ROMANIJAPRES, 1

SVE NA ČISTINU

СОКОЛАЦ И КОТОР ВАРОШ ОАЗА НЕПРАВДЕ

romanijapres | 18 April, 2012 07:18

Правда најспорија у Сокоцу и Котор Варошу

17.04.2012 12:45 | Ведрана Кулага
 

БAЊAЛУКA - Судије и стручни сарадници у Врховном суду Републике Српске и Окружном суду Бањалука остварују најбоље резултате у рјешавању старих предмета, а најслабија реализација ових предмета је у основним судовима у Сокоцу и Котор Варошу.

Правда најспорија у Сокоцу и Котор Варошу

Наведено је то у документу "Проценат реализације плана рјешавања старих предмета за период јануар - март 2012. године", који је објавио Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ.

Реализација

Стари предмети умногоме отежавају рад судова, а често су и изговор надлежних у правосуђу за дугогодишње непоступање по предметима који су процесуирани у посљедњих неколико година. Да би правосуђе изашло на крај са тим проблемом ВСТС је крајем децембра 2010. године донио закључак за израду плана рјешавања старих предмета, а обавезу да сачини план за сада има 15 судова у Републици Српској.

У документу ВСТС-а се наводи да тих 15 судова планира да ријеши више од 20.000 предмета до краја године, али је у прва три мјесеца ријешено тек нешто више од 4.600. То значи да су судови већ у заостатку и да до краја године треба да ријеше више од 15.500 старих предмета.

Према подацима ВСТС-а од свих судова у Српској Врховни суд РС је једини од почетка ове године остварио натполовичну реализацију рјешавања старих предмета.

- Судије Врховног суда РС ријешиле су од јануара до краја марта 149 од планираних 151. Тај суд до краја године треба да заврши још само два предмета и већ је остварио реализацију од 99 одсто - наведено је у документу ВСТС-а.

По степену реализације старих предмета Врховни суд РС прате Окружни суд у Бањалуци, који је остварио 48 одсто плана, те основни судови у Бијељини, Приједору и Модричи, који су завршили око 26 одсто планираних предмета и уколико наставе са том динамиком, до краја године би могли да испуне план.

Бањалучки Окружни суд планира да ове године ријеши 1.861 предмет, а за прва три мјесеца завршио је 891 случај. Основни суд у Бијељини планира да ријеши 2.757 старих предмета, а за три мјесеца успио је да стави тачку на 718. Слична ситуација са старим предметима је и у Приједору, гдје су ријешена 2.323, а неријешено 1.719 случајева. Према подацима ВСТС-а судије Основног суда у Модричи планирају да заврше 701 предмет, а за три мјесеца су успјели да затворе само 185 предмета.

По реализацији старих предмета ове судове слиједи Окружни привредни суд Бањалука, који је ријешио 21 одсто планираних старих предмета. Овај суд је завршио 261 предмет од 1.267, колико их се налази у плану за ову годину.

Међу судовима чија се реализација старих предмета креће од 20 до 16 одсто налази се чак шест судова у Српској. То су основни судови у Бањалуци, Добоју, Требињу, Теслићу, Зворнику и Градишци.

Најслабији учинак у рјешавању старих предмета остварили су Окружни привредни суд у Бијељини и Основни суд у Котор Варошу. Суд у Бијељини је реализовао само 11 одсто, а которварошки десет одсто плана. Најлошији учинак имао је Основни суд у Сокоцу, који је реализовао само седам одсто од плана.

Предмети

Када је у питању број предмета најамбициознији су били у бањалучком Основном суду, који планира да ове године ријеши 5.119 случајева, а слиједе основни судови у Бијељини и Приједору, у чијим плановима се налази рјешавање више од 2.000 старих предмета.

Када је у питању реализација старих предмета спорост одликује и судове у ФБиХ. Судови у РС и ФБиХ планирају да до краја године ријеше више од 78.000 старих предмета, али ће то, имајући у виду досадашњи темпо, бити тешко оствариво.

Предсједник Центра за хуману политику из Добоја Момир Дејановић оцијенио је да је низак проценат рјешавања планираних старих предмета и њихов број доказ неефикасности, неодговорности и неизграђености правосудног система.

- Неки од тих предмета су још из предратног времена. ВСТС рјешавању старих предмета и ажурности судова приступа пројектно и поприлично необавезно, иако се ради о проблему којим је озбиљно угрожена правна сигурност, материјални интереси и право на суђење у разумном року - рекао је Дејановић и додао да би ВСТС требало да посегне за санкцијама против неодговорних предсједника судова и судија.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb