ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

NEOBIČNA ZANIMANJA U REPUBLICI SROSKOJ

romanijapres | 05 Mart, 2012 06:58

У РС раде предсказивачи среће и утјеривачи дугова

БAЊAЛУКA - Гатара, предсказивач среће и судбине, пјевач или плесач на улици и у ноћном клубу, хипнотизер, СОС мајка или тета и утјеривач дугова само су нека од занимања која званично постоје у Републици Српској.

05.03.2012 06:00 | Сања Јокић
У РС раде предсказивачи среће и утјеривачи дугова

Та су занимања наведена и у документу “Класификација занимања БиХ - Шифарски попис занимања за РС”, који се налази на сајту Завода за статистику Српске.

У категорију “травари” сврстана су занимања намјештач костију, травар, врач, сеоски исцјељитељи... Ова лица, према званичној дефиницији, лијече повреде примјеном биљних и других терапија које су засноване на вјеровањима из посебних култура.

Занимање утјеривач дугова сврстано је у категорију “инкасант са сродним пословима” као што су инкасант и сакупљач прилога за добротворне сврхе. У опису овог посла стоји да су “инкасанти и утјеривачи дугова службеници наплате потраживања и други  сродни радници који врше наплату на основу рачуна код којих је прекорачен рок за плаћање и неисправни чекови и објављују наплату компензацијом”.

Поред тога, послови укључују трагање за дужницима и њихово лоцирање, телефонирање и посјећивање, писање клијентима с циљем наплате новца или договор о одгађању плаћања, вођење података и досијеа у вези са наплатом, препоручивање покретања законских поступака или престанка пружања предметних услуга када се дуг не може платити на други начин.

Званична занимања у Српској су и акупунктуролог и хомеопата, али и директор мале кафане и малог диско клуба, мјешач пића, узгајивач глиста, књиговезац меког увеза, књиговезац тврдог увеза, па и чувар стаја. Постоје и узгајивачи свилене бубе, кунића за месо, пернате шумске дивљачи, длакаве шумске дивљачи, рибљих ларви и живе хране.

У Заводу за статистику РС рекли су “Гласу Српске” да се њихова класификација занимања заснива на међународној класификацији, а да су за детаљније информације надлежни у Aгенцији за статистику БиХ.

Помоћник директора Aгенције за статистику БиХ Фадил Фатић нагласио је да они не легализују било које занимање, већ је ријеч о класификацијама које се искључиво користе у статистичке сврхе.

- У сарадњи са ентитетским заводима за статистику утврдили смо Стандард класификације занимања који усклађујемо са европским стандардима и оним Уједињених нација. У складу с тим, не легализујемо ова занимања већ само пратимо стварна кретања у друштву - појаснио је Фатић.

Члан Удружења економиста Републике Српске “СЊОТ” Милош Тодоровић истакао је да, колико год да је невјероватно, очигледно постоји тржиште за занимања попут гатара, утјеривача дугова, изнајмљивача одјеће или мјешача пића, чим она постоје.

- Aко већ постоје таква и слична занимања, требало би да постоје и неке образовне установе у којој се знања за њих стичу, како би била призната, те тако била сведена у одређене законске оквире  - додао је Тодоровић.

Бањалучки адвокат Миљкан Пуцар истакао је  да му је нејасно како званично постоје одређена занимања, као што је утјеривач дугова.

- Оно се води као кривично дјело које са собом носи озбиљне правне посљедице. За кривично дјело изнуде предвиђена је казна до пет година затвора, а ко се за награду бави вршењем изнуде, биће кажњен затвором од три до 15 година - додао је Пуцар.

ФБиХ

Влада ФБиХ донијела је 2004. године Одлуку о стандардној класификацији занимања у којој се налази занимање “гатара” односно “гледање у длан”. У опису те категорије експлицитно је наведено да послови “пророка среће и будућности, гатање из длана” укључују “тумачење карактеристика клијентових дланова, случајног узорка насумице бачених карата, позиције остатака црне кафе у шољици, облика и узорка костију мртвих животиња и слично”. Посао “продавачице љубави” у поменутој класификацији, подразумијева “праћење клијената у ресторане и при другим изласцима, посао плесног партнера, примање гостију у хотелима, ноћним баровима и брига за забаву, сродне послове и надзор осталих сарадника”.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb