliona KM, dostavila i „Niskogradnja Marjanović“ koja je ponudila za 12 miliona KM nižu cijenu.

Međutim, direktor „Puteva“ je, navodi „Niskogradnja Marjanović“, ignorišući tu činjenicu u oktobru prošle godine posao dodijelio firmama „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“. Nakon toga kreću žalbe zbog kojih izvođač ni nakon više od godinu dana nije izabran.

„Niskogradnja Marjanović“ se žalila i oborila tender, a direktor „Puteva“ je nakon toga, 1. februara prošle godine, donio odluku o sprovođenju pregovaračkog postupka i to samo sa firmama koje su protekle četiri godine radile ovaj posao, odnosno sa „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“.

CAPITAL: Žana Gauk

 

Organizovani haos na kulturnoj sceni

romanijapres | 23 April, 2018 14:36

Javna pobuna povodom objavljivanja rezultata konkursa Ministarstva civilnih poslova za kulturu nečem ipak služi, da podsjeti javnost da kultura postoji, i pored, čini se, kontinuiranih pokušaja da se satre.

Da je u kulturi mnogo šta nakardno, kao i u drugim segmentima društva, objelodani neki povremeni skandal koji odjekne u javnosti. Nedavni primjer su reakcije kulturnih radnika na rezultate konkursa kod ministarstva civilnih poslova za finansiranje projekata iz oblasti kulture (takođe i sporta) kojom prilikom je Savjet ministara raspodijelio tri miliona KM za 2017. Godinu, pohvalivši se posebno izdvajanjima za vjerske zajednice i najavivši sličan spektakl na proljeće tekuće godine, jer izbori idu, a zna se koji pastiri mogu usmjeriti svoje vjerno stado.

Digla se verbalno kuka i motika protiv netransparentnosti postupka, burazerske dodjele sredstava, nagrađivanja miljenika, tolerisanja ili čak podsticanja fantomskih organizacija, i tome sličnih ustanova.

Tražile su se pravda i otkazi, a dobila arogantna bahatost ćutanja tipa „može nam se“. Jer, kako drugačije protumačiti ponavljanje grešaka na koje je ranije ukazivano podrobnim pokazateljima na prošlogodišnjem konkursu pa i nekim prije? Međutim, ovaj način finansiranja jedna je od malobrojnih institucionalnih poluga namijenjenih podršci kulturnom razvoju. Ali, konkursi su takvi kakvi su, najčešće ne donose najbolji rezultat. U tako „organizovanom“ haosu na sceni, gdje kao da nema zakona, neko se može neutemeljeno ponadati da će spas jednog dana doći od koncepta razvoja kreativne industrije.

Neki pamte dane kada nije bilo revanšizma, bili su konkursi, sve je bilo dostupno i ništa sakriveno. Sredstva na konkursima su dobijali i takvi koji su štrajkovali protiv nekih odluka čelnika, dok danas slični „ne dobijaju ni cvonjka“. Nekada je vlast strepila od stava javnosti, mnogo više nego što je javnost zazirala od vlasti.

Nekada fantomske organizacije nisu kupile kajmak iz budžeta. Nikome to nije padalo na pamet. A dokaz je činjenica da su oni koji su nekada bili na sceni aktuelni i danas.

Konkursi su vremenom ulazili u rutinu, sve sa većim brojem priloženih projekata, bilo na kom nivou. Organizacije i ustanove su se projektno opismenile, da bi preživjele. Uslovima konkursa prioritet se davao inovacijama na polju stvaralaštva i međunarodnoj saradnji, a u cilju dostizanja javnog interesa. Bar tako stoji na papiru.

U praksi, konkursi sve više liče na „podsticanje amalgama razbibrige i populističke kulturne akcije“, a sve manje na podršku samobitnosti i autonomiji kulture i umjetničkog djela. Sve više znače finansijski podstrek „svojima“, a sve manje vidljivog plana šta se hoće od konkursa, što kulminira upravo sada kada je najavljena nova podjela miliona maraka.

Planiranjem taktika i kampanja država zvanično definiše šta su joj prioriteti i kuda stremi. Predloženim mjerama ona se obavezuje na njegovanje tradicionalnih manifestacija i javnih ustanova, jezika i pisma naroda, očuvanja i povezivanja kulturnog prostora, ali i garantuje raznolikost odgovora na kulturne potrebe svih građana. Pa i onih kojima nije prioritet izučavanje ezoteričnih, ili kojekakvih drugih misticizama i podrške video klubovima i može se nabrajati unedogled glupim projektnim sadržajima za koje je izdvojeno na desetine hiljada maraka. Prema pobunjenim udruženjima ovo je jedna u moru stavki koje ilustruju „sumnjive kriterijume“.

Treba li posebno naglasiti da nije stvoren sistem koji prepoznaje vrhunske vrijednosti. Niti ima bilo kakvih naznaka kulturnog modela u najavi, kao ni svrsishodne politike.

Da ni je tako ne bi se za nekog cijedilo na kašičicu, a za drugog zahvatalo i previše, posebno, ako ne i isključivo, ako ima veze sa vlašću.

Sprega politike i istaknutih umjetnika uvijek je na štetu ovih drugih. Umjetnici su žrtve političke ucjene.

Projektno finansiranje podrazumijeva komisijski rad, ali danas niko ne može da dešifruje sistem rada komisija i institucija. Komisija jeste autonomna u odlučivanju, ali to ne znači da je ta samostalnost čini nepogrešivom , ni njenu odgovornost neupitnom. Isto je i sa, recimo, ministrom ili sekretar(k)om, koji više ne pitaju stručnjake, već slijede mig nadređenog.

Nema sumnje da su ovi konkursi u znaku pojačanih pritisaka stranaka, ili nekih njenih manjih dijelova, na kulturnu politiku i sve više kompromisa u odnosu na zacrtane ciljeve.

Nije li decidno s tim u vezi i ministar bezbjednosti iznio tvrdnje o radu pomoćnika ministra MCP i načinu raspodjele projekata i para!

Nažalost sada nema peticija (uglednih) građana za nečiju smjenu, ili protiv nje.

Danas reda nema što se može vidjeti i iz letimičnog pogleda na rezultate konkursa. Niti više vrijedi da se bune strukovna udruženja, umjetničke organizacije, pojedinci, opozicione stranke...

Međutim javna pobuna nečem ipak služi, da podsjeti javnost da kultura postoji, i pored čini se kontinuiranih pokušaja da se satre,

Kako onda razumijeti sve ovo što se događa osim kao veliku opasnost za hrabre ideje i stvaraoce van sistema, kao i za vrhunsku umjetnost? Dok se sada konkursima radi na uskraćivanju finansijske pomoći kulturnim projektima „koji joj se čine nepoćudnim za politički program koji komisija zastupa“, a nagrađuje „dosadašnji i budući entuzijazam birača“, u budućnosti će ta bara biti još manja, a sa još više krokodila.

Jer ne mogu svi biti kulturni radnici, od opančara do dirigenata.

Ali i vlast bira svoje miljenike, pa će raspodjela novca biti još nepravednija, bar kod nas, možemo opravdano da sumnjamo.

Preživjeće samo brendovi.

 

Lokomotive i kočničari

romanijapres | 05 April, 2018 07:42

Na martovskoj sjednici Skupštine opštine Pale bilježimo demonstraciju moći nove skupštinske većine sastavljene od SNSD-a, DNS-a i SP-a potpomognute PDP-ovim predsjednikom Skupštine Predragom Vučićevićem i potpredsjenikom Skupštine Sinišom Lasicom koji dolazi iz NDP-a. Izvještaj o radu načelnika i izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, kao najvažnije tačke dnevnog reda prolaze glatko čak i bez diskusija opozicije načelniku Jugoviću. Približavanjem opštih izbora u Bosni i Hercegovini, političke prilike na ovom području postaju sve zamršenije. Politička borba dva najveća bloka postaje sve oštrija a ni unutarstranačka previranja ne zaostaju po intenzitetu. Tako je talas promjena koji je inicirao DNS na sarajevsko-romanijskom platou uzdrmao redove Saveza za promjene pa i SNSD-a i prema poslednjim istraživanjima DNS-u donijeo ogroman rast. To naravno nije ostalo bez posljedica ni na odnose unutar DNS-a. Poslednjih dana svjedoci smo pokušaja urušavanja DNS-a na Sokocu i Palama, najjačim uporištima ove partije na regiji. Prvi na udaru je bio Ljubomir Erić, predsjednik OO DNS Sokolac koji je ostao bez tri odbornika pa tako i bez pozicije predsjednika SO Sokolac. Kome nije odgovarao veliki rast DNS-a na Sokocu? Upućeni bi rekli Nenadu Nešiću, predsjedniku Regionalnog odbora DNS-a, koji nije uspio instalirati svoje najpovjerljivije ljude u rukovodstvo Opštinskog odbora. Kako je to njegov čovjek od povjerenja na Sokocu, odbornik Milomir Borovčanin, naprasno napustio stranku i prešao u SDS? Odbornik DNS-a Bojana Marković, prema našim saznanjima, nakon što je skupštinskom odlukom uklonjena sa funkcije predsjednika SO Sokolac, po nalogu Nenada Nešića takođe „pojačava“ klub SDS-a, tako da Cicko Bjelica, načelnik opštine Sokolac, ni kriv ni dužan, vidno iznenađen, naprasno dobija SDS-ovu većinu u Skupštini.

Tu se Nešićev razračun sa neistomišljenicima u stranci ne završava. Sa stranačkih pozicija uklanja i Draganu Filipović, predsjednicu Aktiva žena DNS-a Istočno Sarajevo i na njeno mjesto dovodi poslušniju aktivistkinju, a finale se dešava na skupštinskom zasijedanju sa početka priče. Taman kad smo pomislili da je prekompozicija vlasti na Palama završena, na scenu stupa još jedan Nešićev poslušnik, Marko Kubatlija, odbornik u SO Pale, koji taj proces ipak dovodi u pitanje. Na devetoj tački dnevnog reda, nakon komunikacije SMS-om sa partijskim idolom Nešićem, pridružuje se Savezu za promjene i blokira donošenje odluke čije je usvajanje bilo ranije dogovoreno.

Koji su Nešićevi motivi važniji od stranačkog rezultata na predstojećim opštim izborima u Bosni i Hercegovini? Upućeni bi rekli strah od neuspjeha u trci za poslanika u Narodnoj Skupštini RS čime bi izgubio poziciju regionalnog šefa stranke a onda i upitno imenovanje za direktora Puteva RS, u kojima danas obavlja ovu funkciju kao vršilac dužnosti. Naime najveći Nešićevi rivali u ovoj utrci su upravo Ljubomir Erić sa Sokoca i Aco Stanišić sa Pala koji važi za čovjeka koji sugurno prolazi u Narodnu Skupštinu. Urušavanjem DNS-a na Sokocu i Palama, Nešić trasira put svom „igraču“ Aleksandru Glavašu koji će takođe na listu, nakon što bi mu Nešić prepustio poziciju poslanika kako bi mogao ostati na čelu Puteva Srpske, zadržati poziciju regionalnog šefa stranke i pod kontrolom imati poslanika iz Istočnog Sarajeva.

Jednim udarcem, tri muhe, što bi se reklo. Međutim stvari ne idu uvijek kako ih projektujemo, pa tako prema najnovijim istraživanjima DNS na sarajevsko-romanijskoj regiji, nakon ovih previranja, najveći rast ima upravo na Sokocu i Palama, uprkos opstrukcijama Nenada Nešića, te najveće izglede da sjedne u skupštinske klupe u Banja Luci ima upravo Nešićev najveći rival Aco Stanišić

 http://novoplusba.blogspot.ba/2018/03/lokomotive-i-kocnicari-na-martovskoj.html

 

РАСКОЛ У ДНС-У САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ?

romanijapres | 05 April, 2018 07:39

Распад Клуба одборника ДНС-а у Скупштини општине Соколац изгледа да је само врх леденог бријега,јер су,како сазнајемо,незадовољни и остали општински одбори ДНС-а у Сарајевско-романијској регији,
Подсјећамо јуче су Клуб одборника ДНС-а у локалном парламенту Сокоца напустила три од четири члана.Двоје је прешло у СДС,док један за сада дјелује као независни одборник.У клубу ДНС-а остао је само Љубомир Ерић који је мандат освојио на листи СДС-а али је прешао у редове ДНС-а и за то награђен мјестом предсједника Скупштине општине али и функцијом предсједника Општинског одбора ДНС-а.
Распад ДНС-овог клуба десио се дан уочи посјете предсједника те политичке партије Марка Павића.Он је данас у Сокоцу,према ранијој службеној најави,требао одржати састанак Општинског и Регионалног одбора те уручити приступнице новим члановима ДНС-а.Незванично сазнајемо да је циљ доласка Марка Павића у Соколац био распуштање општинског одбора у тој општини,али и у Палама,те увођење страначког повјереника до нових избора.
Чланске карте су подјељене,али се прича да је више чланова напустило ДНС него што је данас примљено.
Сједница Општинског одбора странке је одржана,али уз примјетно мањи број присутних од очекиваног,док је сједница Регионалног одбора одгођена.Званичног образложења нема,али из поузданих извора сазнајемо да је дошло до обрачуна предсједника Општинског одбора ДНС-а у Сокоцу Љубомира Ерића и предсједника Регионалног одбора Ненада Нешића.Наводно дио чланства локалног ДНС-а физички је спријечио Нешића да уђе у кабинет Ерића.
Марко Павић је стао на страну Нешића што му већи дио чланова ДНС-а,не само у Сокоцу,замјера.Нешића,осим за криминал и непотизам,у соколачком ДНС-у оптужују и за,како кажу,рушење угледа и повјерења у странку.Замјерају му што је уочи локалих избора расписао јавни конкурс за пријем 130 радника у хотел Соколац који је купио за мале паре.На конкурс се јавило више стотина Сокочана,али и становника Пала и Рогатице већином чланови и симпатизери ДНС-а,који су имали и одређене финасијске трошкове приликом прикупљања и достављања документације која се тражила на конкурсу.Након избора конкурс је поништен а Нешић је сравнио са земљом купљење објекте у центу Сокоца,зграде новог и старог хотела.
Против Ненада Нешића су,како сазнајемо,и већина осталих одбора Сарајевско-романијске регије.Наводно није испунио ни једно предизборно обећање,прије свега онима који су финсирали кампању.Од обећаних повластица и јавних послова нема ништа,а корист од Нешића и ДНС-а на подручју Сарајевско-романијске регије има само породица Нешић,те његови блиски рођаци и пријатељи.
Све ово познато је Марку Павићу,предсједнику ДНС-а али он,како кажу незадовољни чланови странке,из само њему знаних разлога и даље подржава Ненада Нешића.
За дебакл у Сокоцу и распад Клуба одборника у локалном парламенту Павић је оптужио начелника општине Соколац и потпредсједника СДС-а Милована Бјелицу рекавши да му је Бјелица забио нож у леђа.
Фејсбук страница „Окупатори РС“

PREVARA BIRAČA Kompenzacijske liste sigurnije od redovnih: Kandidat sa samo jednim glasom može biti izabran u Parlament!

romanijapres | 30 Mart, 2018 09:27

Kompenzacijski mandati podrazumijevaju mandate koji se raspodjeljuju na liste političkih stranaka, ili koalicija prema broju dobivenih važećih glasova. Da prevedemo, kompenzacijske liste su siguran način za ulazak u zastupnička tijela kod velikih stranaka i na ove liste obično idu dužnosnici koji dobivaju stranačke privilegije i ne moraju strahovati od preferencijalnih glasova.

“Sigurno je da će do Općih izbora 2018. godine u BiH odlukom o povećanju izbornog cenzusa sa 5 na 20 posto, donijeti da još više u parlamentima i skupštinama imamo izraženiju volju da na mjestima zastupnika, odnosno poslanika sjede stranački ljudi, a ne oni koji će biti rezultat volje i želje samih birača. Političke partije već dugo godina odnosno mandata žele da potpuno zatvore stranačke liste i da time zapravo kreiraju ljude koji će sjediti u parlamentima i skupštinama na način kako ih oni vole i vide tamo, u ovom slučaju sada kako imamo značajan broj ljudi i stranaka koji sjede u parlamentima, evo kažem da će sada to biti još izraženije”, rekao je za Index.ba politički analitičar Almir Terzić.

Kompenzacijski mandati su oni koji znače da politička partija na određen način želi da zbrine svoje kandidate i da zapravo ima provjerene i sigurne ljude u parlamentima i skupštinama, odnosno one koji im se neće ‘oteti kontroli’ i bit’ će slijepi poslušnici svojih političkih partija.

“BiH će sasvim sigurno nakon izbora nazadovati na tom putu. Bilo bi poštenije da su se kandidatske liste zatvorile potpuno, nego da imamo liste u kojima će utjecaj birača sasvim izgledno biti smanjen. Jasno je da će političke partije jasno disciplinirati svoje kandidate tokom izbora i bit ćemo svjedoci nakon izbora, da će više ljudi za koje žele političke partije da sjede tamo – zaista tamo i sjediti, znat ćemo kad se zatvore biračka mjesta da je smanjen utjecaj birača”, kaže Terzić.

Terzić ističe kompenzacijski mandati služe da osoba i sa jednim glasom može biti izabrana u parlamente i skupštine.

“Sasvim je sigurno da to nije demokratski i da je već nekoliko puta bilo, kada se govorimo o povećanjima cenzusa samih političkih partija bilo je upozorenja OSCE misije da se ide ka imperativnom mandatu, što znači da politička partija kreira sisteme ko će sjediti u parlamentu. To nije nimalo demokratski i nije odraz želje glasača i mislim da smo izmjenama koje su uslijedile prije dvije godine vratili se za stepenicu niže, odnosno ukinuli biračima mogućnost da biraju koga žele”,mišljenja je naš sagovornik.

Ti mandati jesu namijenjeni i isključivo za poslušnike. Imamo priliku da vidimo da ljudi sa jako malim brojem glasova ulaze i dobivaju mandate zastupnika i poslanika na određenim razinama vlasti, kaže Terzić i dodaje kako bi najbolje rješenje bilo da se ukinu ili na najmanju razinu smanje.

“Kompenzacijski mandati su podložni manipulacijama, jer opravdanja da ovi mandati služe za nadomještanje broja zastupnika iz sredina iz kojih nije moguće izabrati zastupnika, ne stoje u slučaju BiH. Mi nismo imali priliku vidjeti da je neka osoba izabrana iz Livna ili negdje drugo iz manje sredine. Mi često vidimo da su to ljudi iz najužeg stranačkog rukovodstva i da služi kao određen vid manipulacije”, kaže Almir Terzić, politički analitičar.

Kompenzacijski mandati ne služe tome kako se želi predstaviti u javnosti, već da se zbrinjavaju politički predstavnici koji nemaju adekvatnu podršku glasača u BiH.


“Veliki broj političkih partija, zapravo svim partijama to odgovara, većina da tako kažemo onih koji se u više mandata pojavljuju u parlamentima i skupštinama su i česti korisnici takvih mogućnosti. Često se zvučna imena kriju da su mandat dobili kroz kompezacijski mandat i vidi se kako se kompenzacijski mandati obilato koriste za zbrinjavanje političkih predstavnika, često onih koji ne mogu dobiti mandat redovno. Takvih situacija je bilo mnogo i ranije, ne samo sada, a izbori u oktobru će biti najdrastičniji primjer biračima da biraju koga oni žele”, mišljenja je Almir Terzić.

Terzić smatra i da tamo gdje nema mogućnosti kompenzacijskih mandata, kao izbor članova Predsjedništva BiH i izbor zastupnika skupština kantona u FBiH, vidi ko ima ili nema podršku naroda.

 Kada je riječ o Narodnoj skupštini RS-a, od 20 poslanika koji su ušli u skupštinske klupe sa kompenzacijskih listi, sedam ih je dobilo manje od hiljadu glasova. Miroslav Brčkalo je dobio poslanički mandat sa kompenzacione liste PDP, a SOnja Karadžić Jovičević sa kompenzacione liste SDS.  Rekord, ali u kategoriji najmanji broj glasova, pripao je kandidatu DNS-a Adamu Šukalu, koji je zadobio povjerenje 260 glasača. Slijedi ga Ivana Lovrić, kandidatkinja koalicije Domovina, sa 322 glasa. Zorka Andrić iz NDP-a dobila je 363 glasa, a Zdenka Gojković i Slobodan Protić iz Socijalističke partije dobili su 575, odnosno 607 glasova. Njihov stranački kolega Dragan Ristić imao je 758 birača, a protekle četiri godine u klupama NSRS-a provela je i kandidatkinja DNS-a Neda Petrić zahvaljujući glasovima 846 birača.

Najslikoviti primjer ulaska u vlast zahvaljujući kompenzacijskom mandatu jeste Nermin Vila koji je kao član ugašene stranke ProEns ušao u Federalni parlament sa manje od 60 osvojenih glasova na izborima 2002. godine.

Iako predizborna kampanja formalno nije počela stranački dužnosnici se polako pozicioniraju na redovnim izbornim listama, a možda još veća nervoza vlada za popunjavanje pozicija na kompenzacijskim listama koje su još sigurnije za ulazak u zastupnička tijela kod velikih stranaka.

Hibridni režim u BiH!

romanijapres | 29 Mart, 2018 18:35

Demokratijama se smatra 76 od 176 zemalja, ali opet, tu nešto nije u redu. Indeks demokratije londonskog „Ekonomista“ za 2017. Godinu pokazuje da je u odnosu na 2016. Godinu u 89 zemalja zabilježeno pogoršanje ocjena o stanju demokratije. To je tri puta više zemalja u odnosu na zemlje u kojima je zabilježeno poboljšanje. Najgori rezultat od 2010. Godine. Indeks ukazuje na demokratsku reccesiju koju karakterišu opadanje broja građana koji participiraju u izborima i u političkom životu, slabosti u funkcionisanju vlada, opadanje povjerenja u institucije, smanjivanje privlačnosti reprezentativnih političkih partija, povećavanje uticaja neizabranih institucija i ekspertskih tijela.

Istraživanja su pokazala raskol između široke javne podrške demokratiji i dubokog javnog razočaranja načinom funkcionisanja predstavničkih sistema.

Taj trend pogoršanja stanja demokratije u staroj evropi u kojoj je nivo demokratskih tekovina visok, podjednako je loš kao i u novoj evropi, u nekonsolidovanom istočnom dijelu kontinenta u kome caruju slaba politička kultura, haotična tranzicija, nemoć institucija da obezbjeđuju vladavinu zakona, endemska i hronična korupcija, favorizovanje konzervativne politike i jakih lidera.

Decenije opadanja kvaliteta demokratije i neuspjeh najuticajnijih partija da odraze zabrinutost i nesigurnost mladih i radničke klase rezultirali su rastom podrške partijama koje su protiv establišmenta u zapadnoj evropi na oba politička spektra.

Mjerenje demokratije zasniva se na 60 pitanja u pet oblasti: izborni proces i pluralizam, funkcionisanje vlade, politička participacija, politička kultura, građanske slobode.

Indikatori za ovo mjerenje su prilično očigledni i provjerljivi, npr. Da li slobodno izabrani predstavnici određuju vladinu politiku? Imaju li neki značajan uticaj? Da li je zakonodavno tijelo očigledno nadmoćno nad vladom? Koji je stepen nezavisnosti pravosuđa od uticaja vlade? Da li su sudovi ikada donijeli važne presude protiv vlade, ili viših zvaničnika vlade? Da li postoje slobodni elektronski mediji? Da li postoji slobodna štampa?

Na osnovu odgovora zemlje se razvrstavaju u četiri kategorije: puna demokratija, slaba demokratija, hibridni režimi, autoritarni režimi.

Norveška je na vrhu svjetske rang liste Indeksa demokratije, zajedno sa drugim skandinavskim zemljama koje poštuju navedene kriterije.

Po pitanju Istočne Evrope najbolje je rangirana Slovenija na 36 mjestu globalne rang liste, Bugarska 47, Hrvatska 58, Rumunija 64, Srbija 66 – SLABE DEMOKRATIJE

 Albanija 77, Crna Gora 83, Makedonija 88, Bosna i Hercegovina 101 – HIBRIDNI REŽIMI

Hibridni režimi su oni u kojima ima značajnih izbornih nepravilnosti, u kojima postoji pritisak vlade na opozicione stranke i kandidate, u kojima se ozbiljno ispoljavaju slabosti kada su u pitanju politička kultura, funkcionisanje vlada, u kojima je korupcija rasprostranjena, sudstvo nije nezavisno, vladavina prava slaba, a u kojima je uobičajen pritisak na novinare, te neformalna koncentracija vlasti u rukama jednog čovjeka (ili grupe ljudi), slabost opozicije, parlament koji slabo funkcioniše, te uticaj vladajuće stranke u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i kontrola sudstva. Podstiču se sporne reforme koje potpkopavaju demokratske institucije, Ustavni sud, način upravljanja javnim servisom, ograničavanje slobode okupljanja, slobode izražavanja, te imenovanje sudija. Opadanje demokratije karakteriše i nastojanje vladajuće koalicije da oslabi nezavisnost i efektivnost sudstva, da blokira aktivnost nekih tijela koja suzbijaju korupciju.

Mjereno indeksom ljudskog razvoja UN-a čak i građani siromašnih demokratija žive u prosjeku devet godina duže od građana loših autokratija jer imaju bolji pristup zdravlju i obrazovanju.

Za kraj ne treba zaboraviti citat indijskog filozofa i ekonomiste Amartju Šina koji je rekao da je i sloboda razvoj – jer podređenost kapricima drugih ljudskih bića, a ne zakonu, predstavlja izvor očajanja ljudske duše.

Nova godina, stare fore

romanijapres | 23 Mart, 2018 19:32

Dok čekamo dolazak novih turista, mladi, (ali i drugi) odlaze iz BiH. Demografija nikom nije bitna u suštini, ali je medijski zvučno izjaviti da se planiraju nove mjere, a rektor univerziteta je sasvim slučajno demograf i napraviće dobar honorar od uvođenja novih predmeta i prodaje svojih knjiga (njemu je nebitno što univerzitet galopom propada, njemu i inima ide sve bolje).

Dosta se priča o bezbjednosti. Ali se servira uglavnom priča o spoljnjem neprijatelju i sve se (zao)kreće na visokim nivoima. Niko ne kaže pak da li svi građani, bez obzira na svoje političko opredijeljenje mogu da se osjećaju bezbjedno? Zašto se planiraju, dozvoljavaju, ili održavaju skupovi koji dižu tenzije i ulijevaju nesigurnost? Da li smo zaboravili šta je fer kampanja i može li se ona privesti razumu ili će se svakodnevni verbalni incidenti u medijima materijalizovati i na ulici?

Izbori između opsjena i straha.

 Samo na prvi pogled predizborna kampanja za opšte izbore, nije mnogo drugačija od ostalih u poslednjih nekoliko godina. Kao i sve prethodne naglašeno je medijska i naglašeno funkcionerska. Upregnuta u skoro svim medijima i prije raspisivanja izbora, uz primjetno uklanjanje kritičkog mišljenja, sa povišenim tonom, sa planovima i obećanjima koji narastaju do pucanja i sa sve manje skrupula prema protivnicima. Samo što tako diktirana agresivna kampanja prodire do najdubljih pora svih gradova, seže do običnog, svakodnevnog života prerastajući u dubok prezir onog drugog i direktno zastrašivanje.

Pored lažnih anketa, rejtinga i podjela na izdajnike i patriote prisutno je i stalno ulagivanje biračima o investicijama, rastu bdp, novim radnim mjestima. Sve to je do sada davalo rezultate uz svađalački i netolerantan rječnik u obraćanju protivnicima, inače ustaljenom navikom u (ne)kulturi svakodnevnog života u RS i BiH. Vlast pretežno nastoji da za sebe rezerviše ulogu najboljih, a za one druge najgorih, svjesno i namjerno se dovodi do polarizacije stanovništvo i birači. Pri čemu suština te polarizacije ne leži ni u profesionalnom, ni u moralnom kvalitetu, čak ni u ideološkoj prednosti, već jedino u odanosti vlasti i vladajućim strankama (zavisno od nivoa vlasti).

Ostaje i pitanje ako stranke imaju kvalitetne kadrove zašto liste nose njihova imena, te zašto se javnost nad pojedinim imenima sa tih lista (a ona se ponavljaju iz izbora u izbore), a pogotovo ljudi iz struke zgražavaju i to upravo zbog bahatosti i osionosti.

Atmosfera se podgrijava već pola godine a predstojeće opšte izbore predstavljaju kao sudbonosne, prelomne, egzistencijalno presudne, a funkcioneri su dali sve od sebe da se nametnu u medijskim minutažama i aktivnostima. Koristeći privilegiju redovnog obavljanja državničkih poslova iskoristili su u punoj mjeri mogućnost uticaja na biračko tijelo, a praksu funkcionerske kampanje koriste svi političari na vlasti, jer ona može da pospješi finansije političkih partija na uštrb javnih finansija.

Iako su jasne zakonske odredbe sa tim u vezi, takva kampanja već deceniju i po ne jenjava, već je intenzivirana.

Sve to je pogoršano emitovanjem u udarnim informativnim terminima na javnim emiterima, pseudodogađajima, spinovanim informacijama, bestijalnim klevetama drugih i emitovanjem bajke o sebi i svojima. Na taj način dobijamo i nove tv Bastilje.

Režim će jednog dana otići baš kao i onaj prije njega, ali ako sistem ostane isti ili sličan, onda će se iseljavanje ubrzati, a političke stranke izgubiti svaki smisao. Osnovni problem leži u oligarhijsko mafijaškim strukturama društva, kojima pripada kako vlast tako i veći dio opozicije.

Medijski ućutkana i izrešetana opozicija i sama razbijena u više kolona, kada je u pitanju otpor vladajućoj stranci zvuči jedinstveno. Međusobno međutim sklona je javnim ispadima, povremenim žaokama, a u sveopštoj borbi oko vlastitog identiteta, ili prelaska cenzusa ne ostavlja utisak ujedinjene snage koja želi konačnu pobjedu. To koliko je opozicija realna u sagledavanju vlastitih snaga, koliko politički promišljena, a koliko nastupa kalkulantski i zakulisno i tako pomaže režimu i dalje stoji kao znak pitanja u glavama mnogih glasača.

Sem na gore pomenuta pitanja, odgovora nema i kada se govori o: izbornom zakonu i inžinjeringu, vladavini prava, stanja u javnim finansijama, bankarskom sektoru, slobodi izražavanja, zaštiti ljudskih sloboda i prava, evroatlantskim integracijama, opravdanosti velikih programa izgradnje autoputeva i nedostatka bazične infrastrukture, i mnogim drugim.

 

 
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb