ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

Ne želimo da nas truju!

romanijapres | 30 April, 2017 19:23

Да ли ће начелник Пала, Бошко Југовић дозволити приватној фирми хемијску импрегнацију дрвета у центру Пала и тиме дати дозволу за тровање становништва?

 Град Источно Сарајево поднијеће тужбу на рјешење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске које је додијелило еколошку дозволу фирми „Сарајевоинвест“ са Пала за хемијску импрегнацију дрвета, најавио је данас градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поништило је раније рјешење града Источно Сарајево и општине Пале којим, због низа разлога, није издата еколошка дозвола, а Вуковић и представници Коалиције „Савез за Пале“ изразили су незадовољство оваквом одлуком Министарства, оцјењујући да ће њоме бити угрожена животна средина, али и здравље грађана Пала.

На конференцији за новинаре градоначелника Источног Сарајева и представника Коалиције „Савез за Пале“ најављено је да ће, уколико ресорно министарство за 10 дана не поништи ово рјешење, испред зграде општине Пале бити организовани протести.

 

Nisu sve budale iste, Aleksandar Glavaš

romanijapres | 30 Mart, 2017 08:17

Kako je društvo u posljednjih dvadesetak godina evoluiralo iz industrijske u "silikonsku" fazu u svim njegovim segmentima, ovih dana na javnoj sceni demonstrirali su jedan student i jedna pjevačica na praktičnoj pokaznoj vježbi.

Pjevačica u "silikonskoj" eri otjelotvorena u majku nacije (sve nacije na ovim prostorima manje-više imaju sličnog roditelja) i student čiji životni moto je, kao i većine mladih i ambicioznih u dolini silikona, veoma brzo postati priznat i bogat član zajednice ne zamajavajući se "besmislenim" moralnim načelima.

Mama i posinak

Student prorektor Univerziteta Istočno Sarajevo Mladen Lučić u pokušaju da što prije ostvari san o uspješnom biznisu i stekne kamione, avione i milione (pošto je već ostvario VIP status uglednog građanina na svim zabavama i prijemima) organizovao je ovih dana koncert Svetlane Cece Ražnatović u Istočnom Sarajevu. Kako su mediji napisali, organizator koncerta je u stvari privatna firma studenta Lučića i Glavaša "Ledžend" d.o.o., svježe registrovana prije dva mjeseca.

Za nastup student je isplatio pjevačici 100.000 KM unaprijed, u kešu i na ruke. Odakle mu lova to se još ne zna. Ali ono što se čuje i piše ovih dana jeste da se student Lučić mjesecima hvalio da "Cecu dovodi u ime predsjednika RS i pod njegovim pokroviteljstvom".

Da li bi se u bilo kojoj pravnoj državi ili sistemu moglo desiti da se neki luzer ili prevarant poziva na instituciju predsjednika (nebitno je ko trenutno obavlja navedenu funkciju), a da ne bude priveden i saslušan o toj vezi? Ne bi, logično.

Godinama je pozivanje na poznanstva sa javnim ličnostima, posebno političarima, postalo obrazac za slične prevarante. Kako niko još od slučaja nesrećnog Pere Maljutke, vozača Svete Mihajlovića, kada je ovaj bio predsjedavajući Savjeta ministara, nije odgovarao za slične "marifetluke", broj prevaranata se rapidno uvećavao. Njihovo nesankcionisano djelovanje ostajalo je na nivou usmenih predanja.

Ali da se vratimo mladom Lučiću, slučajno ili ne studentu četvrte godine ekonomije, koji u svom novom biznisu ne vidi ništa sporno.

- Iako je "Ledžend" mlada firma, imam iskustva u ovom poslu odranije i zato sam uspio da sve organizujem na najvišem nivou. A to što se priča da sam se pozivao na Kabinet predsjednika RS nije istina, već su to priče kojima se želi dati politička nota cijelom ovom događaju - kaže Lučić, važan studentski funkcioner i kako to obično biva, loš student. Poznato je da na ispite izlazi i po sedam puta i da se ponekad samo za njega uvode vanredni ispitni rokovi.

Lučić i njegov drugar predsjednik Unije studenata RS Predrag Govedarica demantuju da je i Unija učestvovala u organizaciji Cecinog koncerta. Jeste ili nije očekivati je da neko to tačno utvrdi. Ono što je do sada poznato je da je Unija studenata pozivala zvanice na taj "muzički spektakl". Upućeni u cijeli slučaj tvrde da je vrlo lako moguće da se upravo u VIP pozvanim ličnostima odranije poznatim policijskim organima krije odgonetka otkuda studentu Lučiću i Glavašu 100.000 KM keša da isplati pjevačicu koja je potom demonstrirala "humanost" na koncertu za poplavljene.

Malo lično iskustvo

Negdje u maju stigla mi je tužba Univerziteta Istočno Sarajevo zbog kolumne od 5. oktobra prošle godine "Koliko košta zvanje". Poslije ove kolumne počeo je i progon dekana u Istočnom Sarajevu za koje se sumnjalo da su mogli biti izvori informacija u tom tekstu. Smijenjen je dekan Mašinskog fakulteta Dušan Golubović, a dekana Filozofskog Milanku Babić odbranili su profesori tog fakulteta.

Iako je jasno da tužbu za klevetu po zakonu ne može da podigne pravno lice, nego isključivo oklevetani pojedinac, već po njenom sadržaju na prvo letimično čitanje bilo je jasno ko stoji iza svega.

- Tužena KUSMUK MIRJANA je svesno, namerno, neistinito i protuzakonito iznosila u javnosti lažne činjenice koje ozbiljno mogu da poljuljaju i dovedu u sumnju opšte ciljeve visokog obrazovanja, i vrlo značajne rezultate koje je postigao Univerzitet u Istočnom Sarajevu, blateći izuzetne nastavno-naučne kadrove ove visokoškolske ustanove, (prof. dr Stevan Trbojević) sračunate s ciljem rušenja stubova na kojim počiva ovo društvo.

Upravo ovim razotkrio se skriveni pisac tužbe, prorektor Stevan Trbojević, siva eminencija Univerziteta Istočno Sarajevo. Zanimljivo je da je u većini navodno osporenih dijelova kolumne zatražio saslušanje upravo svojih malih "trabanata", lidera studentskih organizacija u svojstvu svjedoka tužioca.

Tako se predsjednici Studentskog parlamenta i Unije studenata predlažu kao svjedoci koji treba da dokažu kako je kredit koji je Univerzitet Istočno Sarajevo podigao od jedne komercijalne banke za gradnju studentskog doma posve opravdan, iako samo nekoliko mjeseci kasnije prorektor Trbojević na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo traži da otplaćivanje istog preuzme Vlada RS.

Predsjednik Unije studenata Predrag Govedarica i Studentskog parlamenta Aleksandar Glavaš treba da posvjedoče i kako je ta kolumna napisana "protiv interesa studenata, nastavno-naučnog kadra Univerziteta i ove visokoškolske ustanove", te da je nanijela "ogromnu štetu visokom obrazovanju, prosperitetu Republike Srpske i njenim građanima u cjelosti".

Prije pisanja tužbe zasjedao je istim povodom i rektorski kolegijum Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je isti tekst ocijenio, a kako bi drugačije nego kao "napad" na Univerzitet.

Ne znam da li je mlađani Lučić, kao i obično, prisustvovao toj sjednici rektorskog kolegijuma, ali znam da po funkciji studentski prorektor ima obavezu da prisustvuje sjednicama Upravnog odbora i Senata Univerziteta. Isto kao što znam da je funkcija student prorektor vanstatutarna i osmišljena za poslušnog Lučića koji je tu da dadne jedan glas više, kada zagusti i kad mu se naredi. Tako je bilo i u slučaju glasanja za odluku o zaduživanju Univerziteta kreditom od 12 miliona za gradnju studentskih domova za koju je ruku digao i student prorektor.

Zanimljivo je da su, kada su lani predstavnici Ministarstva prosvjete odbili da potpišu ugovor o toj drugoj fazi kredita sa austrijskom firmom VAM, istoga časa predstavnici Studentskog parlamenta UIS-a i Unije studenata RS zaprijetili da će bojkotovati nastavu, oktobarski ispitni rok i organizovati ulične proteste.

Predsjednik Studentskog parlamenta UIS-a Aleksandar Glavaš i Unije Predrag Govedarica dramatično su vapili da će ako se ne potpiše kredit biti ugrožena budućnost Univerziteta i ne lezi vraže "razvoj istočnog dijela RS".

Iako još nije otkriveno na koji način je utrošeno sedam miliona iz prve faze kredita, da li je bilo zloupotreba i kakvih, ministar prosvjete RS Goran Mutabdžija nije izdržao pritisak i parafirao je ugovor o kreditu 2, ali je istovremeno vješto prebacio odgovornost na moćnije od sebe: ugovor je stupio na snagu tek kada ga je odobrila Vlada.

Upravo zahvaljujući Univerzitetu Istočno Sarajevo, Ministarstvo prosvjete i kulture ovih dana zaradilo je revizorsko "mišljenje sa rezervom". Revizori su utvrdili da je kršenje zakona na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu teško 12 miliona maraka, jer je Upravni odbor Univerziteta (čiji član je student Lučić) dao odobrenje da se podigne komercijalni kredit za kupovinu studentskog doma bez odobrenja Narodne skupštine, čime je prekršen Zakon o zaduživanju.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota rekao je i to da se prvi put sreo sa tako direktnim kršenjem sistemskog zakona.

- Ovo je presedan, po onome što ja znam, moglo bi se reći u čitavom periodu postojanja RS - rekao je Šnjegota.

Univerzitet Istočno Sarajevo još nije tužio revizora, ali je u medijima prorektor Trbojević odbacio sve njegove nalaze, prebacujući odgovornost na ministarstvo prosvjete i finansija.

Iz Ministarstva prosvjete su ga podsjetili da nisu učestvovali u kreditnom zaduženju i da je odluku o tome donio UO Univerziteta. Pozvali su nadležne organe da utvrde prekršaj ili krivično djelo.

O Univerzitetu se krajem jula razgovaralo i na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo na kojoj je preletač od stranke do stranke, prorektor Trbojević uz glasnu podršku poslanika SDS-a optužio Vladu RS da je "natjerala Univerzitet da se kreditno zaduži čime ga gura u bankrot", dok istovremeno finansira gradnju paviljona 4 u Banjaluci.

Vlada je pozvana da preuzme obavezu vraćanja kredita koji je, da još jednom podvučemo, odobrio UO Univerziteta, jer, kako je rečeno, Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima manji budžet od onoga u Banjaluci. Prorektor Trbojević je ponovo osuo drvlje i kamenje po ministru prosvjete optužujući ga da ne zna ni da se gradi studentski dom za koji ovih dana u jednom intervjuu traži da nezakonito i kao nigdje na planeti bude uknjižen kao vlasništvo Univerziteta. Studentski lideri kojima Univerzitet hoće da otme dom o tome poslušno ćute.

Kakav je dil u kreditnom zaduživanjima bio sa studentima Lučićem, Glavašem i Govedaricom jednom će valjda utvrditi plaćeni za to. Možda će neko, ko će ga znati, sve to anonimno napisati u ovih dana prezentovanoj aplikaciji MUP-a RS za prijavljivanje korupcije i zatražiti da bude utvrđeno da li je tačno da su studenti svoju bitku za kredit naplatili skupim satovima, automobilima, cehovima u restoranima i računima za mobilne koje im je navodno plaćao UIS. Očekivati je to, jer malo ko u Istočnom Sarajevu, bilo da je riječ o studentima, profesorima ili običnim ljudima, ima lijepu riječ za studentski trojac.

Zakoni gluposti

Da bi čovjek shvatio suštinu problema današnjice, pa i doline silikona u kojoj su idoli miliona "biznismeni" i sponzoruše, potrebno je bar nekoliko puta da pažljivo pročita esej iz 1976. godine jednog od najpoznatijih svjetskih ekonomista 20. vijeka, profesora sa Univerziteta Berkli Karla M. Čipola pod naslovom "Osnovni zakoni ljudske gluposti".  

Čipola je možda i uvredljivo opisao moguće grupe ljudi, svrstavajući nas u četiri osnovne kategorije: bespomoćni, inteligentni, razbojnici i glupaci.

Demistifikovao je pet osnovnih zakona ljudske gluposti, od kojih prvi glasi: Uvijek i neizbježno, svi potcjenjuju broj glupana u opticaju. 

Ukratko on objašnjava kako glupavi ljudi drugima i društvu u cjelini prave štetu. Zaključak glasi: Glupani iz vlastitog zla eliminišu svako dobro u  okruženju. Razbojnici ga eliminišu iz vlastitog interesa. Tako dolazimo do osnovnih razloga koji dovode do negativne selekcije. 

Ne znam šta o tome misli student ekonomije Lučić i da li je pročitao ovaj esej uglednog profesora. Ne znam da li je u stanju da na praktičnim primjerima simulira definicije prof. Čipole i poslaže mozaik, kako bi kao budući dipl. ekonomista pokušao da dadne svoj naučni i praktični doprinos stvaranju boljeg i bogatijeg društva, ne samo za sebe, naravno.

Ne znam ni u kojoj kategoriji se prepoznao? I ko je uopšte zapalio žito? Ali jedno konačno znam, a to je odgovor na pitanje: Ako im je Ceca majka, ko im je tata?  Pa "Trbojević"!

Mirjana Kusmuk

 http://www.glassrpske.com/komentar/kolumne/Nisu-sve-budale-iste/lat/2012.html

 

Nisu sve budale iste, Predrag Govedarica

romanijapres | 30 Mart, 2017 08:17

Kako je društvo u posljednjih dvadesetak godina evoluiralo iz industrijske u "silikonsku" fazu u svim njegovim segmentima, ovih dana na javnoj sceni demonstrirali su jedan student i jedna pjevačica na praktičnoj pokaznoj vježbi.

Pjevačica u "silikonskoj" eri otjelotvorena u majku nacije (sve nacije na ovim prostorima manje-više imaju sličnog roditelja) i student čiji životni moto je, kao i većine mladih i ambicioznih u dolini silikona, veoma brzo postati priznat i bogat član zajednice ne zamajavajući se "besmislenim" moralnim načelima.

Mama i posinak

Student prorektor Univerziteta Istočno Sarajevo Mladen Lučić u pokušaju da što prije ostvari san o uspješnom biznisu i stekne kamione, avione i milione (pošto je već ostvario VIP status uglednog građanina na svim zabavama i prijemima) organizovao je ovih dana koncert Svetlane Cece Ražnatović u Istočnom Sarajevu. Kako su mediji napisali, organizator koncerta je u stvari privatna firma studenta Lučića "Ledžend" d.o.o., svježe registrovana prije dva mjeseca.

Za nastup student je isplatio pjevačici 100.000 KM unaprijed, u kešu i na ruke. Odakle mu lova to se još ne zna. Ali ono što se čuje i piše ovih dana jeste da se student Lučić mjesecima hvalio da "Cecu dovodi u ime predsjednika RS i pod njegovim pokroviteljstvom".

Da li bi se u bilo kojoj pravnoj državi ili sistemu moglo desiti da se neki luzer ili prevarant poziva na instituciju predsjednika (nebitno je ko trenutno obavlja navedenu funkciju), a da ne bude priveden i saslušan o toj vezi? Ne bi, logično.

Godinama je pozivanje na poznanstva sa javnim ličnostima, posebno političarima, postalo obrazac za slične prevarante. Kako niko još od slučaja nesrećnog Pere Maljutke, vozača Svete Mihajlovića, kada je ovaj bio predsjedavajući Savjeta ministara, nije odgovarao za slične "marifetluke", broj prevaranata se rapidno uvećavao. Njihovo nesankcionisano djelovanje ostajalo je na nivou usmenih predanja.

Ali da se vratimo mladom Lučiću, slučajno ili ne studentu četvrte godine ekonomije, koji u svom novom biznisu ne vidi ništa sporno.

- Iako je "Ledžend" mlada firma, imam iskustva u ovom poslu odranije i zato sam uspio da sve organizujem na najvišem nivou. A to što se priča da sam se pozivao na Kabinet predsjednika RS nije istina, već su to priče kojima se želi dati politička nota cijelom ovom događaju - kaže Lučić, važan studentski funkcioner i kako to obično biva, loš student. Poznato je da na ispite izlazi i po sedam puta i da se ponekad samo za njega uvode vanredni ispitni rokovi.

Lučić i njegov drugar predsjednik Unije studenata RS Predrag Govedarica demantuju da je i Unija učestvovala u organizaciji Cecinog koncerta. Jeste ili nije očekivati je da neko to tačno utvrdi. Ono što je do sada poznato je da je Unija studenata pozivala zvanice na taj "muzički spektakl". Upućeni u cijeli slučaj tvrde da je vrlo lako moguće da se upravo u VIP pozvanim ličnostima odranije poznatim policijskim organima krije odgonetka otkuda studentu Lučiću 100.000 KM keša da isplati pjevačicu koja je potom demonstrirala "humanost" na koncertu za poplavljene.

Malo lično iskustvo

Negdje u maju stigla mi je tužba Univerziteta Istočno Sarajevo zbog kolumne od 5. oktobra prošle godine "Koliko košta zvanje". Poslije ove kolumne počeo je i progon dekana u Istočnom Sarajevu za koje se sumnjalo da su mogli biti izvori informacija u tom tekstu. Smijenjen je dekan Mašinskog fakulteta Dušan Golubović, a dekana Filozofskog Milanku Babić odbranili su profesori tog fakulteta.

Iako je jasno da tužbu za klevetu po zakonu ne može da podigne pravno lice, nego isključivo oklevetani pojedinac, već po njenom sadržaju na prvo letimično čitanje bilo je jasno ko stoji iza svega.

- Tužena KUSMUK MIRJANA je svesno, namerno, neistinito i protuzakonito iznosila u javnosti lažne činjenice koje ozbiljno mogu da poljuljaju i dovedu u sumnju opšte ciljeve visokog obrazovanja, i vrlo značajne rezultate koje je postigao Univerzitet u Istočnom Sarajevu, blateći izuzetne nastavno-naučne kadrove ove visokoškolske ustanove, (prof. dr Stevan Trbojević) sračunate s ciljem rušenja stubova na kojim počiva ovo društvo.

Upravo ovim razotkrio se skriveni pisac tužbe, prorektor Stevan Trbojević, siva eminencija Univerziteta Istočno Sarajevo. Zanimljivo je da je u većini navodno osporenih dijelova kolumne zatražio saslušanje upravo svojih malih "trabanata", lidera studentskih organizacija u svojstvu svjedoka tužioca.

Tako se predsjednici Studentskog parlamenta i Unije studenata predlažu kao svjedoci koji treba da dokažu kako je kredit koji je Univerzitet Istočno Sarajevo podigao od jedne komercijalne banke za gradnju studentskog doma posve opravdan, iako samo nekoliko mjeseci kasnije prorektor Trbojević na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo traži da otplaćivanje istog preuzme Vlada RS.

Predsjednik Unije studenata Predrag Govedarica i Studentskog parlamenta Aleksandar Glavaš treba da posvjedoče i kako je ta kolumna napisana "protiv interesa studenata, nastavno-naučnog kadra Univerziteta i ove visokoškolske ustanove", te da je nanijela "ogromnu štetu visokom obrazovanju, prosperitetu Republike Srpske i njenim građanima u cjelosti".

Prije pisanja tužbe zasjedao je istim povodom i rektorski kolegijum Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je isti tekst ocijenio, a kako bi drugačije nego kao "napad" na Univerzitet.

Ne znam da li je mlađani Lučić, kao i obično, prisustvovao toj sjednici rektorskog kolegijuma, ali znam da po funkciji studentski prorektor ima obavezu da prisustvuje sjednicama Upravnog odbora i Senata Univerziteta. Isto kao što znam da je funkcija student prorektor vanstatutarna i osmišljena za poslušnog Lučića koji je tu da dadne jedan glas više, kada zagusti i kad mu se naredi. Tako je bilo i u slučaju glasanja za odluku o zaduživanju Univerziteta kreditom od 12 miliona za gradnju studentskih domova za koju je ruku digao i student prorektor.

Zanimljivo je da su, kada su lani predstavnici Ministarstva prosvjete odbili da potpišu ugovor o toj drugoj fazi kredita sa austrijskom firmom VAM, istoga časa predstavnici Studentskog parlamenta UIS-a i Unije studenata RS zaprijetili da će bojkotovati nastavu, oktobarski ispitni rok i organizovati ulične proteste.

Predsjednik Studentskog parlamenta UIS-a Aleksandar Glavaš i Unije Predrag Govedarica dramatično su vapili da će ako se ne potpiše kredit biti ugrožena budućnost Univerziteta i ne lezi vraže "razvoj istočnog dijela RS".

Iako još nije otkriveno na koji način je utrošeno sedam miliona iz prve faze kredita, da li je bilo zloupotreba i kakvih, ministar prosvjete RS Goran Mutabdžija nije izdržao pritisak i parafirao je ugovor o kreditu 2, ali je istovremeno vješto prebacio odgovornost na moćnije od sebe: ugovor je stupio na snagu tek kada ga je odobrila Vlada.

Upravo zahvaljujući Univerzitetu Istočno Sarajevo, Ministarstvo prosvjete i kulture ovih dana zaradilo je revizorsko "mišljenje sa rezervom". Revizori su utvrdili da je kršenje zakona na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu teško 12 miliona maraka, jer je Upravni odbor Univerziteta (čiji član je student Lučić) dao odobrenje da se podigne komercijalni kredit za kupovinu studentskog doma bez odobrenja Narodne skupštine, čime je prekršen Zakon o zaduživanju.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota rekao je i to da se prvi put sreo sa tako direktnim kršenjem sistemskog zakona.

- Ovo je presedan, po onome što ja znam, moglo bi se reći u čitavom periodu postojanja RS - rekao je Šnjegota.

Univerzitet Istočno Sarajevo još nije tužio revizora, ali je u medijima prorektor Trbojević odbacio sve njegove nalaze, prebacujući odgovornost na ministarstvo prosvjete i finansija.

Iz Ministarstva prosvjete su ga podsjetili da nisu učestvovali u kreditnom zaduženju i da je odluku o tome donio UO Univerziteta. Pozvali su nadležne organe da utvrde prekršaj ili krivično djelo.

O Univerzitetu se krajem jula razgovaralo i na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo na kojoj je preletač od stranke do stranke, prorektor Trbojević uz glasnu podršku poslanika SDS-a optužio Vladu RS da je "natjerala Univerzitet da se kreditno zaduži čime ga gura u bankrot", dok istovremeno finansira gradnju paviljona 4 u Banjaluci.

Vlada je pozvana da preuzme obavezu vraćanja kredita koji je, da još jednom podvučemo, odobrio UO Univerziteta, jer, kako je rečeno, Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima manji budžet od onoga u Banjaluci. Prorektor Trbojević je ponovo osuo drvlje i kamenje po ministru prosvjete optužujući ga da ne zna ni da se gradi studentski dom za koji ovih dana u jednom intervjuu traži da nezakonito i kao nigdje na planeti bude uknjižen kao vlasništvo Univerziteta. Studentski lideri kojima Univerzitet hoće da otme dom o tome poslušno ćute.

Kakav je dil u kreditnom zaduživanjima bio sa studentima Lučićem, Glavašem i Govedaricom jednom će valjda utvrditi plaćeni za to. Možda će neko, ko će ga znati, sve to anonimno napisati u ovih dana prezentovanoj aplikaciji MUP-a RS za prijavljivanje korupcije i zatražiti da bude utvrđeno da li je tačno da su studenti svoju bitku za kredit naplatili skupim satovima, automobilima, cehovima u restoranima i računima za mobilne koje im je navodno plaćao UIS. Očekivati je to, jer malo ko u Istočnom Sarajevu, bilo da je riječ o studentima, profesorima ili običnim ljudima, ima lijepu riječ za studentski trojac.

Zakoni gluposti

Da bi čovjek shvatio suštinu problema današnjice, pa i doline silikona u kojoj su idoli miliona "biznismeni" i sponzoruše, potrebno je bar nekoliko puta da pažljivo pročita esej iz 1976. godine jednog od najpoznatijih svjetskih ekonomista 20. vijeka, profesora sa Univerziteta Berkli Karla M. Čipola pod naslovom "Osnovni zakoni ljudske gluposti".  

Čipola je možda i uvredljivo opisao moguće grupe ljudi, svrstavajući nas u četiri osnovne kategorije: bespomoćni, inteligentni, razbojnici i glupaci.

Demistifikovao je pet osnovnih zakona ljudske gluposti, od kojih prvi glasi: Uvijek i neizbježno, svi potcjenjuju broj glupana u opticaju. 

Ukratko on objašnjava kako glupavi ljudi drugima i društvu u cjelini prave štetu. Zaključak glasi: Glupani iz vlastitog zla eliminišu svako dobro u  okruženju. Razbojnici ga eliminišu iz vlastitog interesa. Tako dolazimo do osnovnih razloga koji dovode do negativne selekcije. 

Ne znam šta o tome misli student ekonomije Lučić i da li je pročitao ovaj esej uglednog profesora. Ne znam da li je u stanju da na praktičnim primjerima simulira definicije prof. Čipole i poslaže mozaik, kako bi kao budući dipl. ekonomista pokušao da dadne svoj naučni i praktični doprinos stvaranju boljeg i bogatijeg društva, ne samo za sebe, naravno.

Ne znam ni u kojoj kategoriji se prepoznao? I ko je uopšte zapalio žito? Ali jedno konačno znam, a to je odgovor na pitanje: Ako im je Ceca majka, ko im je tata?  Pa "Trbojević"!

Mirjana Kusmuk

 http://www.glassrpske.com/komentar/kolumne/Nisu-sve-budale-iste/lat/2012.html

 

Čudna neka bratija, moj profesore…

romanijapres | 12 Februar, 2017 12:12

Vojo Tomić , legenda koja još traje…              

Piše: Stamenko FIŠER

 

– Ostavili smo generaciju skijaša s kojom bi se svako pametan ponosio.

Činili su je: Branislav Lolović, Zoran Perušina, Horo Rejmon, Enis Bećirbegović, Aleksandar Prović, Amar Gorčić, Arijana Boras, Jasmina Dedić, Igor Vanovac, Igor Latinović, Edin Terzić, Samir Smajić, Afan Arslanagić, Edin Terzić, Ana Prović… Ma kažem vam: Enisa i Jasminu Dedić neće još niko nadmašiti za deset godina na prostorima BiH. Ali, što može jedan lud, to hiljadu pametnih ne ispravi. Čudna neka bratija okupila se oko skijanja – priča Vojo Tomić, trener, sportski radnik, dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva kao trener i organizator ZOI ‘84…

Bio je lijep februarski dan. Nikad ljepši, sjeća sa naš sagovornik. Svi su gledali u nebo i vrtili glavom. Moja ekipa saradnika na Bjelašnici više je gledala u nebo nego ispred sebe u ono što radi. Vezisti su javili telefonom: Stiže nam Branko Mikulić! Rekao sam onako više za sebe:

– Bolje da su javili da stiže snijeg!

Branko Mikulić je zaista bio veliki autoritet. Ljudi su iz poštovanja mirno stajali pred njim. Bio je veliki čovjek i veliki radnik. Dvije sekretarice koje su čule moj komentar odmah su gotovo uglas uzviknule:

– Kako tako možete reći druže Vojo!

A što ne bih mogao, pomislio sam u sebi jer sam shvatio da sam pretjerao. Bila su to takva vremena. Poštovao sam i ja Branka Mikulića kao i svi, ali eto otelo mi se, šta mogu. Učinili smo sve a snijeg nikako da padne… Ma moram i ovo ispričati. Sjećam se jednog teksta u novinama koji je posebno nas na Bjelašnici doveo u groznu situaciju. Novinari kao novinari pisali su o svemu a jedan se odvažio da na naslovnoj strani napiše kako ne treba brinuti za Bjelašnicu ako nema snijega jer imamo – topove. Naravno, to je bila notorna glupost koju ne bih sada sa ove vremenske distance komentarisao. Kakvi crni topovi.

Kada je izašao iz automobila Branko Mikulić je pogledao Voju Tomića i tridesetak sekundi čekao je odgovor postavljen pogledom.

– A šta da mu kažem? Šuti on, šutim ja. Pa svi znaju da nema snijega i šta ja trebam da mu kažem ono što svi znaju. Gleda on mene pravo u oči, gledam ja njega još pravije…

Tih tridesetak sekundi svima tada zaposlenim na Bjelašnici ali i u cijelom Olimpijskom komitetu bili su dugi kao trideset godina.

– Druže Vojo, prozbori Branko Mikulić onako tiho da sam ga, čini mi se, samo ja čuo:  Hoće li biti snijega? Nisam čekao ni trena: To u ovom trenutku samo zna CIA i Bog, pardon oni gore!

Svi su zabrinuto zaćutali.

– Ovakav odgovor posebno od mene niko nije očekivao, a kamo li Branko Mikulić. Kakvi oni gore! Kakav Bog! Ali brzo je shvatio što želim reći. Da bi izvadio stvar šaljivo je, a ja bih dodao i diplomatski, kazao: „Pa znate svi ljudi griješe…žž! Tu se značajno zaustavio, još značajnije pogledao, nasmijao i nastavio…

Kombinacija CIE, Boga, onih gore, Olimpijade i 1984. godine nikome nije bila shvatljiva. Niko je nije komentarisao. Snijeg je pao. Vojo Tomić je odradio posao što je najbolje mogao.

– Dugo sam poslije toga razmišljao o toj rečenici i uvjeren sam da je ona najkrivlja što sam kasnije bio nagrađen Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva, najvećeg priznanja koje jedan pojedinac može dobiti. Bilo je toliko ljudi u Olimpijskom komitetu, bilo je toliko zaslužnih a ja sam je ipak dobio kao trener. Veliki je to bio gaf tog velikog čovjeka…

Šta se sve kasnije događalo u životu Voje Tomića u ovom dijelu priče nije toliko važno. Bitno je da je to još više dalo podstreka čovjeku koji je navikao kroz cijeli svoj život da samo sebe može održati stalnim dokazivanjem. Priznala ga je sredina, priznao ga je svijet.

– Uvijek ste na početku ma koliko bili blistavi i ma koliko toga napravili.

Ispričajmo i ovo. Često izgovara kada oni koji ne znaju ko je ispred njih i koliko zna onu već prepoznatljivu: ma šta čitao, bio, čovječe bio…

Prema toj rečenici će ga vjerovatno pamtiti svi oni koji simbolišu ovo vrijeme neznanja, nerada i nediscipline. Svugdje na svijetu on bi bio žpočasni doturež a kod nas jedva da mu priznaju ono što i vrapci na grani znaju i tako uporno ponavljaju iste gluposti. No, imat ćemo se kad kajati.

– Ono što danas znam je da takvu Olimpijadu nikad više nećemo moći napraviti. Svi smo bili kao jedno. Cijeli grad, cijela država. Znali smo što i kako hoćemo. Imali smo snagu da prebrodimo što se u normalnim uslovima i ne može napraviti. Znali smo što dobivamo. Jedino što me u svemu malo nerviralo je bilo stalno zanemarivanje stranaca, njihovih stručnjaka koji su takođe bili zaslužni što je ZOI 84  proglašena odlično organizovanom… – ovdje malo zastaje, prisjeća se… – Ma, kako smo radili. Onako kako danas ne radimo. Imali smo pred sobom plan i nijedan komentar u stilu: a možemo li mi ovo. Nismo bili sumnjičavi, nismo bili destruktivni. Nismo postavljali suvisla pitanja. Vjerovali smo jedni drugima. Kada mi najave dolazak inspekcije,

a to su bili uglavnom strani stručnjaci, pozovem Stoleta Granzova i prvo njega pošaljem u obilazak, u našu inspekciju. Nije bilo slučaja da se obrukamo. Kada Stojan javi: sve je OK, ja znam da je uredu. Mirno i staloženo dočekam strance i kažem: izvolite. Velika je stvar bila imati ekipu kojoj vjerujete i koja vama vjeruje…

Pričati sa Vojom Tomićem o Olimpijadi možete satima i danima, ali nas je prije i poslije svega zainteresovala jedna njegova rečenica:

– Jedini sam trener koji je dobio Šestoaprilsku nagradu!

Ko ne poštuje starost, kako će poštovati mladost, a tek sebe. Ne trebamo kriti, a to se manje – više zna, sadašnji ski pokret je na samo sebi (dvo)ličan način isključio sve one koji su nekada nešto značili i koji su bosanskohercegovačko skijanje učinili dostojnim, poštovanim i cijenjenim. Kada bilo gdje u inostranstvu spomenete ime Voje Tomića ponosni ste što ste Bosanac i Hercegovac. Naravno, ovdje su vremena učinila svoje… No, kako i to manje – više svi znaju – samo ne govore uživajajući u svojoj neprimjerenoj oholosti, nastavimo razgovor sa našim sagovornikom…

– Duga je to priča – počinje Vojo kazivati dok gleda kroz prozore još jednog slavljenika, hotela Maršal na Bjelašnici – Počeo sam u SK Sarajevo kao neiskusan trener ali sam znao da moram učiti. Samo sa znanjem se može ići dalje. Uspio sam obezbijediti učešće na nekoliko trenerskih seminara u Austriji. U toj prvoj mojoj generaciji takmičara bilo je dosta talentovanih mladića i djevojaka kao na primjer: Kalman, Trninić, Pašović i drugi. Međutim problem je bio što tadašnje vodstvo Sklijaškog kluba Sarajevo je više voljelo da gradi sebi domove i vikendice nego da se ozbiljnije pozabavi kvalitetom smučanja i armijom mladih ljudi koji su u njega gledali kao u Boga. Svi predsjednici kluba su napravili sebi vikendice  i to jednu do druge. Nije im padao na pamet kvalitet sporta. Oni su zadovoljavali svoje potrebe sa malo rakijice, malo muzikice i malo skijanja na svojim ski liftovima. Djeca, mladići i djevojke su bili prepušteni sebi. Naravno, ne i njihovoj priči. Ako biste ih nešto pitali sutradan na stazi dok su bili još mamurni od neprospavane noći oni bi vam se zaklinjali do naveče i govorili gluposti od kojih mi je postajala sve više muka. Kao i današnji političari, govorili su jedno a radili drugo. No, to nije bio samo izum njihovog vremena. Moju pažnju ipak je zaokupljala mladost. Poznavao sam direktora Ski gimnazije u Austriji. Obratio sam im se, pojasnio što je u pitanju i pozvali su me. Naša gradska SOFK-a je odlučila da mi pomogne. I počeli smo. Išli smo na glečere kod njih a oni su dolazili na ljetovanje kod nas…

Ne treba opisivati kako su pojedini bahati čelnici iz ski organizacije gledali na žludog Vojuž. Punim ustima pitali su se šta on to muti. Da li naša bezbjednost zna za djelovanja druga Tomića. A njima je bilo krasno. Zaposjeli su planine, domove i vikendice. Sviralo se i pjevalo. Ponekad se i igralo, a skijati… e to je bila druga priča.

– Plod te moje saradnje sa Austrijancima pokazao se vrlo brzo. Samo nakon tri godine Ajdin Pašović je postao prvo omladinski a onda seniorski prvak Jugoslavije, učesnik Olimpijade u Insbruku. Slovenci su već tada činili svjetski vrh a eto jedan Pašović stigao je brzo da im pomuti računice.

To je sad već bila ozbiljna priča. Oni koji su u startu Voju proglasili ludim, govorili su: žVidite šta uradi naš drug Vojo. Svaka čast. Govorili smo mi da tu ima neštož. I bilo je, ali nažalost, ne njihovom zaslugom.

– Ajdin je kao osamnaestogodišnjak vozio sve svjetske spustove. Bio je elita Šladminga, Vengena, Kicbila, Obersdorfa, Garmiša… Od tako mladog skijaša se više nije moglo očekivati…

I tada je život bio satkan od uspona i padova. Euforija koja je zavladala brzo se raspršila.

– Šta hoće sad taj Vojo. Kakve posebne pripreme za Ajdina… počeli su da govorkaju oni koji su bili zaduženi za mahale – Ne diže li se on previše…

I po starom dobrom sarajevskom receptu: onu glavu koja suviše viri treba što prije spustiti.

– U sredini u kojoj je meza glavna ne možete puno napraviti. Klub je glatko odbio sve moje zahtjeve da se Ajdinu naprave posebne pripreme. Njegova nedorečena karijera počela se gasiti, malo pomalo počeli smo ništiti ono što smo sami napravili. Ajdina Pašovića je prema mišljenju mezetlija trebalo (a zanimljivo da to mišljenje i danas vlada) uništiti. Na sreću bilo je i onih koji su vidjeli da se takav skijaš ne rađa svaki dan. Dali su ideju da se napravi novi klub sa entuzijastima i znalcima. Napravili smo Želju, zapravo obnovili ga.

Na svojim plećima ekipa u kojoj su bili Huso Arslanagić, Miomir Cicko Prović, Ibro Slipičević, Zoran Došner, Muhamed Krivošić (naravno zajedno sa Vojom Tomićem)  iskusila je šta znači entuzijazam i ljubav prema skijanju…

– Najvažnije je reći da nas je sportsko društvo Željezničar prihvatilo i pomoglo. Direktor Željezničara je bio Dane Maljković i trebao bih sada što kaže Huso Arslanagić dići se i odati mu počast. Dakle, Dane nam je dao svaku vrstu pomoći. Prvi predsjednik je bio profesor Vladimir Poleksić, dekan Fakulteta za fizičku kulturu. Dobili smo prostorije u Titovoj ulici. Dobili smo svoje mjesto u društvu. Nabavljeni su nam automobili za prevoz takmičara. Počeli smo ponovo da živimo punim plućima. Za par godina stvorili smo generaciju izvrsnih takmičara…

Iz Skijaškog kluba Sarajevo opet su pričali kako je onaj ludi Vojo opet počeo djelovati. No, sada su bili u poziciji samo da žlajuž. Izvinite na izrazu ali šta drugo reći kada  znate onu narodnu: psi laju, karavani prolaze…

– Ne mogu a da se ne sjetim te generacije izvrsnih skijaša počev od braće Doršner. Nažalost, Jana danas nema, poginuo je braneći Sarajevo. Tu su još bili: Afan Arslanagić, Horo Reimon, Aleksandar Prović, Milan Petrović, Boris Košutić, Mićo Lučić, Branislav Lolović, Željko i Duško Anić, Edin Terzić, Aleksandar Mišković, Zoran Perušina, Snežana Kureš, Vedrana Perić, Arijana Boras, Marina Vidović…

Ovdje treba istaći, kaže Vojo, da su skijaši/smučari SK Željezničara bili okosnica reprezentacije koja je nastupila u Albervilu. Bili su tu: Arijana Boras, Marina Vidović, Zoran Perušina, Edin Terzić, Igor Latinović… A treneri su bili Vojo Tomić i Ajdin Pašović.

– U Željezničar dolazi što je vrlo zanimljivo za predsjednika kluba Marko Petrović, današnji predsjednik Ski Saveza BiH. Moram reći da je to, nažalost, jedini čovjek u Predsjedništvu koji poznaje probleme u klubovima, materijalne, stručne i ostale a to je vrlo važno moraćete priznati, zar ne. Želim naglasiti da smo mi bili duboko svjesni da od Saveza ne možemo očekivati materijalnu ili bilo kakvu drugu pomoć. Znali smo da smo kao građani osnovali klub, te da se o njemu moramo brinuti sami.

S obzirom na to da je Željezničar radio u kontinuitetu stvorena je, prema riječima Voje Tomića, još bolja generacija. Činili su je: Branislav Lolović, Zoran Perušina, Horo Rejmon, Enis Bećirbegović, Aleksandar Prović, Amar Gorčić, Arijana Boras, Jasmina Dedić, Igor Vanovac, Igor Latinović, Edin Terzić, Samir Smajić, Afan Arslanagić, Edin Terzić, Ana Prović… Slijedili su je još darovitiji kao Dejan Čečar, prvak Jugoslavije u cicibanskoj i pionirskoj selekciji… zatim Bojan Bulajić, Vladimir Lučić, Nesko Hadžimuratović, Sejo Čaušević, Tarik Bisić, Dario Muratović te sadašnji treneri Medveščaka  Marko Šuman i Davor Lažeta…

– Ova generacija je dobro radila. Dovedeni su treneri iz Slovenije. Stizali su međunarodno vrijedni rezultati. Enis Bećirbegović osvaja dvije medalje u Val-di-Zeru. Da, da onaj isti Enis Bećirbegović koji i danas vozi i kojeg neznalice tako omalovažavaju. Ma što upšte takve stvari pričati. Stvorili smo generaciju skijaša kojoj ne bi bilo kraja na svjetskom planu. Ako kažem da jednog Enisa ili Jasminu Dedić niko neće pobijediti za deset godina onda sam sve rekao. Pa, ta naša omladina danas radi kao treneri i stručnjaci širom svijeta. Pogledajte jednog Igora Vanovca, on trenira Amerikance…

Na trenutak Vojo Tomić zastaje, skida naočale i širi ruke:

– Eto, prije mjesec dana bivši naši takmičari sada treneri Medveščaka kao gosti su nam očitali lekciju. Bili su gosti sa svojim takmičarima iz Hrvatske na Kriteriju prvog snijega na Bjelašnici. Njihovi puleni su nam očitali takvu lekciju da je to bolje i ne spominjati… Činjenica je da danas nemamo takmičara vrijednog spomena. Pa, čovječe (širi ruke) uništili smo sve što smo imali. Željezničarom vlada neka čudna bratija. Sve što je valjalo je otišlo. Čujem da su Nadir Abaza i Vedo Kasumagić vani, na svoju veliku sreću. Opet je, čini mi se, zavladala ekipa za mezu. Napravili su kuću i sve kao nekada u najgora vremena. Čujem da ih svi napuštaju, a i ko bi ostao kada im sportski rezultati nisu važni…

 

Gdje smo u alpskom skijanju…

  • Vjerujem u našu omladinu i opravdano smatram da oni mogu postići mnogo. Davno sam saznao ali i na svom primjeru spoznao da medalju kuje entuzijazam i stručnost pa onda novac. Imamo sasvim dovoljno mladih ljudi sa određenim potencijalom i imamo dovoljno mladih momaka koji su treneri. Međutim, oni neće napraviti ništa ako im ne pomognemo, ako ih prepustimo da budu dovoljni sami sebi. Sve njih treba edukovati. Ne bih u ovom tekstu mnogo govorio o rezultatima. Oni su shvatljivi svima. Kada naši najbolji takmičari zaostaju po deset i više sekundi onda je sve jasno. Teoretski u jednu sekundu stane stotinu takmičara. Ako neki zaostaju tri ili četiri sekunde, to je za tri ili četiri stotine takmičara. Znate li šta je to? Znaju i oni. Na tim takmičenjima obično nema ni Austrijanaca, ni Švicaraca, ni Francuza i Nijemaca… Gdje smo mi onda u alpskom skijanju….
  • Kako doći do novih velikih takmičenja…
  • Nikako! Vrlo teško! Imali smo skoro kandidaturu za olimpijske igre i znamo kako smo prošli. Međunarodne institucije, što je i normalno, imaju niz zahtjeva. Nikad ih nismo mogli ispuniti. Međutim, ZOI ‘84 nismo slučajno dobili. Imali smo sazrele političare, proizvedeni su privredni i sportski kadrovi, koju god fabriku smo otvorili imali smo radni kadar za nju. Imali smo brojna međunarodna takmičenja. Sa ovim kadrom i ovim shvatanjem ne znam kako uopšte opstajemo. Nema nas nigdje i mi se pravimo da to ne vidimo. U ski sportu utaborila se jedna čudna bratija koja ne zna izvesti  zemlju na svjetsku scenu. Ima časnih pojedinaca koje treba spominjati ali ostale… Za ovih desetak i više godina nismo imali na našim startnim pozicijama u skijanju Austrijanaca, Njemaca ili Amerikanaca. Pametnom čovjeku to sve govori.

 

Bjelašnica ide dalje…

  • Bjelašnica još ima šansu da je sačuvaju. Odgovornost leži na planerima, odnosno institucijama koje odlučuju o našem kvalitetu života. No, planiranje nam nije bila jača strana. Divlja gradnja nije novost ovog vremena. Kažu onaj ko ne planira nema šta da očekuje od budućnosti. Povampirene duhove primitivizma i skorojevića može ukrotiti Kanton, Opština, OHR… Urbanizam ima glavnu riječ…

BiHSki magazin

Da li će skijanja biti na planinama oko Sarajeva – pitali smo Voju Tomića, legendarnog ski trenera, čovjeka koji je i srcem i dušom vezan za Bjelašnicu i Jahorinu.

Pogledao nas je i zaćutao kao da ne vjeruje u ono što ga pitamo… -… a zašto to ne pitate one koji se predstavljaju da “gazduju” ovim planinama. To su ljudi koji su upropastili skijanje u BiH. Da li se bez njih i prije nešto moglo. Tražio sam da meni iznajme Bjelašnicu ili Jahorinu za marku ali su se pravili da ne čuju. I sada govorim dajte mi olimpijske planine za marku i napraviću što znam. Ali ne, oni traže “puke” milione koje im niko neće dati

Prof. Vojislav Tomić 1937-2017

Kome je raj hotel Rajska dolina na Jahorini?

romanijapres | 09 Februar, 2017 17:31

Ko i zašto krije krije slučaj desetogodišnje pljačke koja se odvija na Jahorini u hotelu Rajska dolina (bivša vojna imovina koja još uvijek nije riješena) kojom upravlja ugostiteljski servis
Vlade RS i ministarstvo trgovine i turizma Vlade RS. Glavna odgovorna lica
su bivši direktor Ugost. servisa Bodirogić (inače prijatelj i komšija Miladina Dragičevića) i upravnik hotela Momo Garić(koji je bio i kandidat za odbornika snsd pale 2012.).
Višegodišnja koordinisana pljačka se sastojala u tome da su pomenuta lica vjerovatno u sprezi sa još nekima koji su to prikrivali ukrali stotine tona uglja koje su prodavali trećim licima, a koji je trebao služiti za grijanje hotela, enormno su uvećavane navodno potrebne količine, a hotel je slabo
ili nikako grijan. Ukraden je skip bager i prodat nezakonito firmi Majnex tj. Veljku Golijaninu sa Pala a koji je potreban za rad objekta. Ukradena je velika količina namještaja, inventara i posuđa iz hotela. Sem toga direktor i upravnik su uredno primali goste i naplaćivali im smještaj i
ishranu kao i boravišnu taksu, ali ništa nisu evidentirali kao prihod hotela već su prostim rječnikom uzimali sve sebi, a radi se o desetinama hiljada KM na godišnjem nivou kad se zna da je hotel na najboljoj lokaciji na samom ulazu Jahorine. Prodavali su svoju hranu i piće i tako ostvarivali dodatnu nezakonitu dobit. Takođe uzimali su novac za zapošljavanje i ucjenjivali su radnike na određeno i neodređeno vrijeme da pred njima potpišu pristupnicu snsd-u kako
bi pokrili pljačku pred stranačkim šefovima. Cijeli slučaj ispituje i policija ali i interna kontrola resornog ministarstva trgovine, određeni radnici su bili suspendovani i gonjeni iako
ne oni koji su u vezi sa ovim kriminalnim radnjama.
Postavlja se pitanje odgovornosti i Vlade i resornog ministra koja je sve
ovo znala i morala znati cijelu deceniju a prikrivao se kriminal milionskih
razmjera kada se sve uzme u obzir a štete budžetu opštine i republike su
takođe nemjerljive. Da li je to slika turizma koju vlada šalje sa Jahorine, slika javašluka decenijskog, korupcije I kriminala I da li je to šablon ponašanja vladajućih? Ako nije zašto do sada nema reakcije, ćutnja govori više.
Ima li odgovornih?

Nešići umjesto plata spremaju prijave?

romanijapres | 12 Januar, 2017 22:11

Bivši radnici "N marketa" u Foči koji su prije nekoliko dana, kako kažu, istjerani sa posla, tvrde da im vlasnik firme Predrag Nešić šalje policiju na vrata, jer smatra da ga, tražeći zaostale plate, uznemiravaju. Radnici ne odustaju od zahtjeva za isplatu zaostalih primanja, a vlasnik firme Predrag Nešić i njegov brat, direktor "Puteva Republike Srpske" Nenad Nešić najavljuju krivične prijave.

 Radnici "N marketa", njih 8 od 12 koliko je zaposleno u marketima u Foči, uoči Nove godine obustavili su rad tražeći da im se poboljšaju uslovi rada, odnosno da im se obezbjedi grijanje, te da im se isplate zarađene, a neisplaćene plate. Nakon nekoliko sastanaka sa vlasnikom firme rečeno im je da se "N marketi" u Foči zatvaraju zbog nerentabilnosti, te da oni traže drugi posao. Na pitanje šta je sa njihovim platama rečeno im je, kako tvrde, čućemo se. Međutim, dan nakon što su marketi navodno zatvoreni ponovo su počeli sa radom, ali sa novim radnicima.

Dragomir Radanović, bivši radnik "N marketa" kaže da je radio tri mjeseca i dobio samo jednu platu, te da nije bio prijavljen.

Srđana Radanović, bivši poslovođa "N marketa" u Foči potražuje tri neisplaćene plate i tvrdi da je otkaz dobila i radnica koja se porodila prije dva dana i kojoj od septembra nisu isplatili ni marku.

Radmili Ostojić firma duguje 1,5 platu, a Nebojša Lučić koji je u "N marketu" u Foči radio dva mjeseca, nije dobio nijednu platu. Kada je došao u "N market" da porazgovara sa direktorom i traži zarađeni novac, on je pozvao policiju zbog uznemiravanja i sada mu je zabranjeno da prolazi pored "N marketa".

Inače, mjesečna plata radnika "N marketa" je 300 maraka i bon od 100 maraka koji mogu da iskoriste samo u "N marketima".

Osim što je policiji prijavio bivše radnike zbog uznemiravanja, vlasnik i direktor firme "N trejd" Predrag Nešić prijavio je i supruga jedne radnice Nedeljka Radanovića, jer mu on, kako tvrdi, šalje prijeteće poruke.

"Niti imam njegov broj telefona, niti sam ga zvao, niti prijetio. Dao sam telefon policiji neka vide i provjere koga sam i kada zvao ili poslao poruke", kaže Radanović i najavljuje tužbu protiv Nešića.

Osim toga što su, kako tvrde, radili bez plate i grijanja, bivši radnici "N marketa" kažu da su sanitarni uslovi u marketima katastrofalni. Najviše poteškoća je sa robom kojoj je istekao rok trajanja.

"Suhomesnati proizvodi su dolazili sa rokom trajanja koji ističe za dan dva, a radnici su tu robu morali da prodaju ili bi im se u protivnom sve odbijalo od plate", tvrdi bivši poslovđa "N marketa" u Foči Srđana Radanović.

O svojim problemima bivši radnici upoznali su i inspekciju rada u Trebinju koja ih je uputila na inspekciju u Palama. "Rekli su nam da svi moramo punim imenom i prezimenom da potpišemo prijavu i dali su nam broj faksa na koji treba da pošaljemo prijavu. Međutim, kada smo poslali prijavu na taj broj, saznali smo da je to faks u preduzeću "N trejd. 

Naš prijava otišla je na ruke direktno vlasniku firme, a iz inspekcije nas niko nakon toga nije nazvao", kaze Srđana Radanović.

Direktor i vlasnik preduzeća "N trejd" iz Istočnog Sarajeva, u čijem sastavu posluju "N marketi", nije htio pred kameru BN televizije, ali nam je rekao da će protiv svih koji iznose laži, neistine i klevete podnijeti krivičnu prijavu, te da očekuje od pravosudnih institucija da reaguju i zaštite njega i njegovu porodicu.

Gotovo identična je i izjava njegovog brata Nenada Nešića, inače funkcionera DNS-a i direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske". "Ja sam nedužan. Svi koji pominju moje ime dobiće krivične prijave. Očekujem od nadležnih organa da rade svoj posao i utvrde istunu", poručio je u telefonskom razgovoru Nenad Nešić.

Ko će koga tužiti i kakve će presude biti, teško je prognozirati. Bivši radnici "N marketa" vjerovatno neće dobiti svoje zarađene, a neisplaćene plate, jer zvanično oni nisu ni radili u toj firmi.

U četiri "N marketa" u Foči od 12 radnika prijavljen je samo jedan, tako bar tvrde bivši radnici i dodaju da je za nepune četiri godine koliko "N marketi" posluju, u Foču kroz njih prošlo više od 300 radnika, većinom neprijavljenih.

 https://www.youtube.com/watch?v=Y_ShoRx5y-s

 

 

Policija po Nešićevom nalogu saslušava otpuštene radnike N marketa

romanijapres | 11 Januar, 2017 18:15

Nakon što su otpušteni radnici N marketa u javnost iznijeli činjenice i podatke o nezakonitim otkazima, te prijetnje i uvrede koje su im uputili vlasnici, braća Predrag i Nenad Nešić, policija je jutros po nalogu braće Nešić saslušala više bivših radnika i članova njihovih porodica.

 Direktor kompanije „N trade“ Predrag Nešić, brat direktora Puteva Srpske i visokog funkcionera DNS-a Nenada Nešića, prijavio je policiji da ga uznemiravaju bivši radnici koji su od njega tražili da im se isplate zaostale plate.

Nakon toga fočanska policija sinoć i jutros odmah je privela i uputila pozive na saslušanje za više bivših radnika N Marketa, te im zabranila da prilaze prostorijama bivšeg preduzeća.

 „Pripadnici Policijske stanice Foča sinoć su priveli na informativni razgovor bivšeg radnika N Marketa Nebojšu Lučića jer ga je direktor Predrag Nešić prijavio policiji tvrdeći da ga uznemirava, a Lučić je samo tražio da mu se isplate zaostale plate. Privodili su i mog supruga Nedeljka Radanovića zato što je išao u centralu moje bivše firme i tražio da mi isplate 3 zaostale plate, koliko su mi dugovali prije nego što su me istjerali sa posla iako sam trudna.


Fočanski policajci su mi muža priveli u Krim-službu i nakon informativnog razgovora naredili da ne smije više prilaziti N Marketima, pozivati direktora Predraga Nešića i upravu. I ja sam dobila poziv i trebala sam da se javim policiji, ali sam trudna pa nisam mogla da odem u stanicu. Strašno je šta se događa, da policija i država privode obespravljene radnike koji traže pravdu i zaostale plate, a štite gazde koji se bogate na našoj muci. 

Nešići preko posrednika prijete i vrše pritisak na mene i moju porodicu da ne izlazim više u javnost i ne tražim na sudu naknadu štete, ali ja neću odustati uprkos pritiscima. Jutros je posao napustila i radnica koja je došla da radi poslije nove godine umjesto nas 7 koji smo otpušeni samo iz te jedne prodavnice u Ulici cara Dušana, jer nije mogla da izdrži pritisak i uslove rada više od dana. 

U još mnogo težoj situaciji su radnici u Trnovu, i mi stvarno još jednom apelujemo na inspekcije i državu da napokon nešto preduzme, spriječi njihovo iživljavanje i zaštiti naša osnovna ljudska i radnička prava“, kaže Srđana Radanović, bivša radnica N Marketa koja je za novu godinu dobila otkaz.

Već duže vremena u javnosti se često govori o teškom položaju radnica u Nešićevim firmama, koje često nisu prijavljene, nemaju slobodan dan ni za praznike, ne primaju ni zakonom zagarantovani minimalac ili im se 300 maraka ličnog dohotka sa zakašnjenjem isplaćuje u namirnicama umjesto u novcu preko računa. 

Uprkos brojnim prijavama inspekcijski organi nikada nisu reagovali, izašli na teren, utvrdili činjenice i kaznili odgovorne osobe i vlasnike zbog kršenja zakona.

Umjesto da zaštiti obespravljene radnike, policija ih privodi i saslušava, te traži od njih da ne dolaze u bivše preduzeće i ne traže isplatu zarađenih plata. To je najbolji pokazatelj da otuđene i zarobljene institucije Republike Srpske imaju za cilj samo da štite vladajuću oligarhiju, tajkune i političare, i da sprovode represiju nad obespravljenim građanima ukoliko se usude da zatraže zaštitu i prava koja im po zakonu pripadaju.

(Nebojša Vukanović)

Kako Nešić zlostavlja robinje - primjer radnica N marketa iz Foče

romanijapres | 10 Januar, 2017 18:35

Kako Nešić zlostavlja robinje – primjer radnica N marketa iz Foče

Da radnice N Marketa nisu ništa drugo do savremene robinje koje iskorištavaju gazde – braća Predrag i Nenad Nešić, funkcioner DNS-a i novozabrani direktor Puteva Republike Srpske, pokazuje primjer iz Foče. N Market ima 4 prodajna objekta u Foči, i u njime je prijavljeno svega nekoliko radnika, dok većina radi na crno i ne prima ni zagarantovani minimalac. Zbog više neisplaćenih plata i teških uslova rada 7 radnika N marketa br 20 u Ulica cara Dušana uoči nove godine obustavilo rad tražeći isplatu 3 zaostale plate, ali umjesto plata dobili su otkaze.

Bez posla su ostali Srđana Radanović, trudnica i jedina prijavljena radnica u ovoj prodavnici, te Branimir Jovanović, Vesna Papović, Dragomir Radanović, Nebojša Lučić, Radmila Ostojić te Vesna Kostović, još jedna trudnica koja nije dobila nijednu marku od odlaska na trudničko bolovanje. Srđana Radanović kaže da su Inspekciji rada u Trebinju i Banjaluci prijavili slučaj i tražili zaštitu, ali nikada niko od inspektora nije izašao na teren i pokušao da zaštiti obespravljene i ponižene radnice. „Uoči nove godine smo obustavili rad, tražili sastanak sa gazdom i da nam se isplate zaostale plate jer su nam već dugovali tri. Prvo su nam prijetili i vrijeđali nas, a potom smo se sa gazdom Nešićem sastali u Sarajevu i on nam je dao otkaze. Zaostale i zarađene plate nisam nam isplaćene, a ja sam poslednju primila za septembar i to svega 300 maraka, što je manje i od zagarantovanog minimalca. Od 12 radnika samo je jedno bilo prijavljeno, ali nažalost inspekcija već 3 godine nije ušla u N Markete jer ne smiju i štiti ih vlast. Nešići su nas prvo lažno prijavili policiji da smo prisvojili dnevni pazar, što nije istina, a poslije je došao Nenadov vozač i brat Predrag u prodavnicu, uzeli su nam ključeve, promijenili bravu i istjerali na ulicu. Faks koji smo mi radnici poslali inspekciji rada proslijeđen je Nešiću, tako da je on odmah znao ko se žalio i svi koji su bili na spisku su automatski dobili otkaz. U prošloj godini kroz prodavnice u Foči prošlo je 50 radnika, što najbolje govori kakav je poslodavac i kakvi su uslovi rada jer niko ne može kod njih da izdrži duže vremena“.

Već odavno je poznato da N Marketi posluju mimo zakona, i da se vlasnici prema zaposlenim odnose kao prema robovima koje treba maksimalno iskoristiti za minimalnu naknadu. Nažalost Nešići, kao visoki funkcioneri vladajućeg DNS-a, uživaju zaštitu države i bez obzira na brojne zloupotrebe i nezakonite radnje nadležni organi nikada nisu reagovali i zaštitili obespravljene radnice. Milorad Dodik je nedavno izjavio da se sve manje djece rađa zbog loših uslova života i skromnih plata, pa je ovo pravi primjer da se pokaže kao zaštitnik obespravljenih koji će trudnice vratiti na posao i natjerati svog koalicionog partnera da posluje u skladu sa zakonom i izmiri svoje obaveze.

Primjer otpuštenih radnica iz Foče nažalost nije jedini i izolovan slučaj, i sve je veći broj obespravljenih koje iskorištavaju tajkuni bliski vlasti jer zarobljena država i njene korumpirane institucije ne funkcionišu. Ostaje da se vidi da li će se utvrditi ko je u Inspekciji rada zloupotrijebio položaj, i prijavu oštećenih radnika proslijedio Nešićima umjesto da je izašao na teren, postupio u skladu sa zakonom i kaznio poslodavca i odgovorne zbog kršenja propisa. Teško je vjerovati da će inspekcije raditi u skaldu sa zakonom i svojim obavezama, vratiti otpuštene radnike na posao i natjerati poslodavca da izmiri sve obaveze prema radnicima i državi.

Nebojša Vukanović

Nešić nelegano zaradio 4 miliona KM

romanijapres | 22 Decembar, 2016 12:39

Nenad Nešić, direktor JP “Putevi RS” i njegov štićenik Mladen Lučić, vlasnik firme “Legend” d.o.o. iz Istočne Ilidže, nelegalno su, ucjenom putarskih preduzeća iz ovog entiteta, zaradili mnogo više od 1.350.000 KM, kako sam objavio prije nekoliko dana.

 

 Nešić i Lučić su so uvezli iz Egipta i plaćali je 63 KM po toni, sve sa prevozom do Republike Srpske.


Ukupno su uvezli iz Egipta cca 19.000 tona, za šta su izdvojili, prema potvrđenim podacima, 1,2 miliona KM.

Istu tu so putarima iz Republike Srspke naplatili su po 170 KM/t, što znači da su ostvarili razliku u svoju korist od 107 KM/t.

Na 19.000 tona ta zarada, ostvarena ucjenom, iznosi 2.033.000 Konvertibilnih maraka.

Nešić i Lučić su, preko firme “Legend”, ukupno isporučili putarima 30.000 tona soli.

Ako prihvatimo da su troškovi nabavke, prevoza i ukalkulisana zarada za ostalih 11.000 tona soli (osim onih 19.000 iz Egipta), do skladišta svakog od putarskih preduzeća, zaista koštalo Nešića i Lučića 125 KM po toni (fakturisali su i njih po 170 KM/t), onda je nelegalna zarada na ovih 11.000 tona dodatnih 495.000 KM, što znači da su Nešić i Lučić ucjenom zaradili najmanje 2.528.000 KM.

Pitanje je da li je ostalih 11 hiljada tona uopšte so i šta su sa onom iz Egipta pomiješali Nešić i Lučić, tako da je sasvim realno da je njihova zarada na ovom ucjenjivačkom poslu oko 4 miliona KM.

Nenad Nešić, direktor JP “Putevi RS” ucijenio je putarska preduzeća iz Republike Srpske da od firme “Legend”, koju Nešić protežira, moraju kupiti so za posipanje puteva. U suprotnom, obustavio bi im isplate za poslove koje obavljaju po Ugovorima sa JP “Putevi RS”.

Nešić je predstavnicima jedanaest putarskih preduzeća iz RS lično saopštio da moraju pristati na navedenu ucjenu (i cijenu) ili za njih para sa računa “Puteva” nema.

Putari su prihvatili, vjerujući da nemaju kud, jer ih je Nešić obavijestio da iza njegovog zahtjeva stoji “lično Marko Pavić, predsjednik DNS-a” i da on to radi po njegovom nalogu.

Nešić je visoki funkcioner DNS-a, zadužen za Sarajevsko-romanijsku regiju.

Nešić je slagao putarima, jer, prema potvrđenim saznanjima, Pavić nema ništa sa ovom ucjenom, niti je na bilo koji način u njoj učestvovao. 

Uprkos tome, lider DNS-a nalazi se, nakon Nešićevog prljavog posla, u centru afere, kojom se već bave nadležne insitucije.

Legend d.o.o

Nešić je naložio putarskim firmama da so moraju kupiti od preduzeća “Legend” d.o.o., koje je registrovano u Istočnoj Ilidži.

Vlasnik tog preduzeća je Mladen Lučić, do prije dvije godine jedan od vođa studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i (godinama već) izvršilac brojnih Nešićevih prljavih poslova.

Nešić i Lučić se predstavljaju kao kumovi.

So za posipanje puteva, koju su putarske firme morale kupiti, kako ne bi ostale bez svojih para iz JP “Putevi RS”, koštala ih je 170 KM po toni, što je, lako je uočiti, gotovo tri puta skuplje od stvarne cijene. 

Potrebe putarskih preduzeća u zimskom periodu su 30.000 tona soli, i to kada je snijega i leda u izobilju. 

Ucjenjivanje se itekako isplatilo Nešiću i Lučiću.

Direktor silom

Nešić je za direktora JP “Putevi RS” postavljen 25. jula ove godine i to na insistiranje Marka Pavića. 

Prije tog postavljenja, Pavić je insistirao da Nešić bude imenovan na poziciju direktora “Elektrodistribucije” Pale, umjesto Ljubomira Mrde, aktuelnog direktora i člana SNSD-a.

Mrda nije htio da podnese ostavku, a koalicija SNSD-a i DNS-a zamalo je pukla.

Od tada se odnosi između ove dvije stranke stalno pogoršavaju, a došli su do nivoa u kojem se otvoreno vrijeđaju predstavnici SNSD-a i SP-a, sa jedne i DNS-a, sa druge strane.

Nešićevo ucjenjivanje putara i nezakonito otimanje cca 4 miliona KM svakako ide u prilog Miloradu Dodiku u obračunu koji slijedi sa Pavićem. I koji je neminovan. 

Nešić redom bije

Nešić je vrlo nasilna osoba: 02.09. ove godine isprebijao je Živorada Bosančića, izvršnog direktora za pravne poslove u JP “Putevi RS” (objavio sam tekst o tome 02.09.).

Bosančić je tada odbio da podrži određene Nešićeve nezakonite zahtjeve.

Nešić je toliko teško prebio Bosančića (člana Socijalističke partije) da je interevnisala Hitna služba, a sve je zabilježila i policija.

Međutim, Režim je zataškao Nešićevo divljanje kako ne bi izašlo u javnost i nanijelo štetu na samom početku predizborne kampanje za lokalne izbore.

Nije to bio prvi teški incident u "Putevima", nakon što je Nešić preuzeo direktorsku funkciju.

Nešto prije pomenutog incidenta, Nešić je fizički nasrnuo na Borisa Pavkovića, tehničkog direktora, ali je ovaj uspio izbjeći batine.

Nešićevi dugovi

Nešić godinama već sa svojim privatnim firmama vrši razne malverzacije, ali je bio zaštićen od Režima, jer je finansirao SNSD i bio član te stranke, sve do pred izbore 2014. godine. 

Nešić je tada pristupio stranci Napredna Srpska, koja je na izbore izašla na listi DNS-a.

Nakon što su dva poslanika ove partije napustili Pavićev poslanički blok, Nešić je ostao lojalan DNS-u.

DNS je nastavio da ga štiti od pravosudnog progona, koji bi morao da se desi, jer je Nešić budžetima RS i BiH napravio štetu od 1,2 miliona KM, poreskim utajama.

Nešić je sa samo dvije firme napravio štetu od cca 1,2 miliona KM: To su firme “Dar Company”, koja Poreskoj upravi RS duguje 337.743,25 KM, „N trade“, čiji je dug PU RS - 20.138,41 KM, dok je „Dar Company“ dužna Upravi za indirektno oporezivanje 890.279,77 KM

 http://www.rtvbn.com/3845645/nesic-nelegano-zaradio-4-miliona-km

Nešić ucijenio putare da kupe so, zaradio 1.350.000

romanijapres | 19 Decembar, 2016 09:38

Nenad Nešić, direktor JP “Putevi Republike Srpske” nelegalno je zaradio 1.350.000 KM, tako što je ucijenio putarska preduzeća iz Republike Srpske da od firme, koju Nešić protežira, moraju kupiti so za posipanje puteva. U suprotnom, obustavio bi im isplate za poslove koje obavljaju po Ugovorima sa JP “Putevi Srpske”.
 Nešić je predstavnicima jedanaest putarskih preduzeća iz Republici Srpskoj lično saopštio da moraju pristati na navedenu ucjenu (i cijenu) ili za njih para sa računa “Puteva” nema.

Putari su prihvatili, vjerujući da nemaju kud, jer ih je Nešić obavijestio da iza njegovog zahtjeva stoji “lično Marko Pavić, predsjednik DNS-a” i da on to radi po njegovom nalogu.

Nešić je visoki funkcioner DNS-a, zadužen za Sarajevsko-romanijsku regiju.

Nešić je slagao putarima, jer, prema potvrđenim saznanjima, Pavić nema ništa sa ovom ucjenom, niti je na bilo koji način u njoj učestvovao. 

Uprkos tome, lider DNS-a nalazi se, nakon Nešićevog prljavog posla, u centru afere, kojom se već bave nadležne insitucije.

Legend d.o.o

Nešić je naložio putarskim firmama da so moraju kupiti od preduzeća “Legend” d.o.o., koje je registrovano u Istočnoj Ilidži.

Vlasnik tog preduzeća je Mladen Lučić, do prije dvije godine jedan od vođa studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i (godinama već) izvršilac brojnih Nešićevih prljavih poslova.

Nešić i Lučić se predstavljaju kao kumovi.

So za posipanje puteva, koju su putarske firme morale kupiti, kako ne bi ostale bez svojih para iz JP “Putevi Republike Srpske”, koštala je 170 KM po toni, što je znatno iznad stvarne cijene. 

Troškovi nabavke soli i njenog dopremanja do skladišta svakog od putarskih preduzeća ne prelaze 125 KM po toni.

Praktično, Nešiću i Lučiću je ostala čista zarada od 45 KM po toni soli.

Potrebe putarskih preduzeća u zimskom periodu su 30.000 tona soli, i to kada je snijega i leda u izobilju. 

Bili su prisiljeni kupiti svih 30.000 tona, čime su Nešić i Lučić nezakonito pribavili sebi korist od 1.350.000 maraka.

Ucjenjivanje se, sudeći prema ovom poslu, itekako isplatilo Nešiću.

Direktor silom

Nešić je za direktora JP “Putevi Republike Srpske” postavljen 25. jula ove godine i to na insistiranje Marka Pavića. 

Prije tog postavljenja, Pavić je insistirao da Nešić bude imenovan na poziciju direktora “Elektrodistribucije” Pale, umjesto Ljubomira Mrde, aktuelnog direktora i člana SNSD-a.

Mrda nije htio da podnese ostavku, a koalicija SNSD-a i DNS-a zamalo je pukla.

Od tada se odnosi između ove dvije stranke stalno pogoršavaju, a došli su do nivoa u kojem se otvoreno vrijeđaju predstavnici SNSD-a i SP-a, sa jedne i DNS-a, sa druge strane.

Nešićevo ucjenjivanje putara i nezakonito otimanje 1,35 miliona KM svakako ide u prilog Miloradu Dodiku u obračunu koji slijedi sa Pavićem. I koji je neminovan. 

Nešić redom bije

Nešić je vrlo nasilna osoba: 02.09. ove godine isprebijao je Živorada Bosančića, izvršnog direktora za pravne poslove u JP “Putevi Republike Srpske".

Bosančić je tada odbio da podrži određene Nešićeve nezakonite zahtjeve.

Nešić je toliko teško prebio Bosančića (člana Socijalističke partije) da je interevnisala Hitna služba, a sve je zabilježila i policija.

Međutim, režim je zataškao Nešićevo divljanje da ne bi izašlo u javnost i nanijelo štetu na samom početku predizborne kampanje za lokalne izbore.

Nije to bio prvi teški incident u "Putevima", nakon što je Nešić preuzeo direktorsku funkciju.

Nešto prije pomenutog incidenta, Nešić je fizički nasrnuo na Borisa Pavkovića, tehničkog direktora, ali je ovaj uspio izbjeći batine.

Nešićevi dugovi

Nešić godinama već sa svojim privatnim firmama vrši razne malverzacije, ali je bio zaštićen od Režima, jer je finansirao SNSD i bio član te stranke, sve do pred izbore 2014. godine. 

Nešić je tada pristupio stranci Napredna Srpska, koja je na izbore izašla na listi DNS-a.

Nakon što su dva poslanika ove partije napustili Pavićev poslanički blok, Nešić je ostao lojalan DNS-u.

DNS je nastavio da ga štiti od pravosudnog progona, koji bi morao da se desi, jer je Nešić budžetima Republike Srpske i BiH napravio štetu od 1,2 miliona KM, poreskim utajama.


Nešić je sa samo dvije firme napravio štetu od cca 1,2 miliona KM: To su firme “Dar Company”, koja Poreskoj upravi RS duguje 337.743,25 KM, „N trade“, čiji je dug PU RS - 20.138,41 KM, dok je „Dar Company“ dužna Upravi za indirektno oporezivanje 890.279,77 KM.
http://www.rtvbn.com/3845280/ucijenio-ih-da-kupe-so-zaradio-1350000

Zajedno za promene

romanijapres | 20 Oktobar, 2016 20:09

Заједно за промене

Ко је после *41 године извео тенкове на улицу и дошао на власт, како се зове тај режим? Јели он окупаторски? Јесте. И данас нам планирају будућност, они хоће да окупирају и наш 21. Век. Они нашу будућност хоће већ данас да потроше. Прошлост су нам потрошили, садашњост нам троше, хоће и будућност да нам потроше.  И шта нам они нуде у тој будућности, на свом балу вампира шта су нам обећали? Рекли су ако све буде у реду, ако будемо владали без проблема имаћемо дупло више него што имамо данас.Извадите ваше новчанике пребројте шта имате у њима. Да ли од тога може да се живи, да ли за та обећања вреди живети? Ако они преброје паре у својим новчаницима, делегати на њиховом балу вампира, установиће да се налазе већ у 23. Веку, ми смо у 15-ом они су у 23-ем. Очигледно међу нама нема помирења, или ми или они? Ми наравно. Али има практичнији предлог. Ако са грбаче Рсрпске привреде скинемо те паразите, већ данас бисмо сви ми могли да имамо дупло више него што имамо, јер то што они имају украли су од нас. Дакле ако би данас режим отишао са власти ми бисмо већ сутра били у 21. Веку. Зар то није добра понуда? Ако желе да нас уведу у 21. Век лако то могу нека оду и ми смо већ у будућности јер нама са њима будућности нема. У сваком производу који грађани купују пола цене је министарски рекет , ако уклонимо црвене лопове сваку производ ће коштати двоструко мање. Дакле без режима одмах дупло веће плате, без режима одмах дупло ниже цене, 4 пута би нам било боље оног тренутка када они оду. Па зар то није добра понуда?

И они који подржавају режим у будућности коју они планирају има места само за пар хиљада привилегованих људи. То проистиче из извештаја на њиховом конгресу. Нема заблуде не обећавају они ништа друго него да ће имати сви пар стотина марака, са тим не може да се живи. Нормално ће живети само пар хиљада људи. Режим то је црвена нојева барка на њој ће режим да смести тих својих пар хиљада изабраних. Да ли је на тој барци резервисано место и за њих и њихову децу, нека добро размисле да ли су и они у тој гомили која треба да се угуши у потоку или су у тој барци? Ако јесу не треба им замерити, Али ако нису нека добро размисле. У истом смо ми чамцу са њима, ми смо по режиму опредељени за пропадање као и они. Они су на нашој страни само што то не знају.

Свако појединачно треба да посвети време променама. По један сат дневно нека свако ради за промене. Хиљаде људи пута десетине дана то су милиони сати за промене. И оне ће доћи.

Држава може бити препорођена ако буде уклоњен режим.

Режим влада тако што је разјединио народ. Први корак је уједињење опозиције. Треба уклонити кукољ из опозиције. Кукавичја јаја напоље из опозиционог гнезда за сва времена. У обновљеној будућности ће све бити другачије. У њој нема режима. Нови живот може да почне ако буде уклоњена највећа препрека која има своје име и презиме: режим. Деведесетих је речено црвена бандо. Они су данас и црвенији и већа банда. Они су нас гурнули леђима уза зид, ми назад не можемо. Морамо напред. Две поруке: за промене и заједно. Заједно за промене.

Darko Marić iz Nevesinja u sukobu interesa

romanijapres | 28 Februar, 2015 15:40

Već pune dvije godine od 2012. godine odbornik iz "srpske radikalne stranke Dr Vojislav Šešelj" u Skupštini opštine Nevesinje, a sada i potpredsjednik S.O. Darko Marić je istovremeno osnivač i funkcioner udruženja "Sloga" Nevesinje koje se finansira iz budžeta opštine Nevesinje.

Osnovano se zna da je Darko Marić u sukobu interesa, a po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u organima RS u smislu da je po članu 1, 2, 3, 4, 9 ovog zakona kao izabrani predstavnik, (u koje spada kao odbornik), a sada je i potpredsjednik S.O. Nevesinje ima privatni interes koji utiče i može uticati na objektivno i nepristrasno vršenje dužnosti u ovoj lokalnoj samoupravi. 

Privatni interes odbornika Darka Marića se ogleda u tome što je on osnivač. član organa udruženja, lice ovlašteno za zastupanje i poslovanje, što uključuje prednost za njega, i njegovog rođaka Miroslava Marića takođe osnivača, člana udruženja i funkcionera tog udruženja koji je i partijski i poslovni saradnik Darka Marića.

Darko Marić kao izabrani predstavnik u opštini Nevesinje ponaša se nesavjesno i neodgovorno, nezakonito, pristrasno i nečasno, jer stalno favorizuje dodjelu ugovora i poslova i budžetskih sredstava udruženju građana Sloga u čijem radu i i funkcionisanju i poslovanju lično učestvuje kao i sa partijskim, rodbinskim vezama, iz budžeta opštine Nevesinje je ovom udruženju dodjeljeno desetine hiljada maraka bez ikakvog povoda jer ta organizacija nema ni ljudske ni druge resurse kojim bi opravdala tolika izdvajanja cbudžetskih sredstava, čak šta više to su bačene pare. Ne pridržava se principa odgovornosti, poštenja, savjesnosti, otvorenosti i vjerodostojnosti, te se ne pridržava  etike poziva i funkcije koju obavlja, jer diskriminiše druga udruženja i favorizuje praktično svoje udruženje od čega ostvaruje ličnu korist.  U obavljanju javne funkcije izabrani predstavnik Darko Marić, stavlja svoj privatni interes iznad javnog interesa . 

Izabrani predstavnik Darko Marić, je lično odgovoran za svoje djelovanje u obavljanju funkcija na koje je izabran, odnosno imenovani, i politički nije odgovoran građanima koji su ga izabrali ili organima vlasti koji su ga imenovali.

 Izabrani predstavnik Darko Marić, ne smije koristiti javnu funkciju za ličnu dobit ili dobit lica koje je sa njima povezano, i ne smije biti ni u kakvom odnosu zavisnosti prema licima koja bi mogla uticati na njihovu objektivnost, a s obzirom da je Darko Marić glavni funkcioner u udruženju građana Sloga jasno je da ostvaruje ličnu dobit i dobit lica koja su sa njim povezana partijski i rodbinski kao što je slučaj sa Miroslavom Marićem njegovim rođakom i stranakim saradnikom i poslovnim ortakom u ug Sloga. 

Po članu 9. ovog zakona stav d,ž,z,i ističe se da izabrani predstavnik Darko Marić favorizuje svoje udruženje i svog rođaka i partijskog saradnika za dobijanje granta za udruženje Sloga kojim oni upravljaju i tako sebe i rođaka privileguje i utiče na dobijanje granta od opštine, koristi povlaštene informacije o radu organa vlasti radi lične koristi preko udruženja građana Sloga i koristi drugih lica navedenog partijskog saradnika i srodnika Miroslava Marića i  na drugi način koristiti svoj položaj, kako bi uticao na odluke zakonodavne, izvršne  vlasti opštine Nevesinje gdje kao odbornik i potpredsjednik skupštine opštine Nevesinje osigurava većinu i tako obezbjeđuje dobijanje granta za svoje udruženje, te tako postiže ličnu korist i korist drugih lica, neku povlasticu ili pravo, zaključuje pravni posao ili na drugi način interesno pogoduje sebi i drugom licu Miroslavu Mariću sklapanjem ugovora sa opštinom Nevesinje o projektima i slično.

Zašto Milana Kolovića zovu DJ Krmak?

romanijapres | 10 Novembar, 2014 17:59

Lažni predsjednik studenata filozofskog fakulteta Pale i kleptokrata, Milan Kolović živi u studentskom domu Koran. Kako kažu njegova glavna zanimacija je organizacija pijanki i kockanja po sobama sa litrenjačama pive ili rakije svejedno koje, a ljubitelj je i jeftinih vina, pa kada to kroz par sati sve pomiješa ko splačine onda lomi inventar po studentskom domu zbog čega je morala zasijedati i komisija studentskog centra i disciplinski ga kažnjavati. Kažu da je u takvim naletima delirijum tremensa razvalio i svoj krevet pa spava na nekim dušecima, a na sred sobe mu je buđav lebac, kroz prozor se ne vidi ništa jer je prljav toliko pa to sve skupa izgleda kao zemunica ili bajta.

Kad se tako zagrijan zaleti ko vepar po kafićima po Koranu svi misle da je drogiran a on sam za sebe misli da je popularan i da ga svi vole, a onda od njega a i on sam od sebe pravi budalu tako što izvodi striptiz uz omiljenu pjesmu DJ Krmka cijelo selo šmrče bijelo. Da li i on šmrče ili ne, ne zna se pouzdano ali da divlja kao drogiran u to su se uvjerili svi koji ga znaju. Neki smatraju da mu to dolazi i od smjesa rakija za masažu pasa koju pije. Tako on u tom stanju psuje, vrijeđa i vadi plastični krst u koji se kune, a onda i sebe i krst zaljeva pivom, to mu valjda dođe kao neki paganski običaj prizivanja kiše, iako za tim nema potrebe jer kiše ima i previše. Međutim ispostavlja se da se on tako moli za dobitak na kladionici i brzo otrči da provjeri stanje tiketa, a odigra za svaki slučaj još pokoji , znaćete da je mićko u kladionici onda kada čujete najvulgarnije kočijaško glasno psovanje, tada znate da mićko gubi, a to je pojava,i tako on po cijeli dan provede između kladionice, kafane i doma gdje svrati na besplatne obroke jer on ne plaća studentski dom ili mu plaćaju drugi, u kome, ako nije dobio tiket a obično ne dobija, onda se on još više uljoska brljom i nanovo se otisne po kafanama da se tamo obraduje brljom. Zato on kod sebe uvijek ima drvenu olovku uzetu iz kladionice i po nekoliko papirića za fix.

A s obzirom da je nekoliko mjeseci trajala predizborna kampanja za izbore to je Mićku dj krmčiću pala kašika u med, pa ide nepozvan na sve stranačke promocije, svima sakuplja glasove i potpise, a zauzvrat ide po šatorima i salama jer je piva klipača i ostali alkohol besplatan što je za njega apsolutni raj od života jer on tada provede poseban obred za prizivanje dobrih rezultata na kladionici. Naime on naruči s obzirom da je besplatno dvije loze, ali u posebnim čašama.  Jednu lozu prospe u ruke i njome se maže po licu, glavi i vratu da mu da dovoljno sreće za uplaćeni tiket, a drugu lozu popije. Mada je primjećeno kada po šatorima i salama nema loze, on eventualno isti obred ponavlja sa točenom pivom.

Kako je Milan Kolović lažirao izbore u studentskoj organizaciji?

romanijapres | 06 Novembar, 2014 09:24

Milan Kolović, kao lažni predsjednik studentske organizacije Filozofskog fakulteta koji nikada statutarno nije izabran na tu funkciju, je krajem oktobra 2014. Godine uvidjevši svoju situaciju u kojoj se našao gdje je otkriveno da prethodne godine nije uopšte provodio izbore, iako je po statutu morao, a da prije dvije godine nije biran uopšte po statutu organizacije odlučio da lažira izbore za studentsku organizaciju Filozofskog fakulteta Pale i to tako što je bez oglašavanja, bez obavještavanja studenata, bez provođenja izbora na katedrama i biranja predstavnika katedri fakulteta, samoinicijativno pozvao malobrojne studente koji inače nikada nisu bili predstavnici svojih katedri, niti su za to ikada dobili podršku studenata sa istih, i odlučio da se ponovo samoizabere, naravno, kršeći statut jer je to njegova navika, gdje je glumio dnevni red i pričao o aktivnostima sasvim svjestan da on ništa od toga niti je uradio niti je sproveo, već je kao glumac amater u pozorištu uglavnom izigravao talase, mašući rukama.

Naravno da je trebalo mjesec dana staviti obavještenje o organizovanju izbora, naravno da je trebalo formirati komisiju za provođenje izbora, omogućiti svim zainteresovanim studentima da se prijave na svojim katedrama kako bi imali mogućnost da biraju i da budu birani, naravno da je trebalo sazvati sve katedre na sastanke, upoznati ih sa procedurom provođenja izbora, dati 15 dana rok za prijave kandidata, sprovesti izbore na katedrama, pa tako izabrane predstavnike katedri imenovati u skupštinu, pa onda sazvati izbornu skupštinu; Naravno da ništa od toga nije urađeno, jer onda ne bi Milan Kolović mogao da radi nestatutarno, pogrešno, diletantski i da srozava reputaciju SOFF-a jer mu niko ne bi dao podršku za takve budalaštine koje je do sada cijelo vrijeme pravio, a jedina aktivnost koju on provodi je opijanje u kancelariji SOFF koja bazdi na rakiju i koja više liči na skladište alkohola nego na studentsku kancelariju i promocija alkoholisanja što možete vidjeti zalijepljene plakate i letke po cijelom Filozofskom fakultetu gdje on promoviše snižene cijene točenog pića koje dobija u neograničenim količinama ukoliko dovede dovoljno studenata na pijanke.

Zar je to uzor studentima u ponašanju, aktivizmu i radu jedne organizacije i jednog fakulteta?! Zar je na to spao fakultet da ima takve predstavnike koji u NN vijeću ne znaju da prozbore ni prosto proširenu rečenicu, a kamoli da pomognu u radu i razvoju najbrojnijeg fakulteta? Bruka i sramota kakvi diletanti i mediokriteti predstavljaju studente Filozofskog fakulteta. Uzmite za primjer samo organizaciju odlaska na kulturno sportsku manifestaciju Primatijada 2014 ove godine u Bugarskoj gdje su studenti filozofskog fakulteta sa Pala istjerani iz hotela na ulicu zbog toga što su prekršili sva pravila i doveli ilegalno studente koji nisu prijavljeni za učešće na manifestaciji, a privatna policija je intervenisala više puta, naravno svu odgovornost snosi tzv. predsjednik organizacije Milan Kolović  koji je sve to i dezorganizovao i bio glavni krivac za fijasko učešća na manifestaciji u Bugarskoj koju je platio Filozofski fakultet Pale. Zar se takve stvari plaćaju da bi se dotični kolović bahatio na takav način. Ali kada je lažan predsjednik, na lažnim izborima, njegov (ne)rad i ne može biti drugačiji nego narušavanje reputacije i ugleda Filozofskog fakulteta i nanošenje štete i sramoćenje ustanove na svakom koraku! To je prava cijena lažnih izbora!

Kako Milan Kolović krade studente

romanijapres | 26 Oktobar, 2014 10:47

Kako Milan Kolović krade studente?

S obzirom da je dokazano da je Milan Kolović nezakoniti predsjednik Studentske organizacije Filozofskog fakulteta na Palama, da je sklon nasilju i alkoholizmu, isplivavaju i dokazi o tome kako beskrupulozno i konstantno krade studente ovog fakulteta naravno nekažnjeno i ne samo to, već on nastavlja da pravi haos i pljačka studente koji su ionako lošeg materijalnog stanja.

Kako Milan Kolović krade studente na članarini?

S obzirom da članarina koju studenti plaćaju pri upisu fakulteta nije obavezna ali je Milan Kolović pod obavezno naplaćuje lažući studente da se ne mogu upisati na semestar ako ne plate on ih ne samo što laže već i nezakonito raspolaže hiljadama i hiljadama maraka od tako ubrane članarine, jer on lično njome raspolaže ko alajbegovom slamom, pa tako sam, bez odluka organa (a i kako bi organi mogli odlučivati kada je Kolović nezakonito izabran suprotno statutu neposrednim biranjem, umjesto biranjem u skupštini), sam sebi prebacuje sredstva na svoj lični račun za nepostojeća putovanja, putne troškove navodne i tako krčmi studentske pare koje upotrebljava za lične potrebe, a ne za razvoj organizacije i stvarne potrebe iste. Postavlja se pitanje ko mu to dozvoljava, zašto ne reaguje uprava fakulteta jer on to čini već pune dvije godine i ne planira da stane, a i zašto bi.

Kako Milan Kolović krade studente na apsolventskoj večeri?

Svake godine tradicionalno se za apsolvente filozofskog fakulteta Pale organizuje događaj apsolventsko veče na kome imaju priliku da proslave svečanost povodom apsolviranja na fakultetu. Međutim ni to ne može proći bez pljačke studenata u organizaciji Milana Kolovića. Naime, svi studenti koji se prijave na ovaj događaj, a ima ih skupa sa DIF-om oko 200 uplate na račun studentske organizacije po 50 KM zauzvrat dobiju večeru, narodnu muziku, alkohol. Iako je poznato da ta ponuda ne prelazi po osobi više od 30 KM, jer organizator dobija popust, plus fakultet snosi troškove obezbjeđenja skupa i slično, onda dodđete do podatka da Milan Kolović za jednu veče ošteti studente i ukrade im 4000 KM što je užasno ako se uzme u obzir koliko studenti moraju izdvojiti za garderobu i sve ostale troškove prisustva tom događaju.

Kako Milan Kolović krade studente na apsolventskoj ekskurziji?

U maju svake godine se organizuje apsolventska ekskurzija za apsolvente ali i ostale zainteresovane, Milan Kolović ne provodi tender, ne sakupi ponude ko je najpovoljnija agencija već godinama nezakonito sklapa ugovore i ugrađuje se po studentu 20 KM, a takođe gratis mjesta koja dobija ne dijeli uspješnim studentima već sve sebi uzima i tako oštećuje npr. Talentovane studente i one socijalno ugrožene koji bi imali priliku putovati nakon uspješno apsolviranih studija, ali ne mogu jer ih Kolović krade, potkrada i obmanjuje. Naravno dokaz su ugovori i svjedoci, a nepojmljivo je da se to dešava na najbrojnijem fakultetu Univerziteta.

Ko je Milan Kolović

romanijapres | 11 Oktobar, 2014 21:19

Milan Kolović, student katedre za matematiku i fiziku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu je već dvije godine nezakoniti predsjednik pomenute studentske organizacije i to tako što je u decembru mjesecu 2012. Godine na nezakonito i nestatutarno organizovanim izborima proglasio sebe za predsjednika organizacije.

Naime po važećem statutu organizacije, izbore provodi skupština SOFF-a, tako što se prvo sa svih katedri/odsjeka biraju predstavnici istih koji čine skupštinu SOFF-a, a potom tako formirana skupština bira organe SOFF-a, predsjednika, upravni odbor, potpredsjednike i generalnog sekretara. I Tako je kod svih studentskih organizacija na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Ništa od ovoga nije primjenjeno prilikom izbora za predsjednika SOFF-a, niti je bio izbor delegata za skupštinu SOFF-a, niti je formiran novi saziv skupštine, niti je novi saziv skupštine birao predsjednika i ostale funkcije u organizaciji. Sve to se može potvrditi nepostojanjem zapisnika, provedenih procedura, niti ljudi koji su bili birani sa katedri u organe, dakle nijednim dokumentom se ne može potvrditi zakonitost provedenih izbora, te prava i obaveza proisteklih iz toga, tj. lažno sačinjenih eventualnih zapisnika o bilo čemu, a iz čega proizilaze čak i krivične posljedice u smislu, lažnog predstavljanja i zastupanja organizacije, zloupotrebe službenog pečata i nezakonitog raspolaganja materijalno finansijskim sredstvima organizacije stečenim članarinama, prilozima i sl. Takođe pomenuti samozvani predsjednik organizacije Kolović je cijelo vrijeme nezakonito i mimo statuta donosio odluke, potpisivao razna dokumenta i birao članove iz reda studenata u vijeće fakulteta.

Čak  šta više, s obzirom da statut organizacije kao i svugdje predviđa trajanje mandata od jedne godine, ni u decembru 2013. godine nije provedena procedura izbora za Studentsku organizaciju Filozofskog fakulteta, kao ni organa predviđenih statutom organizacije, a takođe nisu imenovani zakonito ni članovi u vijeće fakulteta, a Kolović je još i drugu godinu nastavio nezakonito da „službuje“ u SOFF-u i tako čini prekršaje u produženom trajanju, što sve izaziva zakonske posledice shodno svim pozitivnim propisima RS.

Da li je moguće da jedna takva osoba koja studira već osam godina i nalazi se na trećoj godini studija predstvlja najbrojniju populaciju studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a koja je čak i disciplinski odgovarala pred komisijom Javne ustanove Studentski centar Pale zbog nedoličnog ponašanja za koju je dobio kaznu ukora, o čemu postoji zvaničan dokument. Takođe dotični Kolović je poznat po pijanstvu i da svake sedmice organizovano saziva studente na pijanke, promocije alkoholizma kao poroka, a vrlo često koristi kancelariju SOFF-a za organizovane pijanke o čemu postoje svjedoci i dokazi, a nikada nije poznato da je organizovao bilo kakvu prigodnu manifestaciju ili se borio za prava studenata, kojima dvije godine nezakonito naplaćuje članarinu.

Sve ovo jeste dokaz prethodno iznijetog, a sa čime će biti upoznati sve relevantne institucije i javnost Republike Srpske, sve sa ciljem, kako bi se konačno skrenula pažnja i počeo uvoditi red i zakonito biranje predstavnika studenata, a ne urušavanje i ono malo sistema vrijednosti koje postoji, a koje treba da simbolizuje filozofski fakultet kao najveći i organizaciono najbrojniji.

Sramota je da se ovakve stvari dešavaju i nekažnjeno prolaze, te se zbog toga pozivaju nadležne institucije, prvenstveno prosvjetna inspekcija da utvrdi sve činjenično iznijete navode ove predstavke, a na osnovu čega će biti preduzeti daljni koraci u rješavanju ovog slučaja koji je nanio štetu ne samo studentima koji su obmanuti i prevareni, nego i kompletnom Filozofskom fakultetu ali i univerzitetu, jer se radi o besprizornom slučaju do sada neviđenom na ovim prostorima, a koji se tiče zloupotrebe funkcije, ovlaštenja, lažnog predstavljanja i zastupanja studenata, lažiranja izbora, onemogućavanja studenata da biraju i budu birani, te brojnih drugih nedjela ovog samozvanca koji se na krajnje bahat, arogantan i očito osion način drznuo da prekrši sve zakonske, statutarne, ali i moralne norme.

O ovome slučaju će biti upoznata naravno i šira javnost putem medija, a relevantne ustanove i institucije su dužne da reaguju, donesu odluke i da se što prije ova ljaga spere sa svih studenata koji se časno bore da steknu znanje, prisustvuju nastavi i vježbama i da budu korisni članovi ovoga društva i doprinesu mu onoliko koliko sutra zauzvrat mogu očekivati da im se kroz njihov životni i profesionalni angažman vrati.

Ovdje su iznijete samo osnovne činjenice o nezakonitom izboru, djelovanju i postupanju tzv. Predsjednika SOFF-a, a u daljnem zakonskom postupanju će sve biti detaljno obrazloženo i potkrijepljeno neophodnim materijalima i detaljima o čemu će sve institucije, a pogotovo mediji biti blagovremeno informisani.

Bole bez repa!

romanijapres | 07 April, 2014 20:35

Nema političara koji ne misli da su građani stoka, nema građana koji ne misli da su ovdašnji političari prva generacija svojih porodica kojoj je otpao rep. Misle na Boleta.

Razumijem kukavičluk, shvatam ljude koji se nisu odvažili da aktivno učine bilo šta. Ali zar ne može da odbije ručak ili neku privilegiju od opštinara, ijedan otkup koji je nuđen za pokorno ćutanje i (nezvanično) potpisivanje  svega što izlazi iz opštine, dok podanički ćuti o trošku nacije.

Samo ne znamo još da li će poslije 12. Oktobra ispred opštine po regres, topli obrok, zimnicu, krompir i kiseli kupus? On se neće sigurno crveniti, osim za vrijeme kampanje kada će oblačiti crvenu majicu. Ali i to izbjegava jer tada nema raskopčane košulje ispod koje se vidi zlatni lanac koji ga u kombinaciji sa rej ban naočarama čini lafom koji može i sada prevariti neku tv voditeljku ili aktivistkinju. On misli tako.

U našoj političkoj varoši svi lažu, mnogi kradu, neki ubijaju. Zbog takvih, a da nije straha od stranaca mi bismo već živjeli usred fašizma. Da idioti mogu da lete bh parlament bi za Boleta bio međunarodni aerodrom, jer je on obrazac kako za uništavanje firmi, tako i institucija. Osim toga on je časan čovjek. Čas tamo, čas ovamo. Kad god krene u sadašnji odbor stranke koji je pretvorio u javni toalet po kome svako piša,  svako ko uđe rizikuje da se nepovratno uprlja, zato on rijetko i svraća tu, ali je zato često sa svojima iz bivše stranke kojima još duguje usluge i kojima rado završava sve. On je umni i politički daltonista, a pod njegovim vođstvom paljanski odbor predstavlja romski duvački orkestar koji raštimovano svira od kuće do kuće, i čeka da mu narod baci sitniš (glas) kroz prozor, a onda se oni međusobno tuku za pare potrebne za piće i stranačko kurvanje. To je grupa budala koja ima problem sa inteligencijom, orijentacijom, vidom i sluhom.

Oni su uspjeli da pored prevara, mržnje, obmana, bijede, laži, opsesija, sve do divljih deponija u našoj opštini – dakle u idealnim uslovima za rad bilo koje opozicije u svijetu, ostave građane naše opštine bez nade. Iskoristili su svaku priliku već pune 23 godine od prvih višestranačkih izbora da svoju sujetu, pohlepu, bolesnu čežnju za publicitetom i aplauzima nahrane na štetu građana koji su u njima vidjeli nešto više od švercera polovne robe.  Zato su ovi Boletovi opozicionari gori od vladajućeg otpada, ovakvi Boletovi mušičari su potpisnici saveza pozicije i opozicije iz koje nemaju ništa, oni su postavili putokaze za budućnost i maratonsku trku u kojoj svi drugi trče naprijed , a paljani spokojno, u jednoličnom ritmu trče nazad kao da znaju prečicu u istoriju.

Svaka njihova stranačka planiranja su bila neiskrena, svako udruživanje prevara, svaka njihova akcija samo doprinos abnormalno normalnoj situaciji i svako obećanje gnusna laž. Više su snage potrošili na unutarstranačke borbe nego na raskrinkavanje opštinskog sistema koje podsjeća na lopovsko carstvo. Bole i kompanija čak otvoreno pokazuju da ne žele da ruše poziciju i da im nije do vlasti u opštini i gradu. Njima je, to je svakom građaninu jasno, samo do čelne pozicije unutar tzv. Paljanske opozicije, jer samo sa tog položaja mogu uspješno da trguju sa opštinarima.

Bole i njegovi podrepaši su doprinjeli tome da građani više i ne žele promjene u našoj opštini, jer njegova  opozicija svoju glupu i neiskrenu politiku smatra prednošću. S obzirom da glupaci čine ubjedljivu većinu Boletova politika se oslanja na veći broj potencijalnih mušterija. Zato rezultati politike na Palama više zavise od vradžbina nego od opozicionog rada.

GLASINAC, REPORTAŽA

romanijapres | 07 April, 2014 07:29

Glasinac: Otkriveni skeleti, drvena arhitektura i praistorijska keramika

Glasinac je jedan od najstarijih urbanih lokaliteta na području Balkana i jugoistoka Evrope. Arheolozi i istoričari svrstavaju ga među najznačajnija praistorijska područja evropskog kontinenta, pa je po njenu nazvana čitava jedna epoha praistorijskog života ljudi, tzv. Glasinačka kultura.


Na području Glasinca postojale najstarije ilirske zajednice na Balkanu. U srednjem vijeku tu su se ukrštali karavanski putevi, ali su prva arheološka istraživanja započeta tek nakon što su pronađena kultna "glasinačka kolica" prilikom izgradnje puta preko Glasinačkog polja prema Rogatici. Riječ je o jedinstvenom nalazu koji potiče s početka željeznog doba, koji je skrenuo pažnju svjetske javnosti na bogastvo kulturnog nasljeđa na ovom području. Publikacija ovih nalaza podstakla je druge istraživače starina na otkopavanja, a potom je Zemaljska vlada uzela eksploataciju u svoje ruke. Kustos sarajevskog muzeja Dr. Ćiro Truhelka proučavao je gromile na Glasincu i u okolini od 1880. godine, a potom je uslijedio niz arheoloških istraživanja do 1911. godine. U novije vrijeme istraživanjem prošlosti Glasinca bavili su se Borivoj Čović, Blagoje Govedarica i drugi arheolozi.

Prije dvije godine ekipa arheologa iz Republike Srpske, otpočela je nova iskopavanja i zaštitu nađenih eksponata na Glasinačkom polju, a ponukani onim što su do sada otkrili odlučili su svoja istraživanja proširiti i na druga područja opštine Sokolac, kao što su "Klisura" na Kadića brdu kod Knežine i pećina "Podlipa" na istom lokalitetu. U proteklih 30 dana ekipa arheologa boravila je na lokalitetu Crkvina na Glasinačkom polju, uz magistralni put Podromanija - Rogatica i nastavila istraživanje započeto u ljeto prošle godine.

Neistražena pećina Megara u Krnijama

"Ove godine radimo istočno od apside prostor nekropole i zapadno. Interesantno je da smo otkrili i plitko ukopane grobove koji pripadaju 16. vijeku. Otkrili smo jedan dječiji skelet sa nalazom turske akče iz 16. vijeka. Znači da je ovo postalo nekakvo kultno mjesto od praistorije do danas. Imamo praistorijske tumule. 

Upravo ove godine smo istražili jedan praistorijski tumul, pa imamo sve od 17, 18. i 19. vijeka, a evo i u 21. imamo lokalno groblje na ovom lokalitetu. U ovogodišnjoj kampanji otkrili smo daleko više ostataka drvene arhitekture iz grobova. To su čitave oblice od bijelog bora koje su očuvane praktično kao da su juče stavljene u grob, a ne da su stare 600 godina. Nešto manje novca smo otkrili nego prošle godine, ali smo otkrili daleko veći korpus grobova koji će dalje poslužiti antropolozima da izvalače svoju priču o životu u srednjem vijeku. Na brdu iznad Crkvine otkrili smo jednu manju nekropolu pod tumulima pa smo ove godine radili i veći tumul. Otkriveni su ostaci pokojnika i obilje praistorijske keramike, rekao je za Info radio Sokolac, arheolog kustos Muzeja u Doboju Aleksandar Jašarević, koji je i lani bio na čelu tima koji se bavio zaštitnim arheološkim iskopavanjima starina na ovom području", izjavio je Aleksandar Jašarević, arheolog kustos Muzeja u Doboju.

Prošle godine ste na ovom lokalitetu otkrili ostatke temelja srednjovjekovne crkve, tkanine i zlatoveza. Kakva je sudbina tog materijala, s obzirom da nemamo ni regionalni muzej, mjesto gdje bi mogli da zaštitimo sve te podatke i eksponate koje vi nađete na Glasincu?

"Evo drugu godinu za redom Muzej u Doboju, u saradnji sa Muzejom Semberije radi prvenstveno zaštitna arheološka iskopavanja na lokalitetu Crkvina, kod Sokoca na Glasinačkom polju. Prošle godine smo radili ostatke temelja srednjovjekovne crkve iz 14. vijeka, jedan manji dio grobova oko crkve, dok ove godine radimo širi nastavak istraživanja na nekropoli pod stećcima. Materijal sa Glasinca sa prethodnog iskopavanja je u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, do 90-tih godina i oni su polagali pravo na to kao centralna institucija i danas baštini sav materijal, dok Muzej Doboj trenutno samo privremeno čuva materijal sa Glasinca do osnivanja neke Muzejske institucije. Mi stalno govorimo o potrebi osnivanja nekih muzejskih institucija na području istočnog djela RS, a zapravo mi sem Muzeja Semberije u Bijeljini i Muzeja Hercegovine u Trebinju nemamo nikakvu muzejske institucije koja bi brinula o tome. Da bi se sačuvao materijal mora postojati profesionalni kadar: istoričar, istoričar umjetnosti, arheolozi i konzervatori. Sve to može samo neka jaka muzejska institucija. Na žalost kod nas je Zavod za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa nema područne jedinice, tako da moramo raditi na nekoj institucionalizaciji čitave muzejske struke posebno na sarajevsko-romanijskoj regiji".

Na čelu tima istraživača je arheolog kustos Muzeja u Doboju Aleksandar Jašarević

Iako su od davnina postojale legende da se na Glasinačkom polju dešavalo mnogo toga u stara vremena, ljudi nisu nastojali u proteklih 100-200 godina da sačuvaju sve te nadzemne eksponate ili ih zaštite na neki način?

"Ovo je prvenstveno jedna tužna priča o lokalitetu koji je uništavan i devastiran u proteklih više od 100 godina. Prva devastacija lokaliteta je počela krajem devetnaestog vijeka, kada su stećci korišćeni za tamponiranje puta, a najveća devastacija desila se poslije Drugog svjetskog rata između 1946. i 1947. godine kada je preko 50 odsto nekropole stećaka minirano, uništeno i ugrađeno u Zadružni dom u Bjelosavljevićima. Tada su nepovratno uništeni mnogi stećci sa natpisima i ornamentima. Devastacija se na žalost nastavila i dalje sve do 2009. kada su bagerom uništeni djelimično temelji srednjovjekovne crkve. 

Nakon toga je opština Sokolac 2013. preduzela finansiranje zaštitnih arheoloških iskopavanja. Tom prilikom otkrili smo temelje jednobrodne crkve sa pilastrima. Interesantno je da je to prva istraživana crkva na području srednjovjekovne Zemlje Pavlovića. Njih ima više, ali nikada nisu budile pretjeranu pažnju istraživača. Obično se smatralo da crkveno graditeljstvo srednjovjekovne Bosne nije bilo tako razvijeno kao u susjednoj Nemanjićkoj Srbiji gdje imamo velike manastire, zadužbine ktitora dok se ovamo zapadno od Drine uglavnom pojavljuju manji. Nemamo tako velike manastire kao što su Studenica, Gračanica. Imamo uglavnom manje crkvice oko nekropola. Bosanski kraljevi nisu bili poznati kao veliki ktitori zadužbina. 

Uglavnom su građene manje crkve, grobne kapele, zagrobni mauzoleji, ali one na žalost nikada nisu pretjerano istraživane, jer u to vrijeme nisu imale bogatog materijala da bi privukle istraživače. Ova crkva na Glasincu je interesantna jer je građena početkom 14. vijeka, najverovatnije kao neka zagrobna crkva lokalnog vlastelina, da bi se u drugoj polovini 14. i u 15. vijeku oko nje obrazovala jedna velika nekropola. Imamo više od hiljadu grobova na ovom brdu. Mi smo istražili negdje oko 50 grobova, što nije ni pet odsto ukupne nekropole, ali smo dobili bogat materijal za razumijevanje života u srednjem vijeku; prvenstveno trgovine i razmjene. Dalja antropološka istraživanja vjerovatno će otkriti elemente, biološke strukture populacije. Kolika je starost bila, koliki je prosječni vijek čovjeka bio u srednjem vijeku, od čega su bolovali, šta su radili, kako su se hranili?", priča Jašarević.


Oblica bijelog bora stavljena na dječiji grob

Savremena nauka može da odgonetne i da sliku, ustvari da vi složite kockice istorijskog mozaika Glasinca u to vrijeme?

"Kosti su jako bitne. Danas fizički antropolozi iz kostiju mogu daleko više izvući nego što arheolozi mogu iz materijala pročitati. Mogu čitav život jedne osobe pročitati na osnovu kostiju. Interesantno je da na ovom lokalitetu imamo veliku smrtnost djece. Preko 30 odsto skeleta pripada dječijim, mlađim od pet godina uzrasta. Znači da je u srednjem vijeku smrtnost djece bila velika. Djeca nažalost nisu dobijala stećke jer nisu bili socijalno dorasli određenom socijalnom staležu, ali interesantno je videti položaj djece u srednjem vijeku, na osnovu antropološke strukture.

Kada kažemo da je crkva bila freskopisana, obično zamišljamo sad neke velike vizuelne slike svetaca i freske, ali ovdje to nije slučaj. Riječ je o metopama, uglavnom, horizontalnim i vertikalnim poljima freskopisanim na malteru. Imamo različit spektar boja od žute, crvene, bijele, zelene, plave, ali nema vizuelnih prestava nikakvih likova ili biljnih ornamenata. Crkva je najvjerovatnije bila mauzolejnog tipa, najvjerovatnije nekog velikaša.

Otkrili smo jedini zidani grob. Grobnica ktitora je otkrivena u crkvi u glavnom brodu pri zapadnom zidu, otkrivena je zidana jedina konstrukcija, gdje je bio položen najvjerovatnije muškarac, oko koga je bilo i djece, vjerujemo, članova njegove porodice. U kasnijem periodu čitava nekropola je formirana. Znači čitavo Glasinačko polje pa i šira regija sahranjivala je svoje pokojnike oko crkve koja je postala neka javna komunalna crkva. Ono što je bitno da je ovo jedina crkva koja se javlja u pisanim izvorima na području Zemlje Pavlovića. Ona se javlja u dubrovačkim izvorima, pet-šest puta, kao "crkva na glasu", oko "crkve na glasu". Javlja se mahom na latinskom nazivu jer je pored crkve prolazila srednjevjekovna carina, gdje su trgovci iz Dubrovnika morali da carine robu na Glasinačkom polju, da bi išli dalje prema Olovu i Srebrenici. 

Znači svi karavanski putevi prolazili su pored te crkve, tako da je ona postala neki "pejzažni reper" gdje su se trgovci orijentisali kad kažu "kod crkve na glasu" je carina."

U jednom od grobnih mjesta našli ste ostatake dubrovačkog srebrnog novca, ostatak tkanine i zlatoveza, što dovoljno govori o već rečenom. Poznato da je na području sadašnjeg Olova, postojao rudnik srebra i olova i da su trgovci iz Dubrovnika preko Glasinca dolazili na ove prostore.

"Feudalna moć jedne srednjevjekovne porodice zavisila je prvenstveno od trgovine i kontrole rudnika. Tako je i dinastija Pavlović kontrolisala rudnike u Olovu, koji su bili znatan dio prihoda za porodicu pa su ubirali carinu na Glasincu od dubrovačkih trgovaca. Dubrovčani su bili najveći pokretači trgovine i razmjene na području srednjovjekovne Bosne, pa je i opticaj njihovog novca bio najveći. Kad kažemo Kraljevina Bosna zamišljamo opticaj bosanskog novca, ali to nije tačno. Najveći opticaj je imao dubrovački novac koji je bio najšire rasprostranjen, bila je neka univerzalna moneta tog doba, kao što je danas euro. To je bio dubrovački dinar jer su bosanski kraljevi zapravo kovali svoj novac u Dubrovniku tako da smo našli nekoliko primjera dubrovačkog srebrnog novca. On je kovan od druge polovine 14. do prve polovine 15. vijeka.

Zlatovez, ostatak tkanine takođe, najvjerovatnije potiču iz Dubrovnika ili Venecije. To je luksuzna nošnja, luksuzni tekstil koji je kupljen na primorju. Pretpostavljamo da je neki lokalni plemić ili trgovac, koji je to mogao sebi da priušti, bio sahranjen sa takvom odjećom."


Stari natpis na stijeni

"Ono što je interesantno je, da su ovdje kraški uslovi na terenu očuvali tu drvenu arhitekturu grobava i taj tekstil, tako da možemo i da rekonstruišemo i te neke pogrebne običaje, kako je izgledao sanduk, kako su polagali pokojnike, kakva je nošnja bila... Pronađen je i dobar dio nakita. Riječ je o najvjerovatnije djelovima naušnica i djelovima igle. Naušnice su rađene od srebra sve, sa tri jagode. Veoma, veoma luksuzni nalazi koji potiču iz lokalnih ili radionica bliže primorju ili Hercegovini, gdje imamo sličan materijal."

Koliko ća vam biti potrebno vremena da napravite konačnu sliku, da to sve ispitate i dođete do pisanih rezultata i da li vam je neophodna saradnja sa drugim slučnim institucijama; prvenstveno Muzeja u Dubrovniku, Zemaljskog muzeja u Sarajevu i Muzeja u Beču ?

"Svi pisani dokumenti vezani za srednjovjekovnu Bosnu, prvenstveno za Glasinac potiču iz Dubrvnika. To je jedina arhiva koja je nama u blizini sačuvana, jer bosanska arhiva, bosanskih kraljeva spaljena je poslije osvajanja Osmanlija u Bosni, tako da mi imamo samo tu jedinu priču, korespodenciju koja je ostala u Dubrovniku. Nedostaje nam ova druga - naša lokalna tako da se moramo oslanjati samo na priču iz Dubrovnika koja je veoma dobro publikovana i objavljena. Tu imamo čitav korpus dokumenata srednjovjekovnih. Iz Beča je to nešto manje. To je uglavnom vezano za neke viteške turnire i bosanske kraljeve i velikaše, koji za Glasinac nisu toliko ni bitni. Sav pokretni arheološki materijal sa Glasinca čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Počev od iskopavanja krajem 19. vijeka i velikih naučnih pionira kao što su; Ćiro Truhelka, Mihovil Mandić, Đorđe Stratimirović itd... Dok se nešto manje materijala od prošle godine čuva Muzej u Doboju, ma da moram istaći da je to samo privremeno deponovanje materijala u muzeju Doboj, do osnivanja neke lokalne muzejske institucije."

Populacije kulture su se mijenjale, ali poštovanje nekih kultnih svetih mjesta ostalo je zabilježeno kroz tradiciju hiljade i hiljade godina. Prva zabilježena bitka u pisanim izvorima je takozvana "bitka na Glasincu" koja se desila 1391. kada je kralj Dabiša pobijedio turske odrede koji su logorovali na Glasincu. Postoji indicija da je tad 1391. čak i crkva na Glasincu spaljena jer su kasnije grobovi 15. vijeka presjekli zidove te crkve, što znači da je ona bila u nekom ruševnom stanju i da je ta godina bila ovako presudna. Iz pisanih izvora saznajemo da su Turci logorovali na Glasincu i najvjerovatnije da su oni tad i spalili tu crkvu koja je kasnije možda djelimično obnovljena, a možda i nije nikada, ali je postala neko kultno mjesto sahranjivanja, do čuvene bitke kod Šenkovića 1878. godine gdje su bosanski begovi pružili posljednji otpor okupaciji Austrougarske vojske, kada su pobijeđeni u bici na Šenkovićima. Tada je podignut jedan veliki spomenik na Crkvini austrougarskim vojnicima. To je bio monumentalan i impresivan spomenik, koji je miniran poslije Drugog svjetskog rata. Uništen je upotpunosti. Danas su ostali ostaci temelja i par kamenova koji su bili ugrađeni. Iako je simbol nekog okupatora, bio je arhitektonsko čudo tog doba i i značajan detalj iz istorije Glasinca i trebalo ga je sačuvati. Znamo kulture i populacije, ljudi se mijenjaju, ali ne treba dozvoliti uništenje svega što su ti ljudi ostavili. Znači Glasinac je bogat, imamo bogate ornamentisane nišane, koji su monumentalni i svjedočanstvo o nekim ljudima iz prošlosti koji su zivjeli tu, pa do stećaka, gromila... sve su to neki ostaci baštine koju mi moramo istraživati i štititi."

Ko vas finansijski pomaže? Jasno je da vas nosi ljubav prema poslu arheologa i entuzijazam da što više doprinesete toj oblasti istraživanja, ali je neophodna i materijalna podrška?

"Važno je raditi ono što volite. Ako nešto volite bićete najbolji, ali novca ima. Odvajanja za kulturu nisu velika, samo treba ravnomjerno rasporediti novac. Često ljudi zamišljaju da su za arheološka istraživanja potrebne neke velike pare. To je nekih 15 do 20.000 KM gdje možemo postići stvarno velike i fascinantne rezultate i prezentovati jednu opštinu. Evo drugu godinu zaredom opština Sokolac finansira ovo istraživanje. 

Prvu godinu je finansirala samostalno, drugu godinu sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica kroz regionalni projekat "Očuvanje identiteta i kulturne baštine". To nisu velika srestva, ali su jako bitna za prezentaciju opštine posebno u ovom slučaju što je riječ o stećcima i jednom specifičnom vidu materijalne kulture koji je karakterističan za neke naše zemlje; hajde da kažemo za BiH najkarakterističnija, mada se javljaju i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Zajedno su ušle na nacionalnu listu za UNESKO, ali su oni neka karakteristika BiH po formama brojnosti, ornamentima i postoje kao neka naša lokalna karakteristika bitna i za svjetsku baštinu, ali opštinu Sokolac koja ima jednu takvu nekropolu u Luburića polju, nadomak Sokoca svrstanu na listu od 30-setak nekropola koje će biti uključene u svjetsku baštinu."

Hoćete li se zadržati samo na ovom lokalitetu, ili će te, ukoliko bude novca, početi da istražujete i druge nekropole stećaka kao što su Luburić polju, u selu Grbići na mjesnom području Sokolovići, na području Knežine i rubnih sela prema Olovu?

"Opština Sokolac je prilično bogata stećcima, pored opština Rogatica i Pale koje su najbogatije u istočnom dijelu RS. Stvarno je dijapazon stećaka jako veliki i pored nekih nekropola npr. ova na Crkvinama gdje je nalazi više 400 stećaka, pa do nekih manjih npr. u Kovačevom dolu ima ih 50-setak. Svi oni su neke različite ornamentike, imaju različite tehnike izrade, ali su jako bitne jer govore o toj nekoj socijalnoj dimenziji sahranjivanja u srednjem vijeku. Istraživaćemo koje to mogao sebi da priušti stećak, ko su bili klesari, ko su bili kovači, ko ti ljudi koji su uklesavali imena?

To baš istorija ne može da otkrije i tu je arheologija koja može da otkrije život običnih ljudi, jer istorija više pamti feudalce, vitezove, kraljeve, dok je obični svijet nekako zanemaren u istorijskim izvorima. Upravo arheologija pokušava da rekonstruiše život običnih ljudi i zajednice. Nas interesuje čitav socijalni stalež, od onih marginalnih ljudi koji su posmatrani, do nekih visokih feudalaca. Znači mi možemo da nađemo sponu između svih tih ljudi, da ih povežemo i da vidimo kako se to živilo u srednjem vijeku, šta se jelo, kako se jelo, kako se živilo, kakav je njihov položaj bio? Čitava Glasinačka klutura, kako je ta praistorijska kultura definisana, je stvarno fascinantna. Hiljade i hiljade grobnih tumula, gradina, je tu u okruženju. Zapravo kada dođete na Sokolac i na Glasinačko polje na svakom brdu vas nešto očekuje, od gradine, do manjeg utvrđenja, od nekropola pod tumulima i stećcima. Stvarno je prebogato. Danas je ovo nešto manje naseljeno područje, nego kada zamislimo praistoriju. Od praistorije do danas stavrno imamo širok spektar kultura koje su ovdje živjele, samo da spomenemo npr. pećina "Podlipa" je najpoznatije nalazište u istočnom djelu BiH, iz praistorijskog perioda, paleolitsko, sa nekim tragovima rezbarija, sa nekim crtežima na zidovima, nešto što možemo nazvati rana umjetnost koja se javlja. To je isto započet lokalitet i danas imamo indicije da bi moglo da se nastavi, ali za mene je najinteresantnije jer sam ja prvenstveno praistoričar. Bavim se praistorijskom arheologijom, za mene su najinteresantniji gradine i tumuli, a ovdje ima stvarno velikih gradina, ako što su Klisura u Kadića brdu, kao što su Ilijak i slične."

Nalazište Klisura

Na ovaj način nastavljaju se istraživanja kustosa Zemaljskog muzeja Dr. Ćira Truhelke, i drugih iz starije plejade istraživača na širem području Glasinca. s kraja 19. vijeka i Dr. Blagoja Govedarice arheologa novije generacije?

"Prva arheološka iskopavanja, zapravo arheologija je nastala na Glasinačkom polju 1880. prilikom probijanja puta za Rogaticu, kada su otkrivena ta čuvena Glasinačka kolica koja se čuvaju u Beču. Tada je nekako ta čitava priča o arheologiji, o Glasincu krenula da bi Ćiro Truhelka došao osam godina kasnije kao doktor nauka iako je imao samo 22. godine i krenula su ta arheološka istraživanja, stvarno velikog obima. Tako su BiH i Glasinac ušli u svjetsku arheološku baštinu. To su stavrno bili pionirski poslovi za to doba. Istraženo je nekoliko hiljada tumula, preko hiljadu i po tumula i gradina. To je stvarno bio veliki posao.

Profesor Govedarica je započeo jedan novi vid istraživanja koji je zaista bio revolucionaran za BiH tada, istraživanjem Klisure na Kadića Brdu kod Knežine, jednom novom metodologijom. Nažalost sve je to stalo devedeset i prve godine iako su rezultati bili jako obećavajući, nađen je jako bogat materijal na Klisuri, tako da planirano istraživanje Klisure-Kadića brdo, kao jednog od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta za Glasinac. Kolege iz Beograda se isto interesuju za pećinu Podlipa, tako da ćemo neku saradnju sigurno organizovati i sigurno da ćemo nastaviti u narednim godinama da istražujemo bar mjesec dana svake godine na ovim područjima."

Postojala je inicijativa 2008. godine da se na lokalitetu Crkvine na Glasincu gradi pravoslavna crkva, pa se od te ideje na sreću odustalo. Šta vi kažete o toj ideji?

"Mora se poštovati prvenstveno zakon. Vjerske zajednice imaju svoj zakon po kojima djeluju, ali on ne smije dolaziti u sukob sa zaštitom kulturne baštine, jer je to sve naša kulturna baština; pripadnika živih religijskih zajednica i onih koje više ne postoje. Prvenstveno arheolozi se zalažu za konzervaciju temelja, njihovo izdizanje na nekih metar - metar i po, da se vidi da su tu postojali ostaci crkve, ali ne i da se gradi crkva preko starih temelja. Može da se gradi izvan zone zaštite, može da se gradi ili kapela ili neka crkva. To ostavljamo na vjerskim zajednicama, u ovom slučaju, srpskoj pravoslavnoj crkvi da odredi šta joj je činiti, šta smatra da joj je u redu. Iako je ona vlasnik čitave zemlje i nekropole to zapravo ne daje za pravo nikome da uništava ili ošteti tako važan objekat. Prosto to je spomenik kulture ove države RS i BiH i moramo se malo pažljivije odnositi prema njemu. Znači bilo bi dobro i za srpsku pravoslavnu crkvu da se konzerviraju temelji, da se kaže da je tu postojala crkva u 14. vijeku koja ima neki kontinuitet do danas, ali da se pored gradi kapela ili krst koji bi označio taj sakralni prostor. Protiv smo toga da se na temeljima starijih objekata grade novi, pošto se uglavnom ne poštuju pravila u toj oblasti što smo jako često vidjeli poslije posljednjeg rata, tako da danas imamo konake u manastirima sa PVC- stolarijom, sa nekim modernim materijalima kojima zapravo i nije mjesto u takvom srednjovjekovnom ambijentu. Isto je riječ i kada se radi o džamijama i katoličkim crkvama. Znači mora se poštovati duh vremena u kome su one izgrađene. Ne smije se koristiti beton, što danas obožavaju."


Arapski natpis na izvorištu Knežak

Je li ovaj arheološki lokalitet na Glasincu zakonom zaštićen od udara različitih građevinara, koji ne poznaju ili neće poštuju taj dio istorije. Šta je potrebno preduzeti da bi bio zaštićen?

"To je najveći problem sa našim zakonom. Zapravo zakon kaže da su građevinari dužni da obavijeste Zavod za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika prije početka radova. Često se pitaju zašto bi oni morali to uraditi ako im to ide na štetu? Znači mora se promijeniti zakon gdje dozvolu za bilo kakve građevinske radove prvo treba tražiti od Zavoda koji bi provjerio da li postoji tu neki lokalitet ili ne, kako bi se dalje mogli vršiti bilo kakvi urbanistički radovi ili gradnja kamenoloma. Uglavnom kamenolomi uništavaju čitava brda i srednjovjekovna utvrđenja. To je najveći kulturni genocid koji se kod nas dešava. Znači moramo promijeniti zakon, ali opet moramo raditi i na svijesti ljudi da je to njihova kulturna baština i da je ne treba uništavati. Ovaj lokalitet je zaštićen kao nacionalni spomenik BiH. On ima neku pravnu formu zaštite, ali to ništa ne znači i dalje se može desiti da on bude uništen jer ne postoji adekvatna zaštita."

Koja je uloga lokalne zajednice u svemu tome? Sličnih lokaliteta ima mnogo, posebno na mjesnom području Knežina i rubnim selima prema Olovu.

"Svaka opština bi trebala uraditi reviziju svakih destak godina da se utvrdi stanje postojećeg kulturnog dobra. To treba da radi u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturnih spomenika kada se pravi neki novi regulacioni plan da bi znali kakvo nam je stanje kulturne baštine, da vidimo šta smo uradili, šta smo oštetili, šta sačuvali i da bi apelovali na zaštiti. Naravno, ne možemo očekivati od opštine da ona štiti kulturnu baštinu upotpunosti. Ona može da na vrijeme spriječi uništenje i da blagovremeno obavijesti Zavod za zaštitu spomenika ukoliko uvidi da je stanje narušeno.

Sutra završavamo svoj dio posla za ovu godinu na Glasincu, a iduće godine opet planiramo najvjerovatnije u julu da radimo. Samnom u timu su; Snježana Antić, kustos arheolog iz Muzeja Semberije, Jelena Bulatović, arheozoolog iz Beograda, koja radi analizu životinjskih kostiju sa lokaliteta i mladi kolega Nikola Kulidža iz Prijedora", zaključio je Jašarević.

 

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

OBNARODOVANO: MILOŠEVIĆ NARUČILAAC UBISTAVA

romanijapres | 01 April, 2014 07:42

Слободан Милошевић (Фото: Курир)
Слободан Милошевић (Фото: Курир)

Милошевић лично наручивао убиства?

Београд – Ових дана завршава се обимна истрага о политичким убиствима која су обележила владавину Слободана Милошевић, јавила је јутрос ТВ Пинк, позивајући се на изворе у МУП-у Србије.

Досадашњи резултати истраге озбиљно упућују на закључак да је могући наручилац неких убистава лично Слободан Милошевић.

У току су финалне провере ових навода након чега се може очекивати званично саопштење истражних органа.

Адвокат Рајко Даниловић изјавио је тим поводом да се докази, уколико их има, морају уважити, а неки од процеса ревидирати или допунити.

Даниловић, који је заступник породице убијеног новинара Славка Ћурувије, нагласио је да тежина и валидност доказа утиче на процесе који су току и да су важни докази, које имају МУП, односно БИА или било која служба, која је обављала те истраге.

„Србија мора да се суочи са својом прошлошћу, која је ружна и тамна, али без тог суочавања са прошлошћу није могуће ићи напред“, рекао је Даниловић у телефонској изјави за Јутарњи програм ТВ Пинк.

Даниловић је рекао да га није изненадила вест о томе да се завршава обимна истраге о политичким убиствима, која су обележила владавину Милошевића, где досадашњи резултати истраге озбиљно упућују на закључак да је могући наручилац неких убистава лично Милошевић.

„Да се зачепркало по том тиранском систему, под којим смо ми били годинама, утврдила би се та неспорна чињеница, коју су сви видели, а ретко ко је имао храбрости да о њој и говори, а наравно, ретко је ко, скоро нико, није имао доказа о томе“, рекао је Даниловић.

На питање да ли сумњичење супруге, сина и целог Милошевићевог окружења да је одговорно за политичка убиства, а да при том Милошевић о томе није знао, представља намерне дезинформације, Даниловић је одговорио да је то део пропаганде која је једно време била ефикасна и имала резултата и да је у јавности углавном такво мишљење, иако наивно и владало.

„Држава није приватни посед, па да могу ћерка, син, жена да вршљају. Ипак је држава велика организација у којој један човек одлучује“, додао је Даниловић.

Хронологија убистава која су окарактерисана као политичка

Поводом незваничне информације из МУП-а, да је при крају истрага више политичких убистава, која су обележила владавину Слободана Милошевића, који је, према тим наводима, могући наручилац неких од тих убистава, следи хронологија случајева, који, углавном, нису разјашњени:

1. Радислава Дада Вујасиновић, новинарка и уредница магазина „Дуга“, 9. априла 1994. пронађена је мртва у породичном стану у Београду.

Њена смрт до данас није разјашњена.

У магазину „Дуга“ где је била запослена од 1990. је од самог почетка сукоба пратила ратна догађања широм негдашње Југославије, а потом негде од краја `92 до смрти политичке прилике унутар земље.

Према званичној верзији извршила је самоубиство, пуцњем у груди из ловачке пушке, дан пре него што је пронађана, дакле 8. априла.

Балистичар Владимир Костић је 2008. закључио да је њена смрт „највјероватније узрокована деловањем другог лица“. Потом је Окружно тужилаштво јануара 2009. покренуло преткривични поступак за убиство.

2. Зоран Тодоровић Кундак ( 38), тада директор Беопетрола и генерални секретар Југословенске левице, убијен је 24. октобра 1997. испред зграде Беопетрол у Булевару Лењина 113, у Новом Београду.

На њега је из аутоматског оружја, највероватније хеклера или шкорпиона, пуцао непознати убица, како је тада писано, не старији од 30 година. У Тодоровића је убица испалио четири хица, два у главу, а у пуцњави је тешко рањен и Синиша Миленковић (35), према званичној верзији, возач комерцијалног директора исте фирме.

3. Радован Стојичић Баџа (46), начелник ресора јавне безбедности и заменик министра полиције убијен је 11. априла 1997. у ресторану „Мама миа“.

У ресторан пун гостију ођедном је ушао нападач с вуненом капом преко лица. Убица је испалио седам хитаца ка Стојичићу, од којих га је погодило шест.

Стојичић је важио за поверљивог човека некадашњег председника СРЈ, тада Србије, Слободана Милошевића. Након убиства помињало се, између осталог, и да се бавио кријумчарењем цигарета, иако то никад није доказано.

4. Славко Ћурувија (50), новинар, власник листова „Дневни телеграф“ и „Европљанин“ убијен је 11. априла 1999. испред улаза у зграду у којој је становао, и у којој се налазио део пословних просторија његовог „Дневног телеграфа“, у пасажу у Светогорској улици, тада Лоле Рибара, бр. 35. у најужем центру Београда.

Истрага је, после петооктобарских промена, утврдила да су га даноноћно пратили припадници Државне безбедности и да су изненада, уочи самог убиства, повучени са „задатка“.

На основу захтева Специјалног тужилаштва истражни судија саслушао је више од 100 предложених сведока. Поред осталих саслушано је „27 пратилаца“ припадника ДБ, низ бивших функционера те службе, обављено је медицинско-балистичко вештачење, а прикупљени су и други материјални докази.

Иако истрага траје годинама, није још увек јасна позадина овог убиства, као ни ко су непосредни извршиоци, а осумњичени су Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић, Мирослав Курак.

5. Припадници СПО Веселин Бошковић (брат Драшковићеве супруге Данице), Вушур Ракочевић, Драган Вушуревић и Звонко Осмајлић убијени су 3. октобра 1999. на Ибарској магистрали.

Камион који је намерно изазвао саобраћајну несрећу припадао је Државној безбедности, а возач, директан извршилац убиства, био је припадник Јединице за специјалне операције.

Бивши припадници ДБ Радомир Марковић (63), Милорад Улемек (41), звани Легија, Ненад Илић (35) и Бранко Берчек (33) правоснажном пресудом кажњени су на по 40 година затвора.

Радомир Марковић је, поред ове пресуде, раније осуђен и 2007. године на 15 година затвора за убиство Ивана Стамболића и атентат у Будви, други покушај убиства Вука Драшковића. Тадашњи шеф београдске полиције и Београдског центра ДБ Бранко Ђурић и Милан Радоњић ослобођени су оптужби. Суд је закључио да Радоњић није крив ни одговоран иако су радници Београдског центра ДБ-а по његовом налогу интензивирали праћење Драшковића неколико дана пре четвороструког убиства.

6. Жељко Ражнатовић Аркан (48) убијен је 15. јануара 2000. у холу београдског хотела „Интерконтинентал“.

Нападачи су га погодили са три хица у главу. Убијени су и његов телохранитељ Миленко Мандић Манда (1956) и Драган Гарић (1953).

Жељко Ражнатовић Аркан најпознатији је био као вође Српске добровољачке гарде, паравојне формације познате као „Арканови тигрови“, али је пођеднако познат и по разним мутним активностима широм Европе у време бивше Југославије. Извесно време активно се бавио и политиком.

За убиство Аркана Окружни суд у Београду 9. октобра 2006. године, осудио је Добросава Гаврића, као и Милана Ђуришића и Драгана Николића. Била је то друга пресуда у овом случају, пошто је претходну Врховни суд Србије 2002. године укинуо због недостатка доказа. Добросав Гаврић, бивши полицајац, у Србији осуђен због тога убиства на 35 година, ухапшен је 2012. у Јужноафричкој републици.

7. Министар одбране Павле Булатовић (52) убијен је 7. фебруара 2000.

Његове убице до данас, 14 година касније, нису откривене.

Булатовић је убијен рафалима из калашњикова, у ресторану фудбалског клуба Рад на Бањици. Убрзо после убиства, Савезна скупштина је формирала Анкетни одбор, како би биле идентификоване убице министра одбране, а случај је поверен судији Небојши Симеуновићу, који је у октобру исте године нађен мртав у Дунаву.

8. Генерални директор Југословенског аеротранспорта Живорад Жика Петровић убијен је 25. априла 2000. око 21.30 сати, у класичној сачекуши у Улици Јаше Продановића у Београду.

Овај злочин медији су окарактерисали као терористички акт над високим државним службеником, али је, додуше спорадично, било и другачијих тумачења.

Помињан је новац који је Петровић, наводно, износио из земље по налогу бившег режима Слободана Милошевића, помињана је и куповина неких авиона, али и продаја представништава Јата по белом свету.

9. Бошко Перошевић, председник Извршног већа Војводине и члан Извршног одбора Главног одбора СПС рањен је 13. маја 2000. У Новом Саду, на Сајму, и убрзо преминуо у болници.

У њега је пуцао радник сајамског обезбеђења Миливоје Гутовић, који је одмах ухапшен. У медијима је у више наврата написано да истрага није доведена до краја па се ни после више од 13 година године не зна ко стоји иза убиства.

10. Покушај атентата на Вука Драшковића у Будви, 15. јуна 2000.

Према доцнијим налазима, тадасашњи начелник генералштаба војске Југославије Небојша Павковић је обезбедио возило, војне униформе и смештај у касарни у Тивту за Улемека и његове сараднике. Два метка су окрзнула Драшковића. Учесници су правоснажно осуђени 2007.

11. Бивши председник Републике Србије Иван Стамболић нестао је 25. августа 2000. за време јутарње рекреације у близини свог стана у Кошутњаку.

Разне организације водиле су безуспешну кампању под називом „Где је нестао Иван Стамболић“.

Током полицијске акције Сабља, 28. марта 2003. пронађени су његови посмртни остаци на Фрушкој гори. Сахрана је обављена 8. априла на Топчидерском гробљу уз све државне почасти.

Његове убице, на челу са Милорадом Улемеком Легијом су ухваћене и осуђене на вишегодишње затворске казне.

12. Бивши помоћник начелника Центра државне безбедности Београда Момир Гавриловић убијен је 3. августа 2001. испред свога стана у Новом Београду.

Медији су годинама наводили да је основана претпоставка да је Гавриловић убијен због изношења детаља о спрези криминала са људима из власти.

13. Помоћник начелника Ресора јавне безбедности генерал-мајор Бошко Буха убијен је 10. јуна 2002. на паркингу испред хотела „Југославија“.

Према једној од верзија позадине убиства, какве су се појављивале у медијима, Буха је један од састављача Беле књиге МУП Србије о организованом криминалу о чему је почео јавно да износи податке. За то убиство судило се групи Жељка Максимовића Маке који је недоступан је од јуна 2002. Коначни судски расплет није се догодио. Претпоставља се да се Максимовић налази у Јужној Америци.

14. Бивши заменик начелника Прве управе Савезног министарства унутрашњих послова Ненад Баточанин 26. новембра 2002. убијен је рафалом из аутоматског оружја у Улици Љутице Богдана код стадиона Звезде.

Баточанин је убијен у колима заједно са Жељком Шкрбом. Шкрба је како су у то време писали медији, требао да буде један од кључних сведока у неком предстојећем суђењу за организовани криминал. За њихово убиство осуђен је земунац Владимир Милисављевић Будала на 40 година робије.

15. У дворишту зграде Владе Србије 12. марта 2003, у 12.25 сати, извршен је атентат на председника владе Србије Зорана Ђинђића.

Легија и бивши потпуковник ДБ Звездан Јовановић (44) правоснажно су осуђени на по 40 година затвора због убиства, након што је Врховни суд одбио жалбе одбране као неосноване.

Према пресуди, Легија је организовао атентат, Јовановић је био непосредни извршилац, а обојица су осуђени и за покушај убиства Милана Веруовића.

Мотив атентата је био заустављање борбе против организованог криминала и спречавање откривања злочина у којима су припадници групе били умешани.

Убиство Ђинђића Легија је, тада пензионисани командант ЈСО (оружане формације МУП-а Србије), организовао у договору са вођама земунског клана, Душаном Спасојевићем и Милетом Луковићем. Обојицу вођа „земунаца“ су припадници полиције током покушаја хапшења убили у селу Мељак код Београда, 15 дана након атентата.

Танјуг / Пинк

Bole Galapagos

romanijapres | 13 Februar, 2014 17:51

Ostrva Galapagos pripadaju Ekvadoru u južnoj Americi a poznata su bila kao skrovište gusarima, a još poznatija po dugovječnim kornjačama koje su mogle da prežive i više mjeseci bez hrane. Sada su ostrva nacionalni park i laboratorija na otvorenom u kojoj se može posmatrati evolucija.

Na Palama postoji politička kornjača Bole Galapagos koja ne može ni sekunde bez vlasti, uzor mu je bio Mlađa zvani jedan evro (prihvatizacija banaka), kod koga je uživao status majmuna na kanafi koji je skakutao i radio šta šef želi, ali je zbog svoje starosti i bezgranične želje za vlašću prevladao nadimak Galapagos jer ima sve osobine kornjače. Spor je kada treba uraditi nešto za narod, npr. Pokrenuti fabrike, pomoći ljudima, on je svoju sudbinu vezivao za šefove u tu je bio neobično brz za uzimanje funkcija uz pomoć kojih se borio za lično bogatstvo, a narod treba biti zadovoljan viškom nemanja. Njemu je komforno, ostalima stavlja klipove i ucjenjuje ih, a uvijek je neizvjesno za ostale, to nije bitno. Uspio se Bole Galapagos oprati sa bilborda partije panjeva, da narod zaboravi kako je sa njima napredovao i bogatio se na funkcijama, sada mu treba još funkcija, još mandata, da prevaziđe Tita. Bar do devedesete. Politički račun njegove pogrešne politike, koja se svodi na borbu u parlamentu da salata bude i srpska, a ne samo šopska, će ostati narodu da ga plaća, a odgovora na ključna pitanja nema. On ih i ne traži, njemu i nisu važna, zato on dugo i traje poput kornjače.

Jeli se borio za propale fabrike, za ljude, ne nije. Jeli se borio za sugrađane, ne već za sebe. On ima samo potrošene riječi i stare laži, on ne želi dogovor, ne zanima ga izlaz iz propadanja, jer on živi udobno.

On je političar koji se žali da od svoje plate ne može da kupi cipele, a svaki dan nosi druge, kupljene od političkog reketa. Kako je on narodu pomogao? Na kraju dana on nikome nije pomogao osim sebi. Radnici nemaju fabrike, posla, egzistencije, jedino on ima privilegiju da živi od politike laži i muvanja. Nepristojan, arogantan, kada je dao humanitarnu pomoć? Od sebe je napravio klovna i obesmislio svaku ideju da ga neko pita za budućnost jer on živi u prošlosti. On nije shvatio da se O.C Jahorina, El.distribucija i ostala preduzeća ne jedu. Sve ono što je ranije radio više se neće tolerisati. Nećemo se lagati, on je svoju budućnost obezbijedio, ostali neka crknu od gladi. On se bori ne za zemlju kojoj je sve potrebno, već za sebe da bi sve uzeo. Niti on treba nama, niti mi njemu.

Svaka poruka je suvišna, ne zato što se sve zna, nego zato što se nema kud.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb