ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

UVRIJEĐENI BORCI REPUBBLIKE SRPSKE

romanijapres | 09 Mart, 2012 08:01

Borci ne vjeruju Ćurguzu Štampa
Autor: Slađana Gajić   
četvrtak, 08 mart 2012 20:37

pantelija-curguzSkupština Boračke organizacije RS na narednom zasjedanju zatražiće smjenu rukovodstva BORS, jer vlastite interese stavlja ispred interesa boračke populacije, saznaje "Fokus" iz izvora biliskih ovoj organizaciji.

- Posljedice koje su nastupile nakon primjene novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju RS samo su prelile čašu nezadovoljstva u BORS radom rukovodstva, jer je svima jasno da prvi čovjek organizacije, Pantelija Ćurguz, odavno samo vodi računa o ličnim ineresima, a zanemaruje interese ove kategorije stanovništva. Zbog toga ćemo tražiti odgovornost rukovodstva - naglasio je naš izvor.

Ćurguz, tvrdi naš izvor, nije se pridržavao zaključaka Skupštine BORS, koja je održana 16. decembra prošle godine.

- Na sjednici Skupštine BORS izraženo je nezadovoljstvo prijedlozima zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca i o penzijsko-invalidskom osiguranju, te očekivanje da će biti uvaženi zahtjevi boraca. Međutim, Ćurguz se oglušio na ove zaključke i usvojeni su sporni propisi - rekao je naš izvor.

Pantelija Ćurguz juče se nije javljao na naše pozive, ali je ranije odbacio sve optužbe da je BORS obmanuo boračku populaciju.

- Kada smo rekli da je zakon dobar, mislili smo na Zakon o pravima boraca. Za Zakon o PIO rekao sam da se radi o zakonu kojim niko u RS nije zadovoljan, te da Vlada Srpske mora dobro da razmisli nakon prve implementacije i isplate šta će se preduzeti, te kako bi se posljedice ublažile - objasnio je Ćurguz i dodao da se na takav način ne obmanjuje javnost.

- BORS nije bio u prilici, a ni ja lično, da ni u Narodnoj skupštini RS komentarišemo Zakon o PIO, već samo Zakon o pravima boraca, tako da me niko ne može pozivati da podnesem ostavku - kazao je Ćurguz i dodao da će ostavku podnijeti jedino ako tako odluči Skupština BORS, jer ga pojedinačne želje uopšte ne interesuju.

Miko Škorić, potpredsjednik BORS, rekao je da rješenja koja su postignuta nakon usvajanja zakonskih propisa nisu idealna.

- Smatrali smo da će se prava iz Zakona o PIO pojaviti u većem obimu u Zakonu o pravima boraca, nego što je to sada slučaj. Istina je da je sada obuhvaćen veći broj boraca s primanjima, ali će dio boraca sada dobiti manje penzije. Ne znam da li ljudi očekuju čarobni štapić od predsjednika BORS ili nekoga drugog, kako bi se situacija promijenila. Zakon o PIO bi bio usvojen, slagali se mi ili ne - rekao je Škorić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije, Dražan Perendija, rekao je ranije da je realno da rukovodstvo Boračke organizacije podnese ostavke nakon isplate martovskih penzija i da je on prvi spreman da to učini.

Potpredsjednik Vlade RS, Anton Kasipović, rekao je da Vlada s ogromnim poštovanjem gleda na Boračku organizaciju i da je ona jedina koja bi trebalo da odlučuje o svom rukovodstvu.

Kasipović je rekao da nije upoznat o pričama o eventualnim smjenama u vrhu Boračke organizacije, dodajući da ona ima dovoljno kompetencija i snaga da ocijeni ko će je voditi.

- Pouzdano znam da smo svih ovih godina imali izuzetno odgovoran i kreativan doprinos radu institucija - rekao je Kasipović.

Predsjednik Opštinske organizacije Narodne demokratske stranke Pale, Siniša Lasica, pozvao je u petak predsjednika BORS, Panteliju Ćurguza, i rukovodstvo ove organizacije da podnesu ostavke, jer su "prihvatili novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kao dobar, te obmanuli javnost da njime neće biti umanjenja penzija".

S. GAJIĆ

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb